Crunta pedeapsă aplicată de Tudor Vladimirescu hoțomanilor Iova și Ienciu

Crunta pedeapsă aplicată de Tudor Vladimirescu hoțomanilor Iova și Ienciu

Aflat încă în Moldova, comandantul Eteriei, Alexandru Ipsilanti, dădea, printr-o scrisoare datată 27 februarie 1821, ordin ca toate forţele militare ale eteriştilor, comandate de ofiţerii Iordache, Farmache, Hagi Prodan, Mihali, Ghencea, să se strângă la Bucureşti, unde va ajunge şi el, neîntârziat.

Lui Tudor Vladimirescu îi transmitea să se întărească la Craiova, în vederea luptei cu turcii, unindu-se cu trupele serdarului Diamandi, orânduit din partea Eteriei să rămână pe lângă sluger:

„Din ordinul lui Ipsilanti, de îndată ce primiţi scrisoarea, fără întârziere, să veniţi cât mai curând la Bucureşti (...)

Spuneţi lui Tudor să intre în Craiova şi să rămână acolo spre a bate pe turci, şi să se unească cu Diamandi”, se arăta în scrisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aşadar, Ipsilanti, pentru a lua în stăpânire capitala Ţării Româneşti, şi-a chemat trupele eteriste, care erau şi trupele de arnăuți ale stăpânirii fanariote, la Bucureşti, iar pe Tudor caută să îl reţină în Oltenia.

În loc să asculte dispoziţiile Eteriei, Vladimirescu a renunţat la intrarea în Craiova şi a început marşul spre Bucureşti, unde ţinea să ajungă înaintea lui Ipsilanti.

În drumul lor spre Bucureşti, cei mai mulţi dintre arnăuţi, mai puţin cei care se înrolaseră în oastea pandurilor, s-au dedat jafurilor.

Căpitanii Iova şi Ienciu, cu o ceată de vreo 70 de arnăuţi, „hoţomani” ce se rupseseră din oştirea lui Tudor, potrivit relatării lui Iordache Otetelişanu, se ţineau de jafuri.

La Beneşti, în Vâlcea, ei au prădat şi maltratat mai multe familii de mici boieri, care se retrăseseră la conacul lui Iordache Otetelişanu.

De asemenea, au jefuit şi biserica din localitate.

Tudor Vladimirescu, comandat autoritar și drept, a sancţionat cu asprime abaterile de la disciplină şi acţiunile de jaf.

În amintirile sale, Iordache Otetelişanu povesteşte şi cum cei doi răufăcători, Iova şi Ienciu, au fost tăiaţi la Oteteliş, în timpul nopţii, din ordinul lui Tudor, şi că, a doua zi, în mijlocul oştirii adunate, „au intrat trei panduri cu amândouă capetele puse în câte o suliţă, şi cu argintul icoanei, ce o despuiaseră ei la Beneşti, într-altă-n suliţă, strigând că ei n-au plecat să jefuiască şi să despoaie icoanele, ci au plecat pentru dreptate, şi că cine va face ca ei, tot ca ei va pătimi”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric