Patronatele acuză "dictatura sindicală"

Patronatele acuză "dictatura sindicală"

Potrivit ACPR şi UGIR-1903, modificările la Legea Dialogului Social încalcă inclusiv trei articole din Constituţie.

Reacţia patronatelor faţă de propunerile de modificare a Legii Dialogului Social nu s-a lăsat mult aşteptată. Liderii a 10 din cele 13 confederaţii patronale reprezentative la nivel naţional vorbesc despre o dictatură a sindicatelor şi acuză Guvernul că ar fi preluat de fapt textele direct de la sindicate.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată ieri, repre­zen­tanţii Alianţei Con­fe­deraţiilor Patronale din România (ACPR) şi cei ai UGIR-1903 au atacat dur propunerile de ordonanţă de urgenţă venite de la Ministerul Muncii. Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, pre­şedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR), propunerile Guvernului încalcă trei articole din Constituţie şi mai multe convenţii internaţio­nale. De asemenea, noul cadru legislativ ar elimina or­ganizaţiile de IMM-uri din dialogul social, lipsind 600.000 de patroni de reprezentare la acest nivel.

Irina Manole, prim-vice­pre­şedinte UGIR-1903, a mers chiar mai departe, spunând că în propunerile ministerului există articole introduse de grupuri de interese, care vor afecta stabilitatea mediului economic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al ACPR, a mai remarcat şi eliminarea interdicţiei sindicaliştilor de a face politică.

Printre problemele in­vocate se mai numără interdicţia ca o firmă să fie în mai multe patronate, obligarea firmelor să suporte o parte a costurilor activităţii sindicale, mutarea la Ministerul Muncii a deciziei privind reprezentativitatea patronatelor şi amenzile mari pentru neparticiparea la negocierile colective.

Între timp, Ministerul Muncii a surprins pe toată lumea şi a publicat un proiect diferit de cele discutate luni cu sindicatele şi patronatele. Din acesta lipsesc unele modificări de pe "lista neagră" a patronatelor, dar rămân cele mai multe dintre ele. Citiţi şi:

  • Ce i-a adus la cuţite pe sindicalişti şi patroni
  • Spaima patronilor: Se întoarce Codul Muncii proletar!
  • Codul Muncii, modificat după pofta sindicatelor
  • De la statul social la cel sindical