Reprezentanţii PDL au cele mai mari şanse de a rămâne la conducerea judeţului Alba şi a reşedinţei de judeţ. Politicienii din Alba se luptă cu mare prudenţă. Ei se atacă unii pe alţii, dar evită să aducă vorba, în campanie, despre probleme delicate precum Kronospan Sebeş (cel mai mare producător de pal melaminat din România, care a ridicat o fabrică fără autorizaţii de mediu) sau Roşia Montană.
În aceste condiţii, cea mai spectaculoasă bătălie electorală din judeţul Alba se dă pentru primăria reşedinţei de judeţ, Alba-Iulia. Lupta se dă între trei candidaţi: Mircea Hava (PDL), Doina Harda (PSD) şi Cosmin Covaciu (PNL). Toate sondajele comandate de partide îl dau pe Mircea Hava, primarul în exerciţiu, câştigător în primul tur de scrutin.
Hava, candidatul-minune
Mircea Hava este unul dintre cei mai cunoscuţi primari din ţară. Este implicat în administraţie din anul 1992, când a obţinut funcţia de viceprimar. Patru ani mai târziu, îşi începea lunga carieră de primar. În general, este apreciat de locuitorii oraşului pentru că dă impresia că se implică şi că e alături de comunitate. Unul dintre proiectele cu care a avut succes, împreună cu comunitatea, a fost cel din vara trecută. Atunci i-a mobilizat pe locuitorii oraşului care au votat masiv în favoarea Cetăţii Alba-Iulia ce a devenit astfel una dintre cele 7 minuni ale României.
Primarul oraşului a fost atacat în mai multe feluri în timpul ultimului mandat. Cele mai concrete atacuri se referă la apropierea de firmele care derulează lucrări în oraş, pe bani publici. Între acestea, firma Elis din Petreşti (judeţul Alba) care a montat pavele în mai multe zone ale oraşului. Dar, cel mai rău, Mircea Hava stă dincolo de cifre şi contracte: Alba-Iulia a rămas mult în urma reşedinţelor de judeţ vecine - Cluj-Napoca, Sibiu şi chiar Deva. Acesta, de altfel, este principalul atac din partea liberalilor.
Contracandidatul său din partea PNL este fostul prefect Cosmin Covaciu, care a demisionat din funcţia publică pentru a putea candida la primă rie. Atuurile lui Covaciu sunt tinereţ ea, faptul că e şcolit şi vorbeşte multe limbi străine şi amănuntul, deloc de neglijat, că are o situaţie materială mai mult decât bună, deci ar putea fi mai greu tentat să facă afaceri cu bani publici. Familia sa deţine o fabrică de porţelan în Alba-Iulia, iar partea lui face, potrivit declaraţiei sale de avere, peste 2 milioane de lei. Sloganul lui Covaciu este incisiv: „Alba-Iulia, trezeşte-te!“. Totuşi, sondajele îl plasează destul de departe de „vedeta“ Mircea Hava.
Fostul prefect Cosmin Covaciu este autorul unor ieşiri publice neinspirate şi al unor declaraţii deplasate. A făcut carieră declaraţia lui prin care anunţa că staţiunea Arieşeni va organiza Olimpida de iarnă din anul 2022. Cât despre războiul cu mafia lemnului din Apuseni, pe care s-a lăudat că l-a declanşat, s-a soldat doar cu trecerea la PNL a unor primari strânşi cu uşa.
Cei doi bărbaţi care vor Primăria Alba-Iulia ar putea avea de furcă cu o femeie: Doina Harda (PSD), arhitect şi manager al unei firme locale. Harda este în prezent consilier local, postură din care a atacat public în mai multe rânduri şi foarte direct proiectele administraţiei Hava, însă nu a reuşit să adune prea multă simpatie.
Situaţie staţionară
Lupta e mai strânsă pentru conducerea consiliului judeţean. Cele mai mari şanse le are actualul preşedinte Ion Dumitrel (PDL), urmat la distanţă de Nicolae Popa (PNL) şi Ion Dârzu (PSD). Dumitrel se laudă cu repararea a aproximativ 300 de kilometri de drum şi începerea unor proiecte culturale de amploare, cum ar fi înfiinţarea unui festival de teatru anual. Totodată, Dumitrel s-a ţinut departe de orice scandal de corupţie.
Deputatul PNL Nicolae Popa are reputaţia unui traseist politic (PDSR, ApR, PUR - transformat în PC -, PNL) şi, susţin analiştii locali, are un singur scop: să obţină suficiente voturi astfel încât să poată candida cu şanse pentru un nou mandat de deputat.
Ioan Dârzu (PSD) este cvasinecunoscut în lumea politică locală. Provine din mediul privat, respectiv din poziţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Albalact.
MIRCEA HAVA
Vârsta: 52 de ani
Familie: căsătorit, 2 copii
Studii şi profesie: Facultatea de Chimie Industrială în cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia“ din Timişoara
Apartenenţă politică: PD, PDL
Carieră: viceprimar (1992-1996); primar (din 1996)
Puncte tari: popular, abilităţi de lider, activ, implicat în viaţa comunităţii
Puncte slabe: controversat
DOINA HARDA
Vârsta: 57 de ani
Familie: căsătorită, doi copii
Studii şi profesie: arhitect şi director general al SC Proiect Alba, una dintre cele mai cunoscute firme din Alba-Iulia.
Apartenenţă politică: PDSR, ApR, PSD
Puncte tari: curaj
Puncte slabe: notorietate scăzută, o candidatură anterioară la primărie, fără succes, din partea Alianţei pentru România
COSMIN COVACIU
Vârsta: 36 de ani
Familie: căsătorit, un copil
Studii şi profesie: inginer, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca Automatizări şi Calculatoare
Carieră: acţionar la firma familiei, IPEC Alba - producţie porţelan, unde deţine 30% evaluat la peste 21 de milioane de lei
Apartenenţă politică: PNL
Puncte tari: tinereţe, dezinvoltură
Puncte slabe: neinspirat, nehotărât, conflictual