Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare: ritualurile creștine nu pot transmite coronavirusul
- Magda Spiridon
- 12 martie 2020, 04:50
BALKAN INSIGHT (Serbia). Mitropolitul Neofit al Sofiei, patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, a provocat indignare - dar și sarcasm - după ce biroul său de presă a comunicat că slujbele Bisericii vor continua în țară - în ciuda preocupărilor privind transmiterea coronavirusului -, deoarece n-ar fi posibil ca ritualurile religioase să transmită o boală.
„Slujbele nu vor fi anulate și oricine vrea să se apropie de Sfânta Împărtășanie cu Trupul și Sângele lui Cristos n-ar trebui să se lase convins în sens contrar din cauza temerii de coronavirus”, a declarat mitropolitul. „Sfintele Sacramente nu pot transmite nici o contagiere sau boală, întrucât ele sunt un medicament pentru vindecare mintală și fizică și pentru sănătate”, se mai precizează în comunicat.
Profesioniștii medicali nu sunt de acord - cum nu sunt nici alte Biserici, care și-au suspendat slujbele și chiar și înmormântările, spunându-le enoriașilor să comunice cu preoții mai bine online decât în persoană.
În țări preponderent ortodoxe, cum e Bulgaria, există o îngrijorare specială privind obiceiul credincioșilor de a pupa icoane, transmițând astfel boala.
Până acum șase persoane au fost depistate cu coronavirus în Bulgaria, la Sofia, Gabrovo și Pleven. Peste 1.000 de teste s-au făcut deocamdată, iar țara se mai luptă și cu o epidemie de gripă. Miercuri s-a ridicat o interdicție asupra adunărilor în spații închise, deși ea persistă în cazul celor cu peste 250 de participanți.
În România vecină, Biserica Ortodoxă a cerut miercuri credincioșilor să respecte recomandările autorităților și a declarat că acei credincioși care au simptome ar trebui să rămână în izolare ori carantină și să evite participarea la slujbe.
La sfârșitul lunii februarie, Biserica Ortodoxă Română le-a recomandat credincioșilor să se abțină de la pupat icoane, în caz că au luat și pot răspândi boala fără știrea lor.
Unii bulgari au apelat miercuri la rețelele sociale pentru a acuza Biserica că-și bagă capul în nisip pretinzând că „sacramentele au puteri de vindecare într-o situație ca asta”. „Asta e definiția unei crime”, a scris pe Twitter un utilizator din Bulgaria.
Dar poziția dură a Bisericii din Bulgaria e susținută și mai la sud, în Grecia. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei a publicat luni un comunicat în care insistă că Sfânta Împărtășanie nu transmite virusul.
Comunicatul survine după zile de dezbateri încinse în Grecia cu privire la oportunitatea ca Biserica să adopte măsuri mai drastice pentru a limita potențiala răspândire a bolii.
Într-o mare parte a Europei, Africii și Americilor, răspunsul Bisericilor a fost mai pragmatic, existând biserici catolice și protestante care și-au golit bazinele de apă și au interzis folosirea potirului de împărtășanie și a tradiționalei strângeri a mâinii. (Rador)