Patriarhul Daniel, distincții pentru evenimentul Sfântul Dimitrie 250: E un semn de recunoştinţă
- Bianca Ion
- 13 iulie 2024, 23:08
București. Patriarhul Daniel a oferit distincții diferitelor persoane care au ajutat la organizarea evenimentelor festive care marchează împlinirea a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la București.
Patriarhul Daniel, distincții pentru evenimentul Sfântul Dimitrie 250
În Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, au fost acordate Ordinul Mitropolitan Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, atât clericilor, cât și mirenilor. De asemenea, au fost oferite Diploma și medalia omagială pentru 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, potrivit basilica.ro.
La ceremonie, patriarhul Daniel a oferit un veșmânt care a acoperit cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie mai multor lăcașe de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor.
"Dorim să felicităm pe toţi cei care aţi primit aceste distincţii ca semn de recunoştinţă şi apreciere din partea noastră, deoarece această sărbătoare, instituită recent, la 250 de ani de la aducerea moaştelor Sfântului Dumitru cel Nou, este un semn de recunoştinţă pentru Sfântul, dar şi pentru cei care au contribuit la organizarea sărbătorii. (...) Au fost o mulţime de clerici şi mireni care au contribuit în mod substanţial şi prin foarte multe eforturi fizice şi intelectuale", a spus patriarhul Daniel, precizând că activitatea poate fi un model de lucrare şi pentru alte cinstiri de sfinţi.
Patriarhul Daniel, despre modul în care ne putem apropia mai mult de biserică
Patriarhul Daniel a subliniat importanța recunoștinței, evidențiind că această virtute trebuie să fie cultivată ca o extensie a Sfintei Taine a recunoștinței, cunoscută ca Sfânta Euharistie în tradiția creștină. El a explicat că termenul „Euharistie” derivă din limba greacă și înseamnă recunoștință sau mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El. În declarația sa, Patriarhul Daniel a subliniat importanța sărbătoririi și recunoașterii Sfinților rugători ai neamului românesc, evidențiind rolul lor în perioadele dificile ale istoriei, cum ar fi regimul comunist. El a adus în discuție propunerea de canonizare și începutul textelor liturgice dedicate a 16 Sfinți români duhovnici și mărturisitori, care au păstrat credința în ciuda opresiunii și persecuției. Printre aceștia se numără și Sfântul Cuvios Părinte Paisie Olaru de la Mănăstirea Sihăstria, cunoscut pentru slujirea sa discretă în perioada când biserici erau demolat în București, sprijinind spiritual credincioșii și oferindu-le îndrumare pentru viață și mântuire.
În continuare, Patriarhul Daniel a subliniat că recunoștința față de acești martiri ai credinței continuă să fie exprimată prin cinstirea lor în tradiția bisericească. A adus exemplul Sfântului Dimitrie cel Nou, un mare rugător și model de urmat pentru clerici și mireni în manifestarea iubirii lui Dumnezeu față de oameni și reciproc. Într-o perioadă în care valorile spirituale și credința au fost testate dur, astfel de figuri sfinte sunt considerate repere morale și spirituale, promovând devotamentul și sacrificiul în slujba credinței.
Prin aceste observații, Patriarhul Daniel a subliniat rolul esențial al Sfinților într-o societate care se confruntă cu provocări diverse, încurajând credincioșii să recunoască și să prețuiască contribuția acestora în păstrarea tradițiilor spirituale și a identității naționale în contexte dificile.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis un act aniversar
Sâmbătă, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a marcât 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la București prin emiterea unui act aniversar solemn. Acest document, redactat pe pergament și semnat de toți membrii Sfântului Sinod, a fost citit de patriarhul României în cadrul Sfintei Liturghii. Aniversarea aducerii moaștelor Sfântului Dimitrie în capitala României reprezintă un moment deosebit pentru credincioșii ortodocși, marcând legătura strânsă a Bisericii Ortodoxe Române cu acest mare sfânt al lumii creștine și protector al Bucureștiului.
Actul aniversar emis de Sfântul Sinod evidențiază importanța spirituală și culturală a Sfântului Dimitrie cel Nou pentru credincioșii români, subliniind rolul său în istoria și tradiția bisericească a țării.