Pedeapsă cu închisoare pentru părinții care nu declară veniturile reale la stabilirea pensiei de întreținere

Pedeapsă cu închisoare pentru părinții care nu declară veniturile reale la stabilirea pensiei de întreținereO cercetare găsește o legătură între deținerea unui câine, ca familie, și activitatea fizică a copiilor. Sursa foto Dreamstime

Un nou proiect legislativ, privind plata pensiei de întreținere, propune pedepse severe pentru părinții care nu-și declară veniturile reale. Conform propunerii, părinții care ascund veniturile pot fi acuzați de abandon de familie. Aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la șase luni la trei ani sau amendă.

Reguli înăsprite privind plata pensiei de întreținere

Modificarea adusă Codului Penal vizează extinderea definiției abandonului de familie. Pe lângă faptele deja considerate abandon, cum ar fi neîndeplinirea obligației de întreținere sau neplata pensiei de întreținere, nedeclararea veniturilor va deveni o faptă sancționabilă, explică avocatnet.ro.

„Nedeclararea cu rea-credință, totală sau parțială, a veniturilor în procedura stabilirii sau actualizării pensiei de întreținere” va fi considerată o formă de abandon de familie, conform inițiatorilor proiectului.

Copil abandonat de părinți

Copil abandonat de părinți. Sursa foto. Pixabay

În prezent, abandonul de familie include acțiuni precum lăsarea fără ajutor a unei persoane îndreptățite la întreținere sau neplata pensiei de întreținere timp de trei luni.

Noua prevedere vine să întărească responsabilitatea părinților de a contribui corect la pensia de întreținere, asigurând astfel protecția interesului copilului.

Pârâtul, obligat să prezinte dovezile veniturile sale reale

O altă modificare importantă propusă de proiect vizează Codul Civil. În procesele privind stabilirea sau actualizarea pensiei de întreținere, pârâtul va fi obligat să furnizeze dovezile privind veniturile sale până la primul termen de judecată.

Inițiatorii subliniază că obligația de întreținere include nu doar asigurarea unui trai decent, ci și educația și dezvoltarea social-culturală a copilului.

„Obligația legală de întreținere are atât o componentă materială, cât și una spirituală”, se arată în textul proiectului.

Astfel, părinții sunt obligați să contribuie la menținerea unui standard de viață similar pentru copil, chiar și după divorț.

Proiect legislativ retras în trecut

Un proiect similar a fost depus în toamna anului 2023, dar a fost retras de inițiatori la scurt timp după introducerea în Parlament.

Cu toate acestea, noul proiect are șanse să fie aprobat, fiind necesar ca acesta să treacă prin Parlament, să fie promulgat și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Ne puteți urmări și pe Google News