Pe el l-a optimizat rețeaua Coldea?

Pe el l-a optimizat rețeaua Coldea?

A fost primar de sector. A pierdut într-un mod atât de dubios alegerile din 2020 încât și procurorilor probabil că le-a fost rușine ca să finalizeze dosarul fraudării voturilor. Sacii cu buletinele de vot printre care se învârteau dubios „voluntarii” și candidata Clotilde Armand sunt imagini neuitate de nimeni. După ce primarul a fost „executat” politic, a urmat dosarul penal. Ieri, după 4 ani, a venit prima condamnare, cu o decizie care amintește de metoda de lucru a „rețelei Coldea”.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a condamnat pe Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, învinsul lui Clotilde Armand, la 3 ani și 6 luni pentru complicitate la trafic de influență. Nu e vorba doar de 4 ani de la vâlva stârnită și de 2 ani de la trimiterea în judecată (2022), ci și despre informația că faptele de care a fost acuzat Tudorache erau comise în anul 2016. Opt ani de anchetă și cercetare judecătorească pentru o sentință care încă nu e definitivă. E o sentință care, prin Minuta făcută publică, îți ridică mari semne de întrebare și te duce cu gândul la cele mai recente dezvăluiri ale presei despre modul în care intervenea „rețeaua Coldea” în dosarele DNA și în actele de justiție. Oare grupul generalilor Coldea și Dumbravă l-a optimizat și pe Daniel Tudorache?

Ca să înțelegeți ciudățeniile din acest dosar, căruia i s-a găsit și un nume de răsunet cum plăcea odinioară DNA-ului – Dosarul Diamantelor – o să reamintesc acuzațiile procurorilor și punctul în care s-a ajuns ieri prin sentința ÎCCJ. Pentru că de aici se ridică întrebare: Tudorache a fost optimizat ca și omul de afaceri Hideg, ca primarul din Rovinari sau ca unii inculpați din Dosarul Microsoft?

Ca să nu existe niciun dubiu, fac precizarea de la bun început: nu l-am cunoscut niciodată personal de primarul Daniel Tudorache, iar acest articol nu are menirea să-l apere sau să-l înfunde mai tare. Este doar uimirea față de o situație de genul următor: am descoperit coruptul și șpaga pe care a luat-o, dar îi dăm înapoi bănuții și îl condamnăm, ca să justificăm cei 8 ani de cercetare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii DNA au stabilit că, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, Ion Niță ar fi încasat un comision de 10 la sută din valoarea contractului pe care Bogdan Șovar, patronul firmei de pază Tiger Security, îl avea cu Protecția Copilului Sector 1. Și că a îpărțit banii cu primarul Tudorache. O găinărie, în fond, dar pedepsită de legea penală. Dar ce bune sunt aceste găinării, după cum ne-au arătat multiple experiențe de natură penală cu miză!

Dosarul DNA, cu denunțător, cu intermediar, cu primar și fosta lui soție

În plin scandal de fraudare a voturilor la Sectorul 1, în luna noiembrie 2020 DNA a transmis un comunicat prin care informa că primarul perdant Daniel Tudorache este inculpat într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani.

Un patron de firmă de pază a făcut un denunț despre o faptă petrecută în 2016, în timpul mandatului de primar al lui Daniel Tudorache. Denunțătorul reclama că i-a dat nașului primarului (Niță Ion) o sumă de bani, înțelegând de la acesta că îl va ajuta ca să obțină un contract de pază la o instituție din subordinea Primăriei Sectorului 1. I-a spus că un procent din șpagă va merge la primarul Tudorache. Niță nu era nașul primarului, dar se prezenta așa celui pe care îl mulgea de bani. Metodă tipică, de care anchetatorii au habar de foarte mulți ani.

Procurorii nu au găsit probe directe că primarul ar fi luat bani de la intermediar, dar au constatat că Tudorache și fosta soție au o avere consistentă. Femeia avea bijuterii de o valoare considerabilă. I-au acuzat de spălare de bani, iar pe Daniel Tudorache și de trafic de influență. Așa a apărut Dosarul Diamantelor. În rechizitoriu, procurorii DNA susțineau că inculpatul Tudorache „ar fi ascuns” averea cu ajutorul fostei soții Adina Tudorache și a menajerei acesteia.

”Inculpatul Niță Ion a fost sprijinit de inculpatul Tudorache Daniel, la acel moment primar al Sectorului 1, care i-a întărit martorului Șovar Constantin Bogdan, cu prilejul a două întâlniri în datele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017, convingerea că inculpatul Niță este trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului”, arata DNA în comunicatul din noiembrie 2020.

Bijuteriile Adinei Tudorache au fost evaluate la 2 milioane de euro, un imobil a intrat și el pe lista averii, la fel niște sume de bani din conturile cuplului Tudorache. Toate acestea au fost puse sub sechestru de procurori, ca făcând obiectul spălării de bani.

Iar acum, pe 17 iulie 2024, a venit decizia instanței de la Înalta Curte!

Spălarea de bani nu a putut fi dovedită

Curtea Supremă l-a condamnat pe Daniel Tudorache pentru complicitate la trafic de influență și l-a achitat pentru spălare de bani. Deci, nici măcar traficul de influență nu a putut fi dovedit! Fosta soție, Adina Tudorache, a fost achitată pentru infracțiunea de complicitate la spălarea de bani.

Voi arăta cele mai importante decizii ale instanței ÎCCJ, consemnate în Minuta de ședință, deoarece mai multe publicații media au prezentat greșit atât fapta pentru care a fost condamnat fostul primar, cât și celelalte măsuri luate și care arată… de unde s-a plecat și unde s-a ajuns.

*Daniel Tudorache a fost condamnat cu executare pentru complicitate la trafic de influență, dar i s-au interzis „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei principale”.

*Instanța „confiscă de la inculpatul Tudorache Daniel suma totală de 56.820 lei, dobândită prin săvârşirea infracţiunii”.

*Curtea Supremă a decis ca familia Tudorache să rămână cu bijuteriile și diamantele evaluate la 2 milioane de euro despre care procurorii DNA susțineau că ar fi fost obținute ilegal.

* Să fie luate măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile aparţinând inculpatului Tudorache Daniel, „pentru plata cheltuielilor judiciare”. E vorba de 108.820 de lei. Această sumă a fost stabilită astfel: „108.820 lei, rezultată din însumarea valorii totale confiscate (suma de 56.820 lei obținută din săvârşirea faptei) şi a cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul dosar (suma de 52.000 lei: 33.334 lei pentru faza de urmărire penală, 16.666 lei pentru faza de judecată şi 2000 pentru faza de cameră preliminară)”.

* S-a dispus ridicarea sechestrului asupra sumelor blocate de DNA: „11.210 euro, 4.235 USD, 258 de obiecte – bijuterii și pietre cu o valoare totală estimată de 9.784.295 lei”.

* Se ridică sechestrul instituit de procurori asupra bunurilor imobile aparținând lui Tudorache Constanța Adina.

* Înalta Curtea a dispus restituirea cauțiunilor. 200.000 euro pentru Adina Tudorache și 1 milion de euro pentru Daniel Tudorache.

Hotărârea ÎCCJ nu este definitivă, ci are drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Adică până în 27 iulie 2024.

Intermediarul lui Daniel Tudorache, condamnat pentru trafic de influență și în dosarul lui Sorin Oprescu

Ion Niță, cel care a muls de bani denunțătorul din dosarul DNA, a fost judecat într-un proces separat de cel al lui Daniel Tudorache. A fost condamnat definitiv în 2023, pentru trafic de influență. Va executa, în total, 9 ani și 2 luni de închisoare, consemnează digi24. Pedeapsa nu era doar pentru intermedierea mitei în Dosarul Diamantelor ci este o pedeapsă cumulată și pentru traficul de influență practicat în dosarul de corupție al fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

Având în vedere toate aceste date despre actul de justiție, câte alte întrebări serioase vă vin în minte, fie și pe fundalul celebrei manele „Toate diamantele”?

Revista presei
Partea lor de adevăr