Patricia Kopatchinskaja, singura artistă din Republica Moldova care a câștigat Premiul Grammy Awards, pentru muzică de cameră

Patricia Kopatchinskaja, singura artistă din Republica Moldova care a câștigat Premiul Grammy Awards, pentru muzică de cameră

Patricia Kopatchinskaja este singura artistă din Republica Moldova, care a câștigat  Premiul Grammy Awards, pentru muzică de cameră.

Luni, 9 septembrie, violonista Patricia Kopatchinskaja revine pe scena celui mai mare festival de muzică clasică din lume – BBC Proms 2024, alături de Orchestra Simfonică a BBC, de la Royal Albert Hall din Londra, sub bagheta celui mai tânăr dirijor din Finlanda, Tarmo Peltokoski.

Patricia Kopatchinskaja, de la Londra la Budapesta, Berlin și Hamburg

Patricia Kopatchinskaja revine la BBC Proms 2024, cu Simfonia nr. 5 de Șostakovici, creată în intenția marei personalități  de a-și salva propria viață de mânia lui Stalin. Este cea mai valoroasă dintre toate simfoniile lui Șostakovici, în opinia experților. Reprezintă o bătălie spirituală, cea mai încurajatoare creație muzicală a compozitorului pentru cei care o înțeleg în dictatură. Simfonia nr. 5 de Șostakovici este o creație simfonică a anului 1937, al cărei succes la public este legendar, realizată în perioada terorii lui Stalin.

După concertul din 9 septembrie, Patricia Kopatchinskaja va pleca la Budapest Festival Orchestra, unde va evolua, pe 14 septembrie. La 22 septembrie, violonista va fi admirată la Philharmonie Berlin, după care în Hamburg. Agenda îi este foarte încărcată, până la finele anului.

Sursa foto: Facebook

Patricia Kopatchinskaja: „Pe scenă, orice aș cânta, Moldova e cu mine”

Patricia Kopatchinskaja se deosebește de alți violoniști prin abordare nonconformistă și curajoasă a proiectelor sale muzicale, conform Radio France.  Sala de concert este pentru această muziciană din Republica Moldova o continuare a rugăciunii din biserică.

„Pe scenă, orice aș cânta, Moldova e cu mine. Avem nevoie de un loc, unde să ne întâlnim, un loc unde să ne împărtășim preocupările, să facem schimb de energii și să comunicăm ce nu se poate exprima în cuvinte. Nu există mediu mai bun pentru a exprima atâtea lucruri decât muzica”, declara Patricia Kopatchinskaja într-un interviu pentru Radio France.

Patricia Kopatchinskaja a evoluat alături de numeroase orchestre renumite. American Symphony Orchestra, Bergen Philharmonic, Orchestre des Champs Elysèes, Deutsche Kammerphilharmonie, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Simfonică de Radio Finlandeză, Münchner Kammerorchester sunt doar câteva dintre ele. Ambii părinți ai artistei sunt muzicieni. În 1989, familia ei a emigrat în Austria, stabilindu-se la Viena.

Sursa foto: Festivalul „George Enescu”

Fiica unuia dintre cei mai apreciați țambalagii din lume a copilărit într-un sat din Orhei

În cadrul unui interviu pentru subsemnata, Patricia Kopatchinskaja a povestit și despre anii săi de formare: „Toata copilăria mea la Orhei a fost vegheată de bunici, care mi-au oferit multa iubire. Mergeam în fiecare duminică la biserica, citeam Biblia. Am avut o viață țărănească.

Primele studii muzicale le-am început la șapte ani, la Chișinău, la insistenta părinților mei, care de asemenea sunt muzicieni. Victor Kopatchinskj este unul dintre cei mai apreciați țambalagii din lume, un virtuoz, iar mama e tot violonistă. Predă la Viena și susține concerte împreună cu tata. Am emigrat cu familia în străinătate, pentru că muzicienii sunt liberi ca păsările.

Nu recunosc frontierele. În plus, pentru un artist e imposibil să se dezvolte, să aibă o viață interesantă, să se bucure de influențele altor culturi, într-un stat închis cum e Republica Moldova. De aceea, părinții mei au decis că singura posibilitate de a ne asigura un viitor mie și surorii mele este emigrarea. M-au susținut toți îngerii de pe pământ, ca să-mi fac studiile în Austria și Elveția, la prestigioasele Academia de Muzică și Conservatorul din Viena.”

Patricia, Victor și Emilia Kopatchinskj / Sursa foto: https://content.thespco.org/

Patricia Kopatchinskaja: Nu cred ca am avut talent mai mult decât alții. Am avut doar mai mult noroc

A ales vioara pentru că este mai apropiată de voce comparativ cu alte instrumente muzicale. De fapt, în carieră și-a urmat mama și sora. Dirijorul belgian Philippe Herreweghe și pianistul și compozitorul Fazil Say din Turcia au „înaripat-o”. La 27 de ani, Patricia a obținut Premiul I la Concursul Internațional „Henryk Szeryng” din Mexic, iar in 2002 – prestigiosul „Credit-Suisse Young Artist Award”, ce i-au dat un start enorm.

De atunci, evoluează în permanență cu orchestre de primă importanță din lume. Totuși, artista nu-și uită „rădăcinile” și, oriunde ajunge, nu uită să spună că este din Republica Moldova și rămâne a fi recunoscătoare Patriei sale, pentru tot ce a realizat până azi.

„Țara mea, care este cea mai frumoasă, e și cea mai săracă din Europa, cu foarte multe talente, care trebuie ajutate să răzbată”, consideră Patricia. La Chișinău, când revine, aduce mult optimism tinerilor muzicieni. „Nu cred ca am avut talent mai mult decât alții. Am avut doar mai mult noroc”, susține modesta Patricia Kopatchinskaja.

În 2010, renumita familie basarabeană Kopatchinskj – Patricia, Victor și Emilia – a înregistrat discul „Rapsodia”,  la Casa franceză de discuri „Naïve”. Este o explorare a creațiilor lui George Enescu și a muzicii populare românești autentice. Compact-discul în cauză a fost deosebit de apreciat de melomani și răsplătit cu numeroase premii: „BBC Music Choise”, „Editors Choise”, „Gramophone Magazine”, „Supersonic Award” al revistei „Pizzicato”, fiind recomandat și de publicația americană „The Strad”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News