Pe unde se întorc investiţiile în România

Pe unde se întorc investiţiile în România

Comerţul, energia şi sectorul financiar sunt printre domeniile prioritare ale parteneriatului de afaceri româno-libanez.

Într-o perioadă în care toată lumea caută investitori în China sau în alte locuri îndepărtate, trec neobservaţi unii dintre cei mai vechi şi mai stabili investitori de după revoluţie.

Potrivit organizatorilor Forumului de afaceri Româno – Libanez, desfăşurat ieri în Capitală, o serie de oameni de afaceri libanezi au anunţat deja ample investiţii în România, luând calea pe care au bătătorit-o deja primii "temerari" veniţi în România la începutul anilor 90. Variante multiple

"Domeniile de investiţie din România sunt numeroase, de aceea vom organiza cât mai multe întâlniri între investitorii celor două părţi", spune Mohammad Lamaa, vicepreşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Beirut, în timp ce Najib Zaher, proprietarul unei firme de construcţii din Coasta de Fildeş, este încrezător că parteneriatul istoric dintre România şi Liban va rămâne în picioare mult timp. De altfel, prezenţa extinsă a afaceriştilor libanezi în multe ţări din Africa şi Europa este un avantaj important şi o oportunitate şi pentru partenerii lor din România.

Cu ce îi putem atrage noi? Apartenenţa la UE, dinamica economiei, poziţia geografică şi, nu în ultimul rând, exemple de succes existente deja în rândul celor care au investit aici. În opinia lui Costin Lianu, director în Ministerul Economiei, o oportunitate aparte este cea de re-export, prin intermediul Portului Constanţa şi al infrastructurii care se construieşte în prezent. Potrivit lui Radu Zaharia, director în acelaşi minister, două domenii importante în care ar trebui o colaborare mai intensă sunt cele bancar şi energetic. Pe de o parte, prin intrarea în România a mai multor bănci libaneze, şi pe de altă parte prin asistenţa şi echipamentele pe care le poate furniza România în domeniul energetic.

Ne puteți urmări și pe Google News