Evenimentul Zilei > Social > Paulo Coelho: „Orice idee poate fi periculoasă”
Paulo Coelho: „Orice idee poate fi periculoasă”

Paulo Coelho: „Orice idee poate fi periculoasă”

Scriitorul brazilian, care refuză de ceva timp interviurile, i-a acordat totuşi unul în exclusivitate jurnalistului Steven MacKenzie de la revista britanică "The Big Issue".

Din 20 octombrie, noul roman al celebrului scriitor, "Aleph", este şi la îndemâna cititorilor din România. Meritul îi aparţine editurii Humanitas.
Romanul, publicat în traducerea Micaelei Ghiţescu, este considerat cea mai personală proză semnată Paulo Coelho. Scriitorul brazilian a vorbit pentru "The Big Issue" şi despre intensa sa activitate pe Twitter.
Steven MacKenzie: Aţi inspirat atâţia oameni încât îi va surprinde pe unii cititori ai "Aleph" că aţi avut şi dv. o criză religioasă.
Paulo Coelho:
Credinţa nu e o linie dreaptă. E ca atunci când urci un munte. Sunt suişuri şi coborâşuri. Credinţa este, la sfârşitul zilei, un act de credinţă. Am nevoie de credinţă ca să cred în Dumnezeu. Şi ateii au nevoie de credinţă pentru a nu crede în Dumnezeu. Ca oricine altcineva am şi eu momentele mele de îndoială.
Ca şi "Alchimistul", "Aleph" spune povestea unei călătorii fizice care se dovedeşte în ultimă instanţă una spirituală. De ce a trebuit să traversaţi un continent ca să descoperiţi ceva ce se afla în interiorul dv.?
În 2006 îmi mergea bine, eram satisfăcut; eram un autor de best-sellere în toată lumea, mi se părea că nu mai există provocări în viaţa mea. Şi asta nu e bine, pentru că viaţa e o provocare constantă. Oamenii tind să rămână satisfăcuţi, să se complacă în confort, pentru că asta le dă siguranţă, dar dacă nu accepţi provocări eşti un om mort!
Vă citesc oamenii cărţile ca să lupte cu rutina şi cu zona de confort în care se complac?
Cărţile mele pot acţiona ca nişte catalizatori. Pot provoca o reacţie într-o persoană care e deja gata pentru o schimbare. Nu cred că cititorii mei îmi citesc cărţile pentru a învăţa cum să se schimbe. Citeşti o carte la momentul potrivit şi apoi constaţi că ai în interiorul tău un vulcan gata să explodeze, iar cartea "deschide capacul" vulcanului.
Cărţile dv. sunt interzise în anumite ţări, de pildă Iranul. De ce ar fi ele considerate periculoase?
De ce sunt periculoase? Întreabă- i pe ei, întreabă-i pe ei! Orice idee poate fi periculoasă, depinde de cultura care o absoarbe. Nu cred că proza mea e periculoasă, cred că scriitura implică o revoluţie a scriitorului în sine. Aşa că nu ştiu de ce anumite cărţi sunt interzise aici sau acolo. Nu pun întrebări. Am internet, nu-ţi fă griji.
Nu vă faceţi griji pentru că vă publicaţi proza online?
Folosind exemplul iranian, după ce "Aleph" a fost publicat, fostul meu editor din Anglia a tradus cartea şi am pus-o pe internet, ştiind că în Iran publicarea nu va fi permisă. N-o să mă crezi, dar ediţia în farsi a fost descărcată de 317.000 de ori.
Bill Clinton şi Vladimir Putin sunt fanii dumneavoastră. Credeţi că romanele dv. i-au influenţat?
Nu ştiu. Eu şi Putin am avut o şedinţă foto împreună. Am vorbit timp de 15 minute în faţa jurnaliştilor. Apoi el le-a cerut să plece şi am petrecut două ore vorbind. Desigur, nu îţi voi spune despre ce am vorbit.
A, e secret?
A fost o conversaţie privată. Şi m-am gândit: "este atât de ocupat, însă stă aici să discute cu mine". Îi făcea plăcere conversaţia.
Madonna e citată pe coperta "Alchimistului". Vedete de acest calibru vă sună să le daţi sfaturi?
Nu, niciodată.
Aţi întâlnit-o?
Am cunoscut-o pe Madonna la Cannes şi i-am mulţumit pentru sprijinul acordat, dar ei (vedete de acest calibru – n.r.) nu mă sună. L-am sunat eu pe Will Smith pentru că, de fiecare dată când dă un interviu, vorbeşte de obicei despre cărţile mele.
Am folosit Twitter-ul şi am spus: "dacă vreunul dintre voi are posibilitatea de a găsi numărul lui Will Smith, vă rog daţi-mi-l pentru că vreau să-i mulţumesc".
"Forbes" v-a pus pe a doua poziţie în topul celor mai influenţi utilizatori de Twitter.
Mai influent decât Lady Gaga şi Barack Obama!
Nu-i rău deloc.
Nu cauţi aşa ceva. Îţi poţi imagina că atunci când am citit asta am fost foarte surprins. Chiar îi ţin pumnii lui Justin Bieber să îşi folosească celebritatea pentru a realiza ceva. Este foarte tânăr, dar sper că îşi poate folosi influenţa pentru a face ceva bun.

"Sper că Will Smith s-a bucurat că încerc să dau de el. Oamenii uită adesea să mulţumească. Eu sunt foarte recunoscător. ”
PAULO COELHO, romancier

© This interview originally appeared in The Big Issue UK
© Words by Steven MacKenzie
<iframe width="633" height="352" src="http://www.youtube.com/embed/i0D8Xosc418" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Citiţi şi:

  • Paulo Coelho revine în bibliotecile românilor