Ziua decisivă pentru Simona Halep. Sportiva a ajuns la TAS

Ziua decisivă pentru Simona Halep. Sportiva a ajuns la TAS Lucrurile se complică tot mai tare pentru Simona Halep. Sursa foto: Simona Halep

În urmă cu câteva momente, Simona Halep a ajuns în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, fiind însoțită de echipa sa de avocați.

Update:

În urmă cu câteva momente, Simona Halep a ajuns la TAS, acolo unde procesul pentru judecarea cazului de suspendare din sport începe de la ora 10.30.

Sportiva nu a făcut nicio declarați jurnaliștilor prezenți la fața locului, însă părea încrezătoare și avea zâmbetul pe buze.

Știre inițială:

Ziua decisivă pentru Simona Halep începe astăzi. Miercuri, 7 februarie, încep audierile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne în cazul suspendării Simonei Halep pentru o perioadă de patru ani din cauza acuzațiilor de dopaj.

Programate să aibă loc în intervalul miercuri până vineri, durata exactă a procesului nu este cunoscută, iar anunțul privind decizia TAS poate fi emis într-un interval de timp variabil, fie în zile, fie în luni.

Audierea va avea loc cu ușile închise

Conform Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), atât părțile implicate, martorii și experții vor participa la audieri atât personal, cât și prin intermediul unor mijloace la distanță, inclusiv Simona Halep, care va fi prezentă în persoană. Audierea va avea loc cu ușile închise, deoarece niciuna dintre părți nu a solicitat o audiere publică.

Comisia TAS și părțile implicate în procedură au stabilit un calendar detaliat al audierilor. Procesul va debuta la data de 7 februarie 2024, la ora 9:30 (10:30 - ora României), cu pledoariile de deschidere ale părților, urmate de depozițiile martorilor și ale experților.

Argumentele finale vor fi prezentate în ultima zi. Finalizarea audierilor este programată să aibă loc în jurul orei 15:30 (16:30 - ora României), la data de 9 februarie 2024.

Martorii vor fi audiați la secret

Comisia TAS desemnată să judece acest caz este alcătuită din Annabelle Bennett (Australia), în calitate de președinte, Jeffrey G. Benz (SUA) și profesorul Ulrich Haas (Germania). La solicitarea părților implicate, nu vor fi furnizate informații suplimentare privind identitatea participanților (reprezentanți, experți și martori).

TAS a precizat că Simona Halep nu va face nicio declarație către mass-media înainte de încheierea audierii. După audiere, Comisia TAS va lua în considerare probele și va pregăti hotărârea arbitrală care va conține decizia și argumentarea acesteia.

În prezent, nu există nicio indicație cu privire la data la care va fi pronunțată hotărârea arbitrală finală.

Ce va avea în vedere TAS în cazul Simonei Halep

Procedura de judecată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) implică respectarea strictă a normelor și procedurilor stabilite, similar cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

TAS judecă cazurile pe fond, verificând dacă au fost respectate normele legale și jurisprudența relevantă. Avocații și părțile implicate trebuie să demonstreze că drepturile lor au fost respectate în cadrul procesului, iar deciziile TAS se bazează adesea pe interpretarea și aplicarea acestor reguli legale și procedurale.

Procesul la TAS implică prezentarea de dovezi și argumente juridice complexe, în care avocații trebuie să fie bine pregătiți și să aibă o înțelegere solidă a normelor sportive internaționale.

Deciziile TAS sunt definitive și obligatorii pentru toate părțile implicate în cazurile sportive, iar neconformitatea cu aceste decizii poate avea consecințe serioase pentru sportivi, cluburi sau federații.

Durata procedurilor poate varia în funcție de complexitatea cazului și de implicațiile acestuia. Unele proceduri pot fi rezolvate în câteva săptămâni, în timp ce altele pot dura luni sau chiar ani.

Zi de foc pentru Simona Halep. Va fi audiată cu uşile închise

Sursa foto: Simona Halep/Facebook

Ce s-ar putea întâmpla cu  Simona Halep: „Probabil că va fi sfârșitul carierei mele”

Dacă va câștiga cazul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), Simona Halep ar crea o situație rar întâlnită în sport. În plus, ar trebui să fie compensată material pentru prejudiciul suferit, însă suma exactă este imposibil de calculat. Sportiva ar putea deschide un proces împotriva ITIA pentru revendicarea compensației, însă acesta ar putea dura mulți ani, datorită complexității și implicațiilor juridice ale cazului.

Simona Halep are deja aproape doi ani de când nu a mai fost pe terenul de tenis, iar la pol opus, dacă Tribunalul de Arbitraj Sportiv va decide să mențină sancțiunea dictată de ITIA, aceasta ar urma să revină pe teren în 2026. Sportiva consideră că acesta ar putea fi sfârșitul carierei sale, dacă TAS va decide să mențină sancțiunea, având în vedere că jucătoarea de tenis va  împlini anul acesta 33 de ani, iar la revenirea sa oficială pe teren va fi împlinit 35 de ani.

„Patru ani înseamnă mult la vârsta mea, cel puțin. Iar pentru un sportiv care a făcut timp de 25 de ani în fiecare zi acest lucru și și-a dedicat viața tenisului și sportului, nu știu cum va fi, dar este catastrofal. Dacă vor fi patru ani nu știu cum mă voi descurca. Probabil că va fi sfârșitul carierei mele. Da. Și pentru ceva ce nu am făcut și nu este din vina mea, este și mai catastrofal.”, a declarat Simona Halep la finalul lui 2023 pentru Euronews.

Simona Halep, istoricul suspendării

În 2022, la 21 octombrie, sportiva din Constanţa anunţa că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, după un meci din primul tur la US Open. Iată cum arată istoricul suspendării:

  • 7 octombrie 2022 » Românca a primit notificarea oficială, iar pe 26 octombrie a fost interviată de ITIA în legătură cu un test pozitiv la roxadustat, datat din 29 august 2022.
  • 19 mai 2023 » Simona Halep este acuzată de o altă încălcare a regulilor antidoping, de această dată fiind vorba de anomalii în pașaportul biologic.
  • 28 și 29 iunie 2023 » Au avut loc audierile la Sport Resolutions, după mai multe amânări solicitate de ITIA.
  • 11 septembrie 2023 » Decizia Sport Resolutions a fost anunțată, iar românca a fost suspendată pe o perioadă de patru ani.
  • 7-9 februarie 2024 » Are loc audierea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News