Patriarhul Daniel deplânge moartea istoricului Alex Ștefănescu: „Om onest, generos și credincios”

Patriarhul Daniel deplânge moartea istoricului Alex Ștefănescu: „Om onest, generos și credincios” Patriarhul Daniel Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române deplânge trecerea în neființă a criticului şi istoricului literar Alex Ştefănescu. Arhiereul a transmis că acesta a fost „un exemplu strălucit de bunătate, erudiţie şi fidelitate faţă de credinţă şi cultură”.

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe în urma trecerii la cele veșnice a criticului literar Alex Ștefănescu, duminică, 25 februarie. Acesta s-a arătat afectat de plecarea din această lume a celui care a avut un nume cu rezonanță în cultura și literatura română.

Patriarhul Daniel, mesaj de condoleanțe după moartea istoricului Alex Ștefănescu

Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de cultură din România a trecut la cele veșnice în cursul zilei de duminică, 25 februarie 2024. Patriarhul Daniel a precizat că acesta a fost un „om onest, generos și credincios, domnul Alex Ștefănescu rămâne și post-mortem un model cultural și moral formator”.

Alex Ștefănescu

Alex Ștefănescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

"Am aflat cu adâncă întristare vestea trecerii din această viaţă, după o lungă şi grea suferinţă, a marelui om de cultură, erudit istoric şi critic literar, domnul Alex Ştefănescu. (...) În aceste momente de întristare, adresăm sincere condoleanţe soţiei şi familiei îndoliate, prietenilor şi tuturor celor îndureraţi care l-au cunoscut sau i-au citit cărţile. Veşnica lui pomenire din neam în neam! Cu părinteşti condoleanţe pentru toţi cei îndoliaţi", a transmis, duminică, PF Daniel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alex Ştefănescu, nume de referință în literatură

Arhiereul a subliniat că regretatul istoric rămâne şi post-mortem „un model cultural şi moral formator”. De asemenea, Patriarhul Daniel a amintit de distincțiile care i-au fost acordate în decursul ultimilor ani.

„În ultimii ani, ca semn de apreciere şi recunoştinţă, am oferit regretatului om de cultură Alex Ştefănescu mai multe ordine sau distincţii ale Patriarhiei Române: Diploma omagială 'Sfântul Ioan Gură de Aur, în anul 2015, Diploma şi medalia Sfinţirii Catedralei Naţionale şi Diploma omagială a anului 2018, iar în anul 2019 i-am acordat Diploma omagială a anului 2019 şi Ordinul 'Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul'. Ca o încununarea a întregii sale opere dedicate promovării credinţei şi culturii creştine, în anul 2020, i-am conferit Ordinul 'Crucea Patriarhală', cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române.”, a mai transmis reprezentantul BOR.

Alex Ștefănescu

Alex Ștefănescu Sursa foto: EVZ

Patriarhul Daniel, îndurerat după trecerea în neființă a lui Alex Ștefănescu

Arhiereul a precizat că regretatul critic a primit inclusiv Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție acordată de BOR.

Alexandru Ştefănescu a fost un renumit critic literar şi prozator. Acesta s-a născut la 6 noiembrie 1947, la Lugoj. De-a lungul anilor a publicat numeroase volume de critică literară, teorie literară, antologii de literatură, proză, teatru.

Totodată, regretatul critic a alcătuit  inclusiv o antologie a referinţelor critice la opera lui Tudor Arghezi. Alex Ștefănescu a tradus cartea "Dumnezeu există, eu L-am întâlnit", de Andre Frossard.