Pedeapsa cu moartea, între Dreptate și Crimă Crimă

Pedeapsa cu moartea, între Dreptate și Crimă Crimă

Controversele legate de de pedeapsa cu moartea și execuțiile ratate din SUA au reapărut în dezbaterea publică, după ce un deținut s-a chinuit două ore după injecția letală.

Joseph Wood, deținut în Arizona, a fost executat, săptămâna aceasta, murind după un calvar fără precedent. Bărbatul de 55 de ani fusese condamnat, în 1991, pentru uciderea fostei sale prietene şi a tatălui acesteia. El a fost declarat mort la circa două ore de la începerea administrării injecției letale, în loc de 12 minute în mod obișnuit. „A gâfâit, a gemut, s-a sufocat şi s-a forţat să respire timp de o oră şi 40 de minute”, a acuzat avocatul său Dale Baich, care a depus o moțiune de urgență la Curtea Supremă pentru a opri execuția, în timp ce deținutul era încă în viață, după administrarea injecţiei. „Arizona pare că s-a alăturat mai multor altor state iresponsabile într-o oroare care era absolut previzibilă”, a afirmat Baich.

Oficialii închisorii au spus că Wood n-ar fi suferit deloc, dar un reporter al publicației Arizona Republic a afirmat că bărbatul a „gâfâit” de 660 de ori înainte de a înceta să mai respire. Avocații lui Wood cer o anchetă pentru a se stabili exact ce substanțe au fost folosite și în ce cantități.

Întoarcere la scaunul electric

Ne puteți urmări și pe Google News

Lipsa unor medicamente folosite pentru injecțiile letale și incertitudinea legată de eficacitatea unor substanțe folosite de penitenciare au forțat multe state din SUA să ia în considerare alte metode de execuție. La începutul acestei luni, statul Tennessee a adoptat o lege care spune că toți condamnații la moarte vor fi executați în scaunul electric, dacă nu există substanțele necesare.

Nu mai sunt programate execuții în viitorul apropiat în Arizona. Aceasta a fost a fost a 26-a din SUA și prima din acest stat, după octombrie 2013. Înainte de Wood, a fost omorât Robert Glen Jones Jr. (în octombrie 2013), pentru că a asasinat șase persoane, în timpul unor jafuri din Tucson, în 1996. În Arizona au fost executate 37 de persoane, de la reinstalarea pedepsei cu moartea, în 1992.

Precedente șocante

Două cazuri asemănătoare au avut loc, în acest an, în statele Ohio și Oklahoma. În ianuarie, în Ohio, un condamnat la moarte s-a chinuit 25 de minute, încercând să respire, după ce a fost injectat cu un amestec de substanțe sedative - midazolam și hidromorfină - prima astfel de combinație folosită pentru injecția letală, în SUA.

În Oklahoma, în aprilie, un alt ucigaș condamnat a suferit după ce un ac s-a „deplasat” în timpul execuției sale. Procedura a fost oprită, dar bărbatul a murit din cauza unui infarct. Oklahoma și-a suspendat execuțiile pentru șase luni, după ce aplicarea pedepsei în cazul asasinului și violatorului Clayton Lockett a durat 43 de minute.

Statele americane pot decide individual dacă aplică sau nu pedepsa cu moartea. Cei care au introduso în legislație se bazează tot mai mult pe preparate neomologate, după ce europenii au decis să nu mai furnizeze aceste produse farmaceutice.

„Prefăcându-ne că îi «adormim» în tăcere pe condamnați, de fapt punem în aplicare un protocol lent și oribil. Este o pedepasă crudă”, susțin jurnaliștii americani.

UE blochează cocktail-ul mortal

UE a blocat, anul trecut, exportarea principalei substanțe folosite la pedeapsa cu moartea prin administrarea injecției letale, thiopental de sodiu. După blocajul din Europa, statele Dakota de Sud și Nebraska au reușit să cumpere câteva doze din India, dar și această țară a interzis vânzarea. Stocurile de thiopental au o valabilitate de doar patru ani. Nembutal, un alt sedativ folosit la pedeapsa cu moartea este produs în Arizona, dar sub licență daneză și, prin contract, nu poate fi vândut pentru injecția letală. În consecință, statele care aplică pedeapsa cu moartea au fost obligate să producă propriul cocktail mortal. Problema principală este că eficiența unor astfel de produse nu poate fi testată, iar condamnații la moarte devin cobai.