Evenimentul Zilei > EVZ Special > Pazvante din Tecuci. Povestea golanului „pocăit” | VIDEO
Pazvante din Tecuci. Povestea golanului „pocăit” | VIDEO

Pazvante din Tecuci. Povestea golanului „pocăit” | VIDEO

La 14 ani a fugit de acasă. A fost boschetar la Constanţa şi a ajuns unul din cei mai temuţi şmecheri de pe litoral. S-a dus cu "alba-neagra" în lume. S-a întors la Tecuci şi s-a cuminţit.

Pe oricine întrebi, la Tecuci, de Pazvante îţi arată unde-l găseşti. La barul său, de deasupra unui WC public, dintr-un colţ al parcului central. "Numai copiii nenăscuţi nu mă ştiu, da’ află după aia", îi place să spună cheliosul, cu o faţă de te ia pe şiră când îl priveşti.
A fost un copil problemă. Făcea scandal, chiulea. Într-a şasea, după ce într-a patra rămăsese repetent, a fugit de acasă. S-a urcat în tren şi a ajuns la Constanţa. A trăit ca un boschetar.
În câţiva ani, a ajuns unul din cei mai temuţi interlopi. După Revoluţie a exportat "alba-neagra" în jumătate din Europa, ba chiar şi în America. S-a întors cu un geamantan de dolari şi, culmea, dintr-o dată, s-a cuminţit. N-a mai băut şi nici cu pumnul n-a prea mai dat.
A amenajat, pe banii lui, părculeţul din centrul Tecuciului. Are o colecţie de 15.000 de cristale minerale pe care le ştie pe nume. Sunt expuse în parc alături de coliviile unde ciripesc câteva sute de păsări exotice.

Cu opt clase la activ, Pazvante s-a făcut terapeut în medicină complementară şi dă consultaţii gratis. În parcul său, nimeni nu aruncă un chiştoc pe jos, darămite să fure ceva. Cu toţii îi ştiu de frică fostului derbedeu transformat, miraculos, într-un Mecena local.
"Îmi luam mardeală ca un măgar în pantă!"
Când îi sună mobilul se aude un cârâit de papagali. Vasile Dănăilă are 58 de ani şi se îmbracă numai în piele, ca rockerii. De când se ştie, lumea i-a zis Pazvante. "Am avut trei echipe de fraţi. După tata trei, după mama unu’ şi după amândoi, încă o pereche. În total eram şapte, la Barcea, unde m-am născut", povesteşte Pazvante care, acum trei ani, când a ratat la mustaţă primăria Tecuciului şi-a trecut porecla în buletin.
Pe mâna stângă are tatuat vulturul american, iar pe dreapta un dragon. "Am fost unu’ dintre copiii teribili! Tot ce provoca hazu’…, eram acolo! Făceam chestii de factură neconven ţională şi cu tentă complementară", foloseşte Pazvante cuvinte auzite la televizor. O dă pe limba sa: "Mă trosnea mama cu cleştele de la sobă până lua formatul secerii. Îmi luam mardeală cât nu lua un măgar în pantă, când îi dădeai de fâsâia ca şarpele!".
La 14 ani şi-a luat "praf de mers"
Nu era prost deloc dar, nonconformist fiind, a intrat în colimatorul profesorilor. "După ce l-am bătut pe copilu’ directorului, de la nişte caise crude, m-a lăsat repetent. Într-a şasea aveam 14 ani, făceam pe bufonu’ şi-mi mirosea a fustă. Am mai făcut vreo două chestii şi m-au scos la careu… M-am simţit umilit. După încă un «cadou» consistent acasă mi-am luat «praf de mers»! M-am urcat în primul tren şi m-am trezit la Constanţa", povesteşte Pazvante cum şi-a luat lumea în cap.
A cunoscut foamea şi drojdia societăţii. "M-am calificat în supravieţuire la paişpe ani. N-aveam identitate şi dormeam în gară. Mi s-a zis Marian. Făceam curat la alimentara din gară şi mă lipeam de un boţ de marmeladă ş-un colţ de pâine. Întrucât porţia era nesatisfăcătoare şi nu îndeplinea dorinţa maţelor goale, am început să «bag io racu’» să pot stăpâni zgomotu’ din burtă", istoriseşte cu autoironie cum a furat de foame.
"La Constanţa eram Marian Nebunu’!"
Norocu’ său a fost un miliţian care l-a băgat în port, la vopsit de macarale. "M-a scos dintre gaşca celor care le sticleau ochii la rafturile cu mâncare. Vopseam sus, unde era cel mai riscant. În port am învăţat greceşte şi cum se pot înmulţi banii. Din blugi, cafea, ţigări şi geci de piele. De-acolo mi-a rămas damblaua de mă îmbrac numai în piele", îşi aminteşte Pazvante debutul său în lumea interlopă.
Pe atunci, şmecherii Constanţei erau: Mancu, Iaşar, Animalu’, Săceanu, Nicu Pingelea, Onic şi fraţii Oaie. "Mă ştiau toţi de Marian Lazăr sau Marian Nebunu’ şi le tremurau chiloţii!", se dă mare fostul bişniţar: "N-am fost la pârnaie! Mă ţineau numa’ în dastea scurte, să recunosc ce făceau alţii… Da’ io vorbeam numa’ despre mine!".

A stat în Constanţa până în ’82. "M-a expulzat prim-secretarul Vâlcu, că aveam o relaţie nepotrivită cu fii-sa", râde Pazvante.
"Am plecat dintre şmecheri şi m-am întors printre oameni!"
Acte şi-a făcut înainte să-l ia în armată. Ghinion. L-au băgat la marină unde se făcea doi ani: "M-au clasat după ce i-am vărsat în cap comandantului un extinctor. Pe motiv că-s nebun!".
S-a întors la Barcea şi s-a însurat: "E nevasta mea şi-acum şi avem doi copii cu facultate. Prostii n-am mai făcut, că nu vreau să pătez numele copiilor!". N-a mai făcut în ultimul timp, că pe atunci le comitea: "Când n-a mai fost rost de întors portofele, m-am băgat pe agricultură. Am plecat dintre şmecheri şi m-am întors printre oameni!".
"În viaţă am dat şi am luat pumni. E foarte plăcut să primeşti! Sunt «ober-golan»! În lumea străzii, doctoratul se numeşte «oberat»!"
VASILE DĂNĂILĂ PAZVANTE, "ober-golan"

BIZAR
Tematica lui Pazvante din "colţul său de rai"
"Colţul de rai" e un ansamblu de complexe tematice. "Poarta întrebărilor", "Sfatul bătrânilor", "Umbra Golgotei", un bolovan ţâţos poreclit Veronica Micle, câteva vitrine în care se află cea mai mare colecţie de roci minerale din ţară, "Aleea concilierii", "Masa înţelepciunii" – o copie cu 20 de centimetri mai mare a "Mesei tăcerii" brâncuşiene sunt doar câteva din atracţiile "disneylandului" din Tecuci.
Salonul terapeutic e burduşit de cristale care mai de care mai colorate, pe cât de rare, pe atât de scumpe. "Prin biorezonanţă se face deblocajul limfatic pe bază de jad şi turmalin. Patul ăsta terapeutic e pentru colon. Aici, sub "altarul credinţei", e o bufniţă pe un cristal de ametist, pentru cine ştie: semnul înţelepciunii. Uite, ăsta e un dispozitiv orgonic cu aur de 24K şi astea sunt oglinzi magnetice", turuie Pazvante, mândru de creaţiile sale. Un om ciudat.


DISPOZITIVUL ORGONIC
Pazvante şi "amplificatorul de vibraţii subtile"
Poartă o brăţară ciudată cu tot felul de cristale pe ea. „Este un dispozitiv orgonic! Un cumul de vibraţii care are o mare compatibilitate cu tot ce înseamnă fiinţa vie. E un amplificator de vibraţii subtile, descoperit de un anume William Raiş. Are cristale de cuarţ, rubine, bucăţi de meteorit, cuarţ «diamant de MaramureşÂ», aur, argint şi «apă stratificată »", te bagă în ceaţă Pazvante.
E misterios: „Dă echilibru energetic, desfundă sinusurile şi echilibrează muşchiul inimii la fibrilaţii. Ca toţi oamenii mici, care vor să facă lucruri mari, vreau să-i ajut pe oameni să se ajute singuri!".

Pazvante n-a citit nicio carte cap-coadă şi a făcut doar opt clase: "Şi alea la apelu’ de seară!". Pasiunea pentru rocile şi cristalele minerale o are demult dar, în 2007, la inundaţii, a realizat că e ceva miraculos la mijloc: "Apa nu a intrat unde aveam vitrinele cu minerale. A făcut un vârtej şi a ocolit locul!".
DAMBLA. Pazvante are cea mai mare colecţie de roci minerale din ţară, cu 15.000 de exponate. Le ştie, pe toate, pe nume
FOTOGRAFII: VLAD STĂNESCU

UN OM CIUDAT
A debutat în afaceri cu un WC şi acum face "cristaloterapie"
Cu o lună înainte de Revoluţie l-au prins pe graniţa cu Ungaria, când voia să fugă. L-au bătut securiştii de l-au zvântat: "M-au băgat la «rotisor» şi mi-au pus călcâiele pe reşou! Pe 21 am fost primu’ care a intrat în Consiliul Popular şi i-am dat afară pe toţi. Mergeam pe vârfuri, eram balerin! Culmea, io i-am protejat pe miliţieni şi pe primar. I-am zis: «Stai pe fundu’ tău că, dacă-ţi dau o sovietică, nici afişu’ n-o să stea pe perete cum o să stai tu!»". Recent, Pazvante şi-a scos de la CNSAS un certificat care atestă că era urmărit de Securitate. Nume conspirativ: "Dănuţ".
A ţepuit jumătate din Europa
În ianuarie ’90, a plecat cu alba-negra sau "năzbâtia", cum îi zice el, la Budapesta. "Le luam banii la unguri. Am făcut concurs de abilitate şi de verificare a reflexelor de atenţie. Au învăţat poezia – cum pierd ei şi cum câştig io -în limba maghiară! Prima expulzare mi-au făcut-o în martie…", se amuză Pazvante.
S-a întors înapoi cu un alt paşaport. "La revenire, am performat la Budapesta. Am luat un apartament cu banii jos, după două luni. Două kile jumate de sute albastre! Acolo stau şi acuma… A urmat Germania. Da’ nu eram compatibil, că mi se făcea limba tirbuşon la recitarea «poeziei» pe care o spuneam pentru adunarea foloaselor care mi se cuveneau! La rând a fost Belgia, care m-a asimilat bine, Franţa- pe Coasta de Azur- şi p’ormă Parisul, unde am penetrat numa’ la metrou. La greci le-am luat banii poliţiştilor. Şi-n Suedia am faultat bine, la Stockholm! Îmi plăceau centrele universitare…", se dă Pazvante, de unul singur, în gât.
În ’94, Pazvante s-a învârtit de o viză de "afaceri" în America. "Am exportat «năzbâtia», joc sportiv românesc, în "Los Angeles şi New York. Am venit cu mulţi bani, da’ nu spun că mă dau ăştia la infractori!", se laudă interlopul pocăit din Tecuci. Şi-a cumpărat de la Primărie singurul WC public din Tecuci şi a construit peste el un bar.
"Nu mai voiam să ies la «tamponare»! M-am privatizat cu două cisterne de căcat!", se justifică Pazvante. I-au purtat noroc şi s-a dezvoltat: "Mi-am zis că democraţia îmi dă posibilitatea de a-mi descoperi priceperea. Am mai deschis o pizzerie, câteva chioşcuri şi încă un bar".
Calculele "pitagoriceşti"
Acum 17 ani, Pazvante a luat în concesiune parcul din Tecuci. Era o tarla plină de buruieni pe care păşteu vacile. Acum, arată ca o grădină botanică, cu pavilioane ornitologice, mineralologice şi puncte tematice. I se spune "Colţ de rai".
<iframe width="633" height="315"src="http://www.youtube.com/embed/1NEA3koBXiY" frameborder="0"allowfullscreen></iframe>
"A fost forma mea de protest faţă de o lumea urâtă şi insensibilă. Am băgat multe milioane de euro. Habar n-am câţi! Am vrut să dăruiesc fără să socotesc. Să fac ceva sfinţit şi m-a sfinţit locul!", e mistic fostul golan internaţional.

Banii s-au dus uşor. "Când afacerile au scârţâit şi calculele pitagoriceşti din capu’ meu n-au mai funcţionat, am gândit că e bine să formulez şi altfel de calcule metafizice din filozofia mea. M-am scuturat din meditaţii divine şi am luat-o spre cei care ştiau să facă inginerii financiare. Le-am luat banii la tot ce a fost posibil: table, rummy sau poker. Şi iam băgat pe toţi în parc!", se umflă de râs Pazvante, scărpinându-se pe chelia lucioasă.
Orgonoterapeutul din Tecuci
Vasile Dănăilă Pazvante e consilier local la "verzi" şi cetăţean de onoare al Tecuciului. "M-au făcut de ziua mea şi mi-au dat loc de veci gratuit!", se amuză cel mai cunoscut tecucean contemporan.
Zice că e bogat sufleteşte: "Mi-e teamă că-s număru’ unu în lume la hrană spirituală!". Şi-a deschis un cabinet de medicină complementară. Patru terapeuţi, başca Pazvante, dau consultaţii gratuite de orgonoterapie, cristaloterapie, magnetoterapie şi meloterapie. Omul are diplomă de terapeut.
"Anual, zece-cinşpe mii de inşi beneficiază de facilităţile saloanelor noastre!", se laudă Pazvante în timp ce-ţi pune pe cap o chestie de masaj cu braţe din aur de 24 de karate. Adevărul e că, după 20 de secunde, te simţi extrem de tonic.
Mierla indiană cu dublă personalitate
În poarta pizzeriei, doi copii vor să facă poze cu el: "Dom’ Pazvante, vrem să ne sprijiniţi şi pe noi, la şcoală…". "Mai târziu, vorbim mai încolo", îi expediază curatorul "Colţului de rai".

Pazvante e un Mecena tecucean. Sponsorizează cărţi, reviste, ziare locale, concerte şi serbări şcolare. "Îngrop morţii care n-au groapă! M-au mai înşelat unii cu certificate de deces false. Veneau, câte doi-trei din aceeaşi familie…", oftează golanul convertit în filntrop.

La uriaşele colivii cu păsări, papagalii vin la el precum căţeii. Bulgăraş, un papagal alb, mai să rupă gratiile când îl vede pe Pazvante. Coco, un "Ava uriaş”, îi întinde gheruţa, iar Marian, o mierlă indiană, face ca trenul în gară, la propriu. Te întreabă cum te cheamă, se recomandă şi râde ca un om. Noaptea are altă identitate. Zice că e Gogu. Pazvante e sobru: "Sunt promotorul revoluţiei conştiinţei!".

<iframe width="633" height="315"src="http://www.youtube.com/embed/10G1RaUmZng" frameborder="0"allowfullscreen></iframe>

<iframe width="633" height="315"src="http://www.youtube.com/embed/5gx3f7YjDdk" frameborder="0"allowfullscreen></iframe>
"Cascadele ce-ţi spun poeme
Nu vin din apa cea mai lină,
În ele-s lacrimi şi dileme
Din lungul drum către lumină."

PAZVANTE – poet, reflexoterapeut, candidat la primăria Tecuci şi ex-golan