Pe picior de război. Imaginile din satelit l-au dat de gol pe Putin. Punctul în care Rusia concentrează toate resursele

Sursa: Arhiva EVZ

Importante trupe rusești au fost depistat la granița cu Ucraina, stârnind temeri de un potențial conflict, potrivit imaginilor din satelit care dezvăluie echipamente și unități blindate pregătite pentru desfășurare.

Fotografiile făcute luni confirmă rapoartele recente conform cărora Rusia masează din nou trupe și echipamente militare la granița cu Ucraina. Noile imagini realizate de Maxar Technologies arată o acumulare de unități blindate, tancuri și artilerie autopropulsată, împreună cu trupe terestre care se adună în apropierea orașului rus Yelnya, aproape de granița cu Belarus, scrie express.co.uk.

Granița de nord a Ucrainei încercuită de trupe și tancuri rusești

Unitățile, care au început să se deplaseze la sfârșitul lunii septembrie din alte zone ale Rusiei unde au sediul în mod normal, includ Armata de tancuri de elită 1 de gardă.

Între timp, o nouă analiză realizată de Jane’s Defense Weekly dezvăluie că echipamentele din Divizia a 4-a de tancuri din Rusia au fost mutate în zonele din jurul Bryansk și Kursk, aproape de granița de nord a Ucrainei.

Unitățile sunt echipate cu tancuri de luptă principale T-80U și artilerie autopropulsată.

Rusia și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la ideea că Ucraina încearcă să adere la NATO. Kremlinul a reiterat că orice extindere a infrastructurii militare NATO în Ucraina ar depăși una dintre „liniile roșii” ale președintelui Vladimir Putin.

Vorbind la Kiev, ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a respins ferm noțiunea unei „linii roșii” rusești în afara propriilor granițe. El a spus: „De partea noastră a graniței ruso-ucrainene, ne putem da seama ce să facem în interesul poporului ucrainean, precum și al securității Ucrainei și Europei”.

Rușii nu văd cu ochi buni aderarea Ucrainei la NATO

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat: „Aderarea Ucrainei la NATO ar fi un pas extrem de periculos”.

Avertismentul vine după ce președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, a cerut NATO să-și accelereze cererea de aderare pe Twitter.

Secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd Austin, a vizitat recent Ucraina. În timp ce se afla la Kiev, Austin a fost întrebat despre oferta Ucrainei de a adera la NATO. El s-a oprit înainte de o aprobare, dar a spus că Ucraina „are dreptul de a decide propria politică externă viitoare”, iar SUA „va continua să facă tot ce putem pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a dezvolta capacitatea de a se apăra”.

Pentagonul își exprimă îngrijorarea

Vorbind despre acumularea de active, Pentagonul a comentat și această mișcare.

„Suntem conștienți de rapoarte publice despre activități militare ruse neobișnuite în apropierea Ucrainei, dar nu putem vorbi despre intențiile Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Lt. Colonel Anton Semelroth.

„Continuăm să sprijinim detensionarea în regiune și soluționarea diplomatică a conflictului din estul Ucrainei. După cum am spus, sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este neclintit”, a spus el.

Moscova a reacționat constant la mișcări similare ale forțelor NATO la granița cu Rusia.

Vorbind în august, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat: „Suntem îngrijorați de perspectivele creșterii prezenței militare americane în Polonia. Există planuri pentru creșterea considerabilă a forței generale a trupelor americane, în plus față de cei 4.500 de oameni deja staționați. Infrastructura creată va permite construirea rapidă a grupului militar american în acea țară la 20.000”, a spus ea.

Un nou război rece

În condițiile în care NATO este supusă unei examinări severe sub președintele Donald Trump, mulți au pus sub semnul întrebării existența alianței după încheierea Războiului Rece cu Uniunea Sovietică.

Accentul geo-politic s-a mutat din ce în ce mai mult spre Est după prăbușirea Cortinei de Fier.

Odată cu creșterea tensiunii în regiunea Indo-Pacific, Rusia susține că NATO trebuie încă să își justifice existența concentrându-se asupra Moscovei.

„După cum am putut vedea, NATO nu poate identifica amenințările reale și începe să le abordeze abia după un colaps mondial. Știți de ce? Răspunsul este simplu: mulți ani au rămas concentrați și au investit resurse uriașe în convingându-și publicul și cetățenii lor să rămână obsedați de o amenințare aparentă rusă”, a spus Maria Zakharova.