Nava, pe care au fost raportate mai multe cazuri de Covid-19, va putea în sfârșit să treacă canalul Panama pentru a-și continua călătoria, în timp ce pasagerii sănătoși sunt transbordati pentru a evita contaminarea.
Pachebotul, sub pavilion olandez, este ancorat de mai multe zile în largul coastelor panameze. Ministerul Sănătății din Ciudad de Panama a informat că nava a fost autorizată să traverseze canalul Panama.
„Niciun pasager sau membru al echipajului nu va avea voie debarce pe sol panamez”, a declarat guvernul, care a informat că și-a „reevaluat” poziția de a oferi „ajutor umanitar” navei.
Miercuri, autoritățile panameze au autorizat inițial nava de croazieră, care are la bord 1800 de pasageri și membri ai echipajului, să utilizeze canalul Panama, înainte de a reveni asupra deciziei din „rațiuni sanitare”.
Între timp, compania Holland America (grupul Carnival) care operează pachebotul Zaandam, a anunțat moartea a patru pasageri la bord, fără a preciza cauza și contaminarea a cel puțin doi alți pasageri cu virusul SARS-CoV-2, responsabil de pandemia Covid-19.
Începând cu 22 martie, pasagerii, incluzând o sută de francezi, precum și americani, canadieni și resortisanți ai mai multor țări europene, erau izolați strict în cabina lor, după ce câteva zeci din aceștia au prezentat simptome gripale.
În același timp, a fost organizată o operațiune de transbordare pentru pasageri sănătoși pe o altă navă, pachebotul Rotterdam, trimisă de compania Holland America, cu alimente, personal și aparate de testare pentru Covid-19.
De joi, Rotterdam, plecată din San Diego (SUA) este la ancoră la o distanță de câteva sute de metri de pachebotul Zaandam, au constatat jurnaliștii aflați în zonă.
Autoritatea Maritimă din Panama a informat că transbordarea pasagerilor pe Rotterdam a început de sâmbătă.
Ministrul panamez al Afacerilor Maritime, Noriel Arauaz, a declarat, vineri, că 400 de persoane deja testate negativ pentru Covid-19, vor fi găzduite la bordul pachebotului Rotterdam.
Pasagerii vor fi transportați de pe Zaandam pe Rotterdam la bordul unor șalupe ce au o capacitate de 100 de persoane însă, din rațiuni de siguranță, numărul de persoane per transport va fi mult mai mic.
Operațiunea de transbordare va continua duminică.
Croaziera pachebotului Zaandam, care a început la Buenos Aires pe 7 martie, trebuia să se încheie în San Antonio, Chile. Cu toate acestea, autoritățile chiliene au refuzat debarcarea pasagerilor din cauza prezenței la bord a pasagerilor și a membrilor echipajului cu simptome asemănătoare gripei.
Celelalte porturi din America de Sud de pe ruta navei au fost apoi închise din cauza restricțiilor instituite de guverne în încercarea de a reduce răspândirea epidemiei cu noul coronavirus, scrie AFP.
Pasagerii care au rămas la bordul lui Zaandam vor putea debarca în portul Fort Lauderdale, în Florida, în Statele Unite.
În ceea ce privește pachebotul Rotterdam, compania nu a furnizat detalii.
„Presupunem că Rotterdam se va întoarce la San Diego”, a declarat ministrul Noriel Arauz.