Patru traficanţi de migranţi pe rute spre Olanda şi Elveţia, reţinuţi de procurorii DIICOT. Cum acţiona reţeaua
- Ionel Stoica
- 15 mai 2014, 17:37
Patru persoane, membre ale unei unei grupări de sirieni, români şi bulgari specializaţi în traficarea de migranţi de origine arabă pe ruta Bulgaria - România - Ungaria spre state din vestul Europei, cu precădere Olanda şi Elveţia, au fost reţinute de DIICOT.
Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), anchetatorii i-au reţinut pe Alshek Ali Mohmad Ammar (32 de ani), Haidar Hassan (32 de ani), Ştefan Ban (46 ani) şi Dănuţ Ovidiu Ciobannu (30 de ani), acuzaţi de trafic de migranţi şi constituire a unui grup infracţional organizat. Procurorii cer Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor patru.
În cazul lui Alshek Ali Mohmad Ammar, procurorii au reţinut şi fapta de facilitare a şederii ilegale în România.
Din probele anchetatorilor rezultă că membrii grupării racolau migranţi din centrele de azil aflate pe teritoriul Republicii Bulgaria sau dintre migranţii intraţi ilegal din Turcia şi care doreau să ajungă ilegal în state din vestul Europei.
Din Bulgaria, arată DIICOT, migranţii erau aduşi ilegal în România prin două metode: fie ascunşi în diferite mijloace de transport, fie trecuţi peste frontiera verde. Odată intraţi în România, migranţii erau preluaţi de către membrii grupării infracţionale care îşi desfăşurau activitatea în România.
Migranţii erau cazaţi în diferite locuri din Bucureşti, iar ulterior erau preluaţi de către alţi membri ai reţelei care îi transportau către frontiera de vest a ţării, unde se organiza scoaterea ilegală din România, pe la frontiera cu Ungaria.
Gruparea era coordonată de Alshek Ali Mohmad Ammar, cetăţean sirian rezident în România, finanţatorul reţelei fiind un cetăţean arab rezident în Germania.
În acest caz, DIICOT a fost sprijinită de ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Teleorman, beneficiind şi de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii. În cauză s-a beneficiat, de asemenea, de sprijinul Centrului de Supraveghere şi Control al Trecerii Frontierei de la Otopeni.