Patriarhia Română a repurtat o victorie clară în Ucraina, prin înfiinţarea Vicariatului Român. Cum vor fi apărate drepturile conaţionalilor noştri

Patriarhia Română a repurtat o victorie clară în Ucraina, prin înfiinţarea Vicariatului Român. Cum vor fi apărate drepturile conaţionalilor noştri

Discuţiile între Biserica Ortodoxă Română şi Noua Biserică Ortodoxă din Ucraina pe tema unui Vicariat românesc din nordul Bucovinei au dat roadele scontate de Bucureşti. Vicariatul va fi înfiinţat, a declarat Epifanie, Mitropolitul Kievului şi al Întregii Ucraine.

Ştirea vine de la presa de limbă română din Cernăuţi, în speţă portalul www.bucpress.eu, care citează ziarul "Ukrainska Pravda". Informaţia a fost transmisă azi şi de Radio Chişinău.

În esenţă, Mitropolitul Kievului şi al Întregii Ucraine a spus despre solicitarea României că este una corectă, mai ales în contextul în care în ţara noastră a fost deja înfiinţat un Vicariat pentru bisericile ucrainene.

”Va fi un pas în oglindă, pentru că pe teritoriul Bisericii Române a fost creat deja un vicariat pentru parohiile ucrainene, unde slujbele se ţin în limba ucraineană”, a declarat Epifanie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Patriarhia Română a solicitat înfiinţarea unui vicariat românesc în nordul Bucovinei, în condiţiile în care pe teritoriul Ucrainei există 127 de biserici ortodoxe ale comunităţilor româneşti. Cele mai multe se află în nordul Bucovinei.

Dacă în ceea ce priveşte şcolile românilor din Ucraina, acestea au avut mult de suferit în ultimii ani, o parte din ele fiind desfiinţate, pe motiv că sunt tot mai puţini copii, iată că Patriarhia Română reuşeşte să menţină cel puţin identitatea naţională prin intermediul bisericii.

„Este necesară o consultare reală a românilor, care sunt preocupați de păstrarea identității lor etnice şi lingvistice.

În acest sens, este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că românii vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română”, iată un comunicat al BOR, transmis de agenţia www.Basilica.ro, care arată preocuparea forurilor din ucureşti pentru soarta confraţilor noştri din Ucraina.