PDL poate scoate 30-40% din alegerile uninominale şi comasate

PDL poate scoate 30-40% din alegerile uninominale şi comasate

Simulările făcute la nivelul filialelelor au dat aripi actualilor parlamentari democrat-liberali. Aceştia se văd câştigători, cu primarii pe post de "locomotive" la alegerile simultane din toamna lui 2012.

Scrutin majoritar cu un singur tur, ca la primari şi şefii de Consilii Judeţene, sau un sistem de vot mixt cu un mecanism de compensare menit să potolească temerile partenerilor de coaliţie?

În PDL, parlamentarii susţin prima alternativă. La fel şi liderii. Aceştia sunt însă mai rezervaţi deoarece sunt interesaţi să nu-şi antagonizeze partenerii de guvernare, în speţă UDMR, care se simt dezvantajaţi de principiul uninominalului pur. Coroborat cu organizarea simultană a localelor cu parlamentarele, un asemenea sistem de vot ar putea oferi PDL un scor de 30-40%. Estimarea provine din simulări interne efectuate la nivel jude ţean şi regional, susţin surse PDL.

Impunerea în coaliţie a ideii comasării alegerilor, prin amânarea localelor în toamnă, a dat aripi deputaţilor şi senatorilor PDL. Conştienţi că, pe fondul erodării la guvernare, nu au şanse să reitereze de unii singuri rezultatul electoral din 2008, aleşii pedelişti au găsit balonul de oxigen necesar să îşi prelungească cariera parlamentară şi după 2012.

Soluţia salvatoare: primarii

Cointeresarea şi folosirea imaginii şi prestaţiei propriilor primari în beneficiul lor, prin organizarea simultană a celor două tururi de scrutin este considerată soluţia salvatoare. Parlamentarii PDL au constatat că primarii partidului, beneficiari ai fondurilor bugetare pentru propriile proiecte, nu sunt asimilaţi negativ de către comunitatea locală cu activitatea guvernamentală, aşa cum se întâmplă în cazul reprezentanţilor legislativului.

Or, alegerea edililor într-un singur tur va permite ca zestrea de 931 de primării din 2008 să fie păstrată şi după 2012.

Dezvoltând acest concept, democrat- liberalii speră ca prin comasarea scrutinurilor şi alegerea parlamentarului primarul să-şi păstreze mare parte şi din salba celor peste 160 de mandate actuale de deputaţi şi senatori. În teritoriu, unii parlamentari PDL şi-au făcut propriile simulări: ar putea câştiga între 30 şi 40% la viitoarele alegeri, au susţinut, pentru EVZ, surse democrat-liberale. Cu două condiţii esenţiale: comasarea alegerilor să devină realitate, iar colegii de coaliţie să susţină introducerea sistemului uninominal pur într-un singur tur, fără redistribuirea ulterioară de mandate.

Cazul Antonescu: câştigătorul de pe locul 2

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu infirmă existenţa unor astfel de simulări la nivel naţional. "Nu există nici simulări, nici stimulări, nici disimulări. Noi suntem interesaţi de corectitudinea sistemului de vot, o procedură care să fie în interesul cetăţeanului. Eu personal nu exclud o variantă de compensare, dar noi nu mai vrem sub nicio o formă o variantă care să denatureze rezultatele ca în 2008. PNL şi-a dublat atunci efectivul parlamentar în urma compensărilor. Am pierdut 32 de colegii unde am fost fruntaşi, iar PSD 31. A făcut ca un Antonescu, care a pierdut colegiul, să meargă în parlament, şi un liberal de talia seriozităţii şi profesionalismului unui Ionuţ Popescu să piardă mandatul", a amintit Voinescu.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean admite că există unele simulări izolate la nivel judeţean sau pe grupuri de judeţe. "Aş prefera votul uninominal necompensat într-un singur tur, asemănător cu cel al primarilor. În coaliţie trebuie însă să discutăm fiecare sistem. O combinaţie între uninominal şi votul pe liste după modelul german e o variantă. În coaliţie s-a mai discutat şi despre sistemul aplicat în Marea Britanie, cel anglo- american, cu doi candidaţi pe lista aceluiaşi partid, dar rămâne de văzut dacă ar corespunde realităţilor noastre", ne-a precizat Oltean.

Şi alţi pedelişti sunt adepţii uninominalului pur. "Dacă preşedintele de CJ este ales printr-un astfel de sistem, primarul tot printr-un singur tur, de ce nu ar fi şi parlamentarul ale ales legitim prin aceeaşi procedură de vot?", a spus deputata Sulfina Barbu.

"Nu vrem o variantă care să denatureze rezultatele ca în 2008 când un Antonescu, care a pierdut colegiul, a ajuns în Parlament" SEVER VOINESCU, purtător de cuvânt PDL Citiţi şi:

  • De ce se teme UDMR de votul uninominal pur
  • Crin Antonescu: USL, împotriva comasării alegerilor. PDL caută să le împingă înspre 2013
  • Cine pierde şi cine câştigă din comasarea alegerilor

Ne puteți urmări și pe Google News