Cele sapte pacate capitale au fost opt, elaborate la inceputurile crestinismului de catre calugarul grec Evagrio din Pont si definite ca fiind principalele inclinatii negative ale fiintei omenesti (este curios ca pe lista lui Evagrio pacatul cel mai grav este lacomia...).
Toate insa puteau sa ne duca in iad. In secolul VI, Papa Gregorio a facut o prima reforma a listei, incluzand „invidia”, dar contopind trufia si vanitatea. In secolul al XVII-lea, lista a fost din nou refacuta si „melancolia” a incetat sa mai fie pacat, fiind inlocuita de „lene”.
Si, astfel, ajungem la lista care ne-a servit acum drept baza si care va servi drept fundament pentru toate cele sapte articole saptamanale - exceptand saptamana Craciunului, cand voi publica traditionala povestire de Craciun. Voi aborda fiecare pacat tinand seama de multiplele sale definitii.
Conform dictionarului: trufie, substantiv feminin, in portugheza „soberba”, vine din latinescul superbia; inseamna aroganta, semetie, orgoliu, infumurare.
Conform Bisericii Catolice: amor propriu fara masura, care se ridica peste iubirea pentru Dumnezeu. Este contrar Primei Porunci (Iubeste-L pe Dumnezeu mai presus de orice), si aceasta patima a fost cea care a iscat revolta ingerilor si caderea lui Lucifer.
Conform unei povestiri zen: marele maestru Tofuku a observat o mare agitatie in manastire. Novicii fugeau care incotro, lumea se ingramadise ca sa primeasca pe cineva.
„Ce se intampla?”, vru el sa stie.
Un soldat s-a apropiat si i-a aratat o hartie pe care scria: „Kitagaki, guvernatorul din Kioto, a sosit si iti cere o audienta”. „Nu am ce sa-i spun acestui om”, zise maestrul.
Peste cateva minute, guvernatorul se apropie, isi ceru scuze, sterse ceva de pe hartie si apoi i-o intinse din nou maestrului. Acum era scris: „Kitagaki cere o audienta”.
„Fii bine-venit”, ii raspunse maestrul zen Tofuku.
Conform inscriptiei pe un port-avion: „MISIUNE INDEPLINITA” (esarfa arborata pe „USS Lincoln” la 1 mai 2003, cand presedintele Bush a anuntat sfarsitul operatiunilor militare in Irak. In ziua aceea, numarul soldatilor americani morti era de 217. In ziua cand scriu acest articol, numarul lor a depasit 2.700).
Conform rabinului Adin Steinsaltz: „Cand cineva incearca sa descopere cine este si foloseste lucruri neinsemnate ca termen de comparatie va descoperi o gramada de scoici goale care depind una de alta ca sa aiba sens. Nu este corect sa te definesti ca prieten al lui Cutarica, fiul lui Cutarescu, director executiv, individ care indeplineste nu mai stiu ce sarcina de vaza. Pentru ca tot ce vom descoperi prin aceasta metoda sunt aspecte ale persoanei noastre - in general, aspecte intunecate si incomplete, ca ale unuia care incearca sa iasa in fata celorlalti. Singura legatura posibila este cu Dumnezeu; de aici totul are un sens, iar noi ne deschidem catre un inteles superior”.
Conform Sfantului Augustin: Trufia nu este maretie, este infumurare. Infumurarea pare mareata, dar de fapt este o boala.
Sfatul lui Tao Te King: E mai bine sa nu umpli pana la refuz un pahar, nici sa nu incerci sa mai torni daca este plin.
Cand incercam sa ascutim prea mult un cutit, lama nu va mai rezista.
Cand aurul si jadul umplu un salon, stapanii acestuia nu-si vor mai gasi linistea si siguranta.
Cand bogatia si onorurile duc la aroganta, sigur va urma ceva rau.
Cand ne facem munca si numele nostru incepe sa fie celebru, intelepciunea sta in faptul ca ne retragem in penumbra imediat ce se termina treaba.
(O Globo 446, „Soberba”, traducere de Gabriela Banu)