Patrick Jean André André Mouratoglou (n. 8 iunie 1970) este un antrenor de tenis și comentator sportiv francez. El a antrenat nume mari din tenis, printre care Serena Williams și Simona Halep.
Colaborarea dintre Simona Halep și Patrick Mouratoglou a început în aprilie 2022. După ce sportiva a fost depistată pozitiv la testele antidoping, colaborarea dintre cei doi s-a încheiat.
Fosta lideră WTA a fost suspendată patru ani pentru dopaj și a încheiat colaborarea cu Patrick Mouratoglou
Patrick Mouratoglou a fondat Academia de Tenis Mouratoglou în 1996 în apropiere de Paris (mutată ulterior la periferia orașului Nisa) și a antrenat numeroși jucători de perspectivă, printre care Marcos Baghdatis (pe care l-a antrenat până în finala de la Australian Open 2006), Julia Vakulenko, Anastasia Pavlyuchenkova, Aravane Rezaï, Irena Pavlovic, Jérémy Chardy, Laura Robson, Yanina Wickmayer, Grigor Dimitrov și Holger Rune.
Mouratoglou a început să-l antreneze pe jucătorul ATP Marcos Baghdatis în 1999, atunci când Mouratoglou l-a invitat la Academia sa de tenis în octombrie 1999, pentru o săptămână. Baghdatis nu era, potrivit lui Mouratoglou, „un atlet", însă în decurs de șapte ani avea să devină numărul 1 mondial la juniori, să câștige titlul la Australian Open 2003, să ajungă în finala aceluiași turneu în 2006 și să ajungă în top zece mondial.
În iulie 2007 a început să o antreneze pe Anastasia Pavlyuchenkova
În decurs de doi ani, Pavlyuchenkova a ajuns în top 30 mondial, iar de atunci a ajuns în două sferturi de finală la Grand Slam și a atins cea mai bună clasare din carieră, locul 13 mondial. Ei și-au încheiat colaborarea în august 2009, iar Mouratoglou a trecut la antrenarea Aravanei Rezaï și a Yaninei Wickmayer. Rezaï s-a bucurat de un sezon de succes în 2010, intrând în top 20 mondial și câștigând turneul Premier de la Madrid, în timp ce Wickmayer a atins cea mai bună clasare din carieră, locul 12 mondial, în aprilie 2010. Mouratoglou a încetat să mai lucreze atât cu Rezaï, cât și cu Wickmayer în august 2010, respectiv aprilie 2012.
În decembrie 2010, Mouratoglou a început să o antreneze pe Laura Robson, care la acea vreme era nr. 217 mondial și care încă se lupta să pătrundă în circuitul de seniori. Au lucrat împreună timp de șase luni, înainte de a se despărți cu puțin timp înainte de Wimbledon, în 2011, când Robson încă se lupta să progreseze în circuitul WTA.
În aceeași perioadă, Mouratoglou l-a antrenat și pe Jérémy Chardy în cadrul academiei sale.
În martie 2012, Mouratoglou a început să îl antreneze pe Grigor Dimitrov
L-a ajutat pe Dimitrov să revină în top 100 mondial, după ce ajunsese până pe locul 102. Această asociere s-a încheiat în luna septembrie a aceluiași an, iar Mouratoglou a trecut la antrenarea Serenei Williams.
În momentul în care Mouratoglou a început să o antreneze pe Williams, aceasta tocmai suferise prima înfrângere în primul tur de pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam, pierzând în primul tur al Openului Franței din 2012. De atunci, Mouratoglou a îndrumat-o pe Williams spre al cincilea, al șaselea și al șaptelea titlu la Wimbledon, spre medalia de aur olimpică, spre al patrulea, al cincilea și al șaselea titlu la US Open, spre al doilea și al treilea titlu la Roland Garros, spre trei titluri consecutive de campioană de sfârșit de an, spre al șaselea și al șaptelea titlu la Australian Open și a readus-o pe Williams pe locul 1 în clasamentul WTA.
În 2015, Stefanos Tsitsipas a început să se antreneze în academiile sale de tenis.
În primăvara anului 2022, Simona Halep a început colaborarea Mouratoglou. Acesta a început să îl antreneze pe tânărul fenomen în ascensiune Holger Rune în octombrie 2022, în absența lui Halep din circuitul WTA din cauza suspendării sale pentru dopaj, și l-a ajutat la primul său titlu Masters 1000, învingându-l pe Novak Djokovic în finală. La 3 aprilie 2023, Rune și-a anunțat despărțirea de antrenorul Mouratoglou după șase luni de colaborare.
Patrick Mouratoglou, unul dintre cei mai cunoscuți antrenori de tenis
Cu peste 20 de ani în fruntea industriei tenisului, Patrick Mouratoglou este unul dintre cei mai cunoscuți și respectați antrenori de tenis din secolul XXI. Cu 10 titluri de Grand Slam, 4 premii de antrenor al anului, 33 de titluri de antrenor de simplu, 2 medalii olimpice și peste 40 de jucători care au ajuns în Top 100 sub îndrumarea sa - Patrick Mouratoglou s-a impus cu succes în acest sport. Vanity Fair l-a votat ca fiind unul dintre cei mai influenți 50 de francezi din lume.
Născut în Franța în iunie 1970, Patrick a crescut într-o familie de origine greacă. La vârsta de șase ani a avut prima oară contact cu mingea de tenis.
La vârsta de 26 de ani, Patrick Mouratoglou și-a început cariera de antrenor și a înființat Academia de Tenis Mouratoglou la Paris și apoi în sudul Franței, în 2016 - o decizie determinată de pasiunea de a descoperi noi talente care să îi schimbe propria viață și fața tenisului pentru generațiile următoare.
Academia de tenis, baza de antrenament pentru cei mai buni jucători ATP și WTA din lume
Este, de asemenea, expert de televiziune pentru ESPN, Fox Asia și Eurosport International, unde emisiunea sa este difuzată în 54 de țări din întreaga lume.
În 2020, pe fondul crizei Covid-19, Patrick Mouratoglou a lansat liga UTS (Ultimate Tennis Showdown) - o nouă serie de meciuri de tenis care își propune să redefinească modul în care tenisul este consumat de noua generație.
În toamna anului 2020, Patrick a trecut de pe teren pe marele ecran, jucând în filmul „The Playbook" de la Netflix: Regulile de viață ale unui antrenor, alături de antrenori renumiți, Doc Rivers, José Mourinho și Dawn Staley, în regia lui LeBron James.
„The Playbook' prezintă profiluri ale unor antrenori legendari, care împărtășesc regulile după care trăiesc pentru a obține succesul în sport și în viață. Prin intermediul unor interviuri emoționante și aprofundate, fiecare antrenor dezvăluie momentele critice din viața personală și din carieră care au contribuit în cele din urmă la formarea filosofiei lor de antrenor.
În 2015, Patrick a observat potențialul lui Stefanos Tsitsipas pe YouTube
Dintr-un puști al cărui vis era să îi uimească pe cei trei mari, Tsitsipas a devenit în 2019 cel mai tânăr jucător care i-a învins pe Novak Djokovic, Roger Federer și Rafael Nadal.
Câteva luni mai târziu, Patrick a trimis-o pe Coco Gauff, în vârstă de zece ani, să călătorească pentru prima dată în afara Americii pentru a se antrena la Academia sa de tenis. Ea a fost cea mai tânără jucătoare din istoria Wimbledonului care s-a calificat pe tabloul principal și a atins un nou record al carierei: locul 11 mondial în iulie 2022, iar acum a devenit numărul 1 mondial în clasamentul de dublu feminin.
Un superstar ceh în vârstă de 17 ani, Linda Fruhvirtová, este una dintre multele jucătoare care fac pași mari după ce au primit sprijin din partea Fundației Champ'seed a lui Patrick Mouratoglou.
După ce s-a antrenat la academie începând din 2017, ea a ajuns pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam și a câștigat primul ei titlu WTA la simplu la Chennai Open 2022.
Holger Rune a strălucit sub îndrumarea lui Mouratoglou
„The Machine" Holger Rune a impresionat de când a fost observat de Patrick la vârsta de 13 ani. La 19 ani, el a câștigat primul său turneu ATP 250 la Munchen, în mai 2022, înainte de a ajunge în sferturile de finală ale primului său turneu de Grand Slam, la Roland Garros, la scurt timp după aceea.
După 20 de ani în Franța, Patrick Mouratoglou a deschis mai multe centre de tenis în unele dintre cele mai prestigioase stațiuni din lume. Un centru de tenis în Dubai, la Jumeirah, în decembrie 2020, unul în Grecia, la Costa Navarino, în iunie 2021, iar ultimul proiect tocmai a fost finalizat în ianuarie 2022.
Este vorba de un parteneriat cu celebra școală engleză EPSOM, în Malaezia, unde a deschis o nouă Academie de Tenis.
Simona Halep l-a acuzat pe antrenor că i-a distrus 25 de ani de carieră
„Patru ani va fi mult pentru vârsta mea", a declarat anul trecut Simona Halep, care s-a impus cândva în primele locuri ale tenisului mondial. De când a fost depistată pozitiv cu roxadustat, jucătoarea de tenis a făcut mai multe apeluri pentru a-și proclama nevinovăția.
Potrivit dezvăluirilor lui Halep, neglijența echipei sale de antrenori a fost cea care a adus-o acum în mijlocul unui scandal de dopaj. Dubla campioană de Grand Slam la simplu s-a destăinuit recent despre modul în care a fost „distrus" parcursul său competițional de 25 de ani.
În acest proces, Halep a scos la iveală și neglijența fostului său antrenor Patrick Mouratoglou, care este motivul din spatele tuturor problemelor sale.
Patrick Mouratoglou și cazul Simona Halep
Într-un interviu în exclusivitate pentru Paris Match, Simona Halep a fost întrebată dacă îi reproșează lui Patrick Mouratoglou toată situația. Ea a început să colaboreze cu acesta în aprilie 2022, iar patru luni mai târziu a fost depistată pozitiv.
„Sunt sigură că nu a fost făcut intenționat și sunt recunoscătoare că recunoaște că greșeala a fost a lui și a echipei sale. Da, ei sunt cei care mi-au dat acest supliment alimentar. Și pentru această eroare - eroarea lor - sunt singura care plătește prețul cel mare: douăzeci și cinci de ani de carieră distruși!", a spus Simona Halep.
Simona Halep nu mai lucrează cu academia antrenorului Patrick Mouratoglou. În mesajul său, jucătoarea de tenis a ținut să precizeze nu știa ce conține suplimentul primit.
Anul trecut, în noiembrie, antrenorul francez a postat pe Instagram pentru a mărturisi despre cum se simte responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat cu dubla campioană de Grand Slam. Mouratoglou a dezvăluit că echipa sa a fost cea care i-a adus lui Halep acest supliment.
Patrick Mouratoglou și-ar fi asumat vina pentru dopajul Simonei Halep
Sportiva s-a prezentat joi dimineață la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne alături de trei avocați. La TAS au apărut, între timp, și Patrick Mouratoglou, fostul antrenor al Simonei, dar și Candice Gohier, fosta fizioterapeută a lui Halep.
Cei doi joacă însă un rol important în suspendarea Simonei Halep. Ei au fost cei care i-au administrat sportivei Keto MCT, suplimentul contaminat cu Roxadustat.
Patrick Mouratoglou și-ar fi asumat răspunderea pentru situația în care se află Halep. Din cele trei doze de colagen, una a fost contaminată.
Simona Halep este suspendată din tenisul profesionist din octombrie 2022 și își caută dreptatea în fața instanței supreme în sport.
Dacă nu va primi o decizie favorabilă, care să îi reducă perioada de suspendare, Halep va decide, în cel mai probabil caz, retragerea din tenis la doar 32 de ani.