Pedepse cu închisoarea pentru profesorii care hărţuiesc sexual elevii. Ce prevede noua lege
- Alexandru Sălăvăstru
- 12 decembrie 2023, 17:49
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de modificare a Codului Penal care îi vizează pe profesori. Cadrele didactice din învăţământul universitar sau preuniversitar care hărţuiesc sexual elevii sau studenţii vor primi pedepse majorate cu o treime față de limitele speciale ale pedepselor prevăzute de lege pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual.
Pedepse majorate pentru profesori care încalcă legea. Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect care completează art. 299 din Legea 286/2009 privind Codul Penal. A fost extinsă incriminarea referitoare la hărţuirea sexuală şi instituirea unor variante agravante ale acestei infracţiuni.
Pedepse mai dure pentru hărțuirea sexuală comisă de profesori în școli
Iniţiativa legislativă a fost propusă de Cătălin Teniţă, deputat al Partidului REPER. Această inițiativă a fost susținută și de Diana Morar (PNL), Maya Teodoroiu (PSD) şi de Oana Murariu (USR).
Astfel, hărțuirea sexuală în mediul şcolar şi universitar va fi pedepsită penal. Proiectul votat de Camera Deputaților merge la promulgare:
„A fost un efort transpartinic cu rezultate extraordinare. Toate partidele au arătat astăzi că se poate lucra la comun pentru interesul cetăţenilor României. Vreau să le mulţumesc în primul şi primul rând organizaţiilor neguvernamentale şi cu precădere Centrului FILIA care a tras repetate semnale de alarmă cu privire la fenomenul hărţuirii sexuale în rândul copiilor şi tinerilor, în şcoli şi universităţi, în perioada lor de educare şi formare, când sunt cei mai vulnerabili.
Acest rezultat nu ar fi fost posibil fără munca şi eforturile lor de documentare, conştientizare şi de susţinere a demersului legislativ”, a declarat Cătălin Teniţă, iniţiator, deputat REPER de Bucureşti.
Siguranță în mediul academic pentru copii
Inițiatorul acestui proiect susține că mediul academic românesc trebuie să fie protejat:
„Copiii şi tinerii români trebuie să considere mediul academic unul sigur, protejat şi educativ, nu unul în care teama e mai mare ca dorinţa de învăţare”, a declarat Cătălin Teniţă.
Potrivit Codului Penal, hărţuirea sexuală a fost restricţionată la situaţiile în care există o „relaţie de muncă sau similară” între victimă şi agresor. Acest lucru înseamnă că, până acum, hărţuirea sexuală în mediul şcolar sau universitar nu putea fi sancţionată conform legii penale.
Proiectul de lege a extins sfera răspunderii penale pentru hărțuire sexuală
Proiectul de lege a schimbat acest lucru, reglementând expres în Articolul 299 - Folosirea abuzivă a funcţie în scop sexual, situaţia când fapta de hărţuire sexuală are loc în mediul şcolar şi universitar, mai indică sursa citată.
„Un aspect foarte important este acela că fapta de a cere sau obţine favoruri sexuale în mediul şcolar şi academic poate fi considerată infracţiune chiar şi dacă se întâmplă o singură dată, fără a fi necesară repetarea acestei acţiuni - condiţie inerentă infracţiunilor de obicei (hărţuirea sexuală este o infracţiune de obicei)”, mai spune comunicatul REPER.
Pe 30 octombrie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat. Votul Camerei a fost decizional şi astfel legea care impune pedepse cu închisoarea pentru profesori merge la promulgare.
Noua lege impune pedepse mai mari pentru cazurile de hărțuire sexuală
S-au înregistrat 282 de voturi „pentru" şi o abţinere. Proiectul completează articolul 299, astfel:
„Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au fost săvârşite de către personalul didactic din învăţământul universitar sau preuniversitar împotriva unui elev sau student, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”, se arată în articol.
Potrivit Codului penal, articolul 299, alineatul (1) prevede că „fapta funcţionarului public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, pretinde ori obţine favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta”.
Alineatul (2) al articolului prevede că pretinderea sau obţinerea de favoruri de natură sexuală de către un funcţionar public care se prevalează sau profită de o situaţie de autoritate ori de superioritate asupra victimei, ce decurge din funcţia deţinută, este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.