PAVEL SUSARA: Artistul si comunitatea

PAVEL SUSARA: Artistul si comunitatea

Dupa 1990, doua repere ale vietii publice romanesti s-au prabusit dramatic si, aparent, iremediabil: moneda nationala si mitul Artistului.

Lasand Leul la o parte, e bine sa ne amintim ca Artistul era creditat ca un personaj exemplar; se manifesta mult mai liber decat restul lumii, era foarte vizibil, avea curajul de a spune lucrurilor pe nume, se vorbea despre el la Europa libera, la BBC si la Vocea Americii, dar, mai ales, el era simultan creator de fictiune, histrion, rebel, istoric onest, sociolog ascuns, psiholog neconventional si analist politic nedeclarat. In clipa in care a disparut cenzura si a aparut libertatea de expresie, Artistul s-a scuturat ca un pom care a rodit in exces si, la poalele lui, au renascut, separati, scriitorul, pictorul, actorul, istoricul, sociologul, analistul politic etc.

Si pentru ca vremurile erau mult mai potrivite pentru non fictiune, scriitorul, pictorul, actorul, muzicianul fie au coborat in istorie si au devenit politicieni, fie au fost impinisi undeva la periferia memoriei si a interesului public, iar mitul Artistului a fost substituit cu legenda vedetei TV. Cu alte cuvinte, Marin Preda a fost inlocuit cu Mircea Radu. Dar asa cum Leul s-a reasezat in spatiul nostru economic cu propriul lui chip, si Artistul a inceput sa-si recapete vizibilitatea si sa fie pretuit pentru ceea ce este el de fapt si nu pentru ceea ce ne imaginam noi ca ar putea fi.

Un semnal de acest fel a venit recent de la Ramnicu-Valcea. Pictorita Ecaterina (Tina) Popa a implinit 65 de ani, iar evenimentul a fost sarbatorit de intregul oras. Primaria municipiului a organizat un exceptional spectacol Dan Puric, au fost invitati artisti si oameni de cultura din toata tara sau, oricum, din zona ei centrala si sud-estica, totul transformandu-se intr-o adevarata sarbatoare a comunitatii. Insa dincolo de identitatea participantilor si a actorilor principali, important ramane un principiu: comunitatea valceana a sarbatorit un Pictor, pur si simplu, care traieste din propria lui vocatie, si nu o constructie imaginara, asa cum se intampla pana nu demult.

Ne puteți urmări și pe Google News