PDL, despărţire grea de Dom’ Costel

PDL, despărţire grea de Dom’ Costel

Deşi susţin că demisia lui Iancu a fost depusă la partid, democrat-liberalii din Dolj nu s-au sinchisit să scape de el şi din Consiliul Judeţean.

Democrat-liberalii din Dolj nu se grăbesc să oficializeze ruptura de Costel Iancu. Nici dezvăluirile „Evenimentului zilei”, nici trimiterea în judecată a lui Iancu pentru răpire şi alte violenţe nu i-au făcut să scape de el definitiv prin înştiinţarea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj de faptul că acesta nu mai este membru PDL, prin demisie, deci trebuie să-şi piardă calitatea de consilier al partidului.

„PDL nu ne-a notificat oficial de demisia lui Constantin Iancu şi chiar aştept prima şedinţă de consiliu ca să-i interpelez în acest sens. Partidul este cel care trebuie să notifice preşedintele şi secretarul general al CJ, pentru că noi nu putem să luăm o decizie pe baza unei demisii anunţate prin presă”, ne-a declarat ieri preşedintele CJ, Ion Prioteasa. Demisia lui Iancu, top secret Demisia lui Costel Iancu este considerată un document strict secret de PDL Dolj, care a refuzat să pună la dispoziţia presei documentul oficial. Motivând că persoanele îndreptăţite să facă acest lucru nu sunt la Craiova, reprezentanţii Biroului de presă al organizaţiei doljene a PDL susţin, „sub cuvânt de onoare”, că Iancu a renunţat oficial la calitatea de membru. Cu toate acestea ei nu au oferit o explicaţie clară pentru întârzierea înştiinţării oficiale a consiliului judeţean, la insistenţele presei mulţumindu-se să anunţe că aceasta a fost trimisă ieri, deşi oficialii CJ nu o primiseră încă. A ratat Senatul din cauza calculatorului

Înainte de a fi promovat la Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, de unde a fost silit să demisoneze, PDL şi l-a asumat pe Costel Iancu drept candidat pentru Senat într-unul dintre colegiile uninominale din judeţul Dolj. Doar redistribuirea computerizată a făcut ca Iancu să nu ajungă în parlament, deşi a obţinut prima poziţie în colegiu. Ca explicaţie, liderul PDL Dolj, Radu Berceanu, a arătat spre primarii din zonă care „i-au susţinut, democratic, candidatura”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat, la câteva zile după dezvăluirile EVZ, de ce nu i-a verificat trecutul, Berceanu a admis că „atunci, cu câteva zile înainte de alegeri”, s-a aflat că Iancu ar avea nişte probleme cu procurorii, dar a preferat să îl creadă pe cuvânt când acesta a negat. „Dacă mă adresam eu la Parchet, ce spunea după aceea? Că intervin în justiţie pentru el”, s-a justificat Berceanu. Liberalii nu s-au „fript”

Dacă democrat-liberalii susţin că au fost traşi pe sfoară, liberalii din tabăra cărora Iancu a făcut parte până anul trecut spun că problemele acestuia cu justiţia le-au ridicat semne de întrebare. „I-am pus în vedere că, dacă nu îndepărtează complet această suspiciune, nu va reuşi să ajungă pe nicio listă PNL. Drept răspuns, domnul Iancu a plecat din PNL şi s-a dus în PDL”, ne-a declarat preşedintele PNL Dolj, Mario Ovidiu Oprea. (A contribuit Anca Simina)

"PDL nu ne-a notificat oficial de demisia lui Constantin Iancu. Partidul este cel care trebuie să notifice preşedintele şi secretarul general al CJ, pentru că noi nu putem să luăm o decizie pe baza unei demisii anunţate prin presă." Ion Prioteasa preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj

REACŢIE Mircea Geoană: fiecare partid are obligaţia să se uite în pepiniera de cadre Partener de guvernare cu PDL, liderul PSD Mircea Geoană crede că fiecare partid trebuie să se uite bine „la resursa umană”, pentru a evita cazurile gen „Dom’ Costel”. „Cred că fiecare partid are obligaţia să se uite la resursa umană pe care o selectează şi o promovează, şi până la urmă este o responsabilitate a fiecărui partid pentru a se uita la propria pepinieră de cadre, aşa cum se spunea pe vremuri. Nu vreau să intru în detalii, pentru că nu este vorba de partidul pe care îl conduc şi fiecare partid are propria responsabilitate”, a spus ieri Mircea Geoană. DEMNITARUL INTERLOP - O DEZVĂLUIRE EVZ DE LA CRIMĂ ORGANIZATĂ LA FUNCŢII PUBLICE

EVZ dezvăluie vineri, 20 februarie, că în fruntea Ad mi nis traţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) fusese numit, în urmă cu două zile, un individ urmărit penal într-un dosar DIICOT, pentru crimă organizată şi răpire. Numele: Constantin Iancu zis Costel. Apartenenţa politică: PDL. Inculpatul neagă, susţinând pentru EVZ că dosarul ar fi fost deja finalizat, iar el - găsit nevinovat. Într-o emisiune difuzată pe Antena 3, Costel Iancu neagă şi faptul că fusese reţinut pentru 24 de ore în toamna anului 2006, pentru răpirea omului de afaceri vâlcean Alexandru Andrei.

DIICOT remite un comunicat prin care confirmă dezvăluirile EVZ: inculpatul Constantin Iancu este urmărit penal, a fost reţinut 24 de ore şi a avut interdicţie de a părăsi ţara. Cu toate acestea, preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, declară, în timpul unei vizite efectuate la Miercurea-Ciuc, că ar fi verificat personal „povestea de presă”, încă din vara lui 2008, şi că Iancu nu ar fi fost niciodată urmărit penal. Premierul Emil Boc dă asigurări că va verifica situaţia. MINCIUNILE LUI DOM’ COSTEL

Reporterii EVZ intră sâmbătă, 21 februarie, în contact cu una dintre victimele lui Costel Ian cu: vâlceanul Alexandru Andrei. Acesta rememorează pentru EVZ coşmarul prin care a trecut, iar materialul este publicat în ediţia de luni, 23 februarie. În paralel, Costel Iancu anunţă public că îşi va înainta demisia, luni, la prima oră. Demnitarul-inculpat neagă însă în continuare, la Realitatea TV, existenţa fotografiilor terifiante de la dosarul DIICOT, pe care le-a făcut personal şi în care una dintre victimele sale (Constantin Niţu, fost Căluşaru) apare în ipostaze umilitoare.

DE LA DEMISIE LA DEMITERE

Preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, îşi nuanţează luni, 23 fe bruarie, declaraţiile, men ţionând că veri fi cările efec tuate în vara anului 2008 nu au dus la des coperirea unor asemenea dovezi. Costel Iancu „uită” să-şi mai dea demisia în faţa ministrului agriculturii, aşa cum declarase sâmbătă, şi revine susţinând că şi-o va da miercuri, 25 februarie, în faţa Consiliului de Administraţie al ANIF. Premierul Emil Boc recomandă, în aceeaşi zi, organizaţiei doljene a PDL să-l demită pe Costel Iancu din funcţia de vicepreşedinte, dar şi din calitatea de membru de partid. Iancu se conformează.

„IANCU A URINAT PE MINE” EVZ dezvăluie miercuri, 4 martie, că procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a lui Costel Iancu (care încă este consilier judeţean doljean), pentru acţiuni de crimă organizată, comandarea a trei răpiri şi alte violenţe. EVZ publică, în exclusivitate, fotografii ale victimei Constantin Niţu, despre care acesta susţine că ar fi fost făcute chiar de către Costel Iancu, în timpul răpirii. „Iancu Constantin a început să mă lovească, mai ales că făcuse sport de performanţă. După ce mi-a aplicat multiple lovituri şi m-a lăsat jos, a adus mai multe lanţuri şi lacăte cu care m-a legat, atât de gât, cât şi de un gard.

M-a dezbrăcat în pielea goală şi a adus o bucată de carton pe care m-a obligat să scriu câteva cuvinte cu privire la faptul că aş fi o zdreanţă şi am greşit faţă de el. Iancu Constantin a urinat pe mine, a încercat să mă (…) şi chiar (...). Am fost ţinut în lanţ o perioadă de mai multe zile, dezbrăcat, pe timp de ploaie şi vânt. Iancu Constantin venea la diverse intervale de timp şi-mi făcea poze în diverse ipostaze”, le-a declarat procurorilor DIICOT victima Constantin Niţu. (Cristian Vasilcoiu) CITIŢI ŞI: