Paznicul robinetelor Gaz de France

Paznicul robinetelor Gaz de France

Puterea grupului francez se datoreaza, in parte, unui "vanzator" roman.

Primul importator de gaz din Europa, compania Gaz de France, si-a delegat intregul proces de achizitie si vanzare unei companii la conducerea careia se afla un roman. Mircea Caratas este directorul de vanzari pe Europa al companiei Gaselys, detinuta de Gaz de France si Groupe Societe Generale.

Geologul „furat” de Societe Generale

Mircea Caratas a absolvit Facultatea de Geologie a Universitatii din Bucuresti in 1991. I-a ramas in amintire „faimosul balcon” de la care se recitau poezii in anul primei mineriade. Prima slujba a fost cea in vanzarea de petrol pentru compania Oil Terminal din Constanta, orasul in care s-a nascut.

Apoi si-a inceput studiile economice la Viena, iar dupa absolvire a lucrat in consultanta pentru o companie germana. „Atunci am participat la programul de privatizare din Romania, asigurand consultanta pe partea de costuri si analiza economica pentru companiile care erau privatizate. A fost un haos general si nu am stat decat un an  in jobul asta, desi era mai mult o incercare a mea de a intretine relatiile cu Romania”, isi aminteste Mihai Caratas.

Groupe Societe Generale l-a contactat apoi pe specialistul din Romania. „Ei voiau sa-si dezvolte atunci, in 1997-1998, activitatea de trading de gaze si electricitate in Europa, iar eu am fost luat in echipa pentru ca aveam cunostinte atat pe energie, cat si in lumea economica”, spune Caratas. La sfarsitul anului 1998, Societe Generale a inceput discutiile cu Gaz de France pentru un parteneriat care s-a finalizat in 2001 prin infiintarea uner companii comune.

„La inceput eram doar 15 oameni care am pus bazele acestei companii, din ambele societati, si am pornit ca intr-o afacere start-up, in care a trebuit sa lucram zi si noapte pentru dezvoltarea sistemelor informatice, a tradingului, pentru intalnirea cu noii clientii si pentru a descoperi piete noi”, spune romanul de la Gaselys. 

Romania are sanse

Vanzarea de energie a devenit in ziua de azi o afacere mai mult virtuala. „De exemplu, un vapor incarcat cu petrol pleaca dintr-un port si asteapta in mijlocul marii un telefon cu o oferta. Daca primeste insa o oferta mai buna, se indreapta catre alt port”, explica Caratas dinamica pietelor de astazi.

Pe de alta parte, piata gazelor depinde 80a de pretul petrolului, care nu ascunde nimic fantastic in posibilitatea atingerii pragului de 100 de dolari pe baril, spune Caratas. „Pe piata au intrat fondurile de investitii care influenteaza pretul si cresc volatilitatea de la +/- 5a la +/- 30%”, spune el.

Directorul Gaselys crede ca Romania are un rol important in Europa deoarece nu este numai un consumator, ci si un producator de gaz, petrol si electricitate. „Gaselys priveste cu atentie OPCOM (n.n. -  bursa de energie) si vom intra pe piata cand aceasta va deveni una regionala”, spune Caratas.

Directorul roman revine in tara natala de doua ori pe an, iar in Paris se intalneste frecvent cu romanii la spectacolele unei companii de teatru contemporan din arondismentul 9, in La Bruyere. Colectionar de sculpturi si tablouri, Mircea Caratas spune ca cea mai importanta colectie este cea de „prieteni”.

PERFORMANTA

Gaselys - vanzator unic al Gaz de France Gaselys este compania care tranzactioneaza gaz, electricitate, petrol, carbune si energie din surse regenerabile pentru Gaz de France, cea mai mare companie europeana din domeniul gazelor. Pentru acest „colos energetic”, Gaselys furnizeaza serviciile de trading. Adica vinde si cumpara pentru Gaz de France produse de pe piata, fiind un broker privat pentru compania franceza care tranzactioneaza pe toate pietele Europei.

In conditiile in care Franta acopera cu productia interna doar 21% din necesarul de gaz, cumpararea resurselor la preturi cat mai mici devine o afacere foarte importanta. Gaselys s-a format in 2001 si este 49% in proprietatea Groupe Societe Generale si 51% in proprietatea Gaz de France. In 2006, Gaselys a comercializat 2.669 milioane barili de gaz, cu 36% mai mult decat in 2002.

Ne puteți urmări și pe Google News