Pe Facebook, pumnul în gură vine de peste mări și țări

Pe Facebook, pumnul în gură vine de peste mări și țări

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a consfințit dreptul de control al unei țări asupra conținutului rețelelor de socializare din orice altă țară din lume.

Pe 3 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că orice tribunal din orice țară membră UE are dreptul să ceară Facebook sau altor rețele sociale să îndepărteze postări considerate defăimătoare din întreaga lume.

„O instanță de judecată dintr-un stat membru UE poate dispune unui furnizor de conținut, precum Facebook:

- să elimine informațiile pe care le stochează, al căror conținut este identic cu cel al unei informații declarate anterior ilegale sau să blocheze accesul la acestea, indiferent cine este autorul solicitării de stocare a acestor informații;

Ne puteți urmări și pe Google News

- să elimine informațiile vizate de hotărârea judecătorească sau de a bloca accesul la acestea la nivel mondial, în cadrul dreptului internațional pertinent care este de resortul statelor membre să fie respectat.”

Hotărârea Curții de Justiție a UE a fost emisă după ce o deputată austriacă, Eva Glawischnig-Piesczek, purtătoare de cuvânt a partidului Die Grünen (Verzii), a dat în judecată Facebook Irlanda în instanțele austriece pentru postarea unui utilizator din această țară.

Potrivit Curții de Justiție a UE:

„Respectivul utilizator Facebook distribuise, pe contul său, un articol al publicației online oe24.at., intitulat «Verzii: în favoarea păstrării venitului minim pentru refugiați». De asemenea, utilizatorul a postat în legătură cu articolul un comentariu redactat în termeni despre care instanțele austriece au constatat că era de natură să prejudicieze reputația dnei Glawischnig-Piesczek.”

Cutia Pandorei seamănă cu o pușcărie

Decizia CJUE a suscitat îngrijorarea organizațiilor pentru respectarea libertății de expresie. Thomas Hughes, director executiv al asociației ARTICLE 19, a declarat: „Această hotătâre are implicații majore asupra libertății de exprimare online în lumea întreagă. Rețelele sociale, ca Facebook, care elimină automat postări fără a ține seama de context, încalcă dreptul la libertatea cuvântului și limitează informațiile pe care le vedem online… Decizia înseamnă că orice tribunal dintr-un stat membru UE va avea puterea de a dispune eliminarea unei postări pe rețelele sociale din alte țări, chiar dacă această postare nu a fost considerată ilegală în aceste țări. Faptul că tribunalele dintr-o țară pot controla ceea ce utilizatorii de internet dintr-o altă țară pot citi creează un precedent periculos.”

Potrivit ARTICLE 19: „Decizia (CJUE) înseamnă că Facebook va trebui să folosească filtre automate pentru a identifica postările de pe rețelele sociale considerate «conținut identic» sau «conținut echivalent». Tehnologia este utilizată pentru a identifica și a șterge conținut considerat ilegal în majoritatea țărilor, de exemplu imaginile cu abuzuri asupra copiilor. Totuși, utilizarea filtrelor pentru a căuta texte cu conținut defăimător este mai problematică, dat fiind că înțelesul unui text se poate schimba în funcție de context. Deși decizia a stabilit să fie șters numai conținutul care este esențial același , este probabil că filtrele automate vor face erori.”

Hotărârea Curții „subminează vechiul principiu potrivit căruia o țară nu are dreptul de a impune legile sale privind libertatea de exprimare unei alte țări”, a comentat și Facebook într-un comunicat.

Decizia „permite unei țări sau regiuni să hotărască asupra a ceea ce utilizatorii de internet din lumea întreagă pot spune și la ce informații vor avea drept de acces, a declarat Victoria de Posson, directoarea pentru Europa a Computer & Communications Industry Association, un sindicat din care fac parte Facebook și Google.

Hotătârea CJUE deschide o cutie a Pandorei pentru spațiul tot mai restrâns al libertății de exprimare în Europa și în lumea întreagă, scrie avocata și jurnalista Judith Bergman de la Gatestone Institute.

„Motoarele” Europei sunt adeptele călușului

Acțiunile guvernelor europene pentru reducerea libertății de exprimare nu sunt o noutate: în Germania, a intrat în vigoare pe 1 octombrie 2017 o lege care obligă rețelele sociale să-și cenzureze utilizatorii în numele statului german. Ele trebuie să șteargă sau să blocheze orice „infracțiune penală” online, ca defăimarea, calomnia, denigrarea sau incitarea la ură în termen de 24 de ore de la primirea unei plângeri din partea unui utilizator. Altminteri riscă o amendă de 50 de milioane (!) de euro.

În cealaltă țară care dictează în UE, Franța, se află în dezbatere o lege similară: rețelele au termen de 24 de ore să elimine „conținutul răuvoitor”, altfel riscă să fie amendate cu 4% din cifra de afaceri globală (!). Proiectul a fost aprobat în Camera Deputaților.

Judith Bergman conchide: „Curtea de Justiție a UE acordă statelor membre o putere fără precedent de control asupra informațiilor online și de a stabili ce anume au dreptul să afle cetățenii lor… În Europa, viitorul libertății de exprimare devine tot mai sumbru.”