Patriarhul Daniel la serbarea a 13 ani de la întronizarea sa la conducerea BOR. „Adesea prin cruce vine bucuria”

Patriarhul Daniel

Azi, 30 septembrie 2020, la Catedrala Patriarhală a avut loc ceremonia de sărbătorire a 13 ani de la întronizarea Întâistătătorului BOR, Patriarhul Daniel.

Cu această ocazie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel a afirmat că în toți acești ani de când a fost numit la conducerea Bisericii Ortodoxe Române, a a simţit binecuvântarea lui Dumnezeu mai ales prin lucrarea în comuniune, alături de membrii Sfântului Sinod, ajutaţi fiind de cler, de credincioşi şi de autorităţile centrale şi locale de stat spre binele poporului român.

Cuvântul de deschidere a ceremoniei de la Patriarhie „Aceşti ani de slujire ne-au arătat că, atunci când ne aşteptăm reciproc şi ascultăm împreună de Hristos Domnul, rezultatul acestor ascultări smerite se transformă în lucrări vizibile şi tainice. De aceea, am constatat că lucrarea Sinodului împreună a fost şi rămâne cea mai mare binecuvântare de la Dumnezeu. Numai lucrarea împreună, sinceră şi cu credinţă, însoţită de smerita dărnicie spirituală şi materială, ne ajută să simţim binecuvântarea lui Dumnezeu şi bucuria lucrării cu harul Prea Sfântului Duh", a spus Întâistătătorul BOR, la ceremoniile aniversare organizate BOR cu prilejul marcării a 13 de ani de la întronizarea sa ca Patriarh.

PF Daniel a amintit ridicarea la rang de episcopie a mai multor eparhii, unele vechi de 500 de ani, care au intensificat apoi activitatea pastorală, misionară şi edilitară, precum şi înfiinţarea de noi eparhii în străinătate în Europa de Nord, în Spania şi Portugalia, în Australia.

„Biserica trebuie să se ocupe nu numai de credincioşii care rămân în ţară, ci şi de cei care din motive economice au plecat în străinătate. Astfel, constatăm că avem 29 de eparhii în ţară şi 13 afara graniţelor ţării noastre", a spus Părintele Patriarh.

Patriarhul Daniel a subliniat perioada de grea încercare din timpul pandemiei

Patriarhul Daniel a spus că acum sunt prezenți la slujele de la Catedrala Patriarhală mai mulți credincioși decât erau înainte de pandemie.

De asemenea, Patriarhul Daniel a lăudat activitatea școlilor teologite , dar nu a uitat nici de perioada stării de urgență când pastoraţia a trebuit să fie una diferită.

„Această încercare a făcut ca preoţii noştri să preţuiască şi mai mult prezenţa credincioşilor la biserică după ce a trecut starea de urgenţă şi s-a permis venirea credincioşilor ca să participe fizic la slujbele Bisericii, dar şi apreciere din partea credincioşilor mireni. Aşa se constată că, în fiecare duminică, aici, pe Dealul Patriarhiei, sunt aproape de două ori mai mulţi credincioşi decât erau înainte de pandemie. (...) Prin această experienţă constatăm că adesea prin cruce vine bucuria. După ce am început prin încercări şi am arătat fidelitate, credincioşie faţă de Hristos şi faţă de Biserica Sa, simţim şi bucuria regăsirii, reîntâlnirii şi a unei coperări, conlucrări mai profunde", a subliniat Patriarhul Daniel. La ceremonie au participat și reprezentanți au autorităților române Ceremoniile de miercuri au debutat în Catedrala Patriarhală cu Sfânta Liturghie, oficiată de Episcopul Tulcii, Visarion, după care a fost săvârşită slujba de Te Deum.

Episcopul Visarion a elogiat activitatea „dinamică" pastorală şi misionară a Patriarhului Daniel în cei 13 ani de slujire, amintind restaurarea actualei Catedrala Patriarhale din Dealul Mitropoliei, elaborarea noului regulament de funcţionare a BOR, păstrarea orei de religie în curricula şcolară, editarea a sute de lucrări de religie, activitatea filantropică în ţară şi străinătate, precum şi „rugăciunea smerită şi tainică, la ceas de noapte, în Paraclisul Patriarhal".

Au participat membrii Sfântului Sinod, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, secretarul de stat Victor Opaschi, alţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice. În Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei au fost prezentate mesaje din partea reprezentanţilor autorităţilor de stat şi a altor instituţii publice, , potrivit agerpres.ro