Patriarhia iese la rampă în scandalul moscheii din Bucureşti. Povestea lăcaşului de cult musulman

Patriarhia iese la rampă în scandalul moscheii din Bucureşti. Povestea lăcaşului de cult musulman

Biserica Ortodoxă ar dori să beneficieze de reciprocitate în relaţia cu Turcia, în contextul în care comunitatea musulmană ar urma să construiască o moschee în Bucureşti.

Patriarhia Română iese la rampă în scandalul moscheii ce urmează să fie construită în Bucureşti. Când a început povestea lăcaşului de cult musulman şi ce ar trebui să se întâmple în Turcia, informează psnews.ro.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, pr. Constantin Stoica, a declarat, sâmbătă, pentru un post de televiziune, că Biserica Ortodoxă ar dori să beneficieze de reciprocitate în relaţia cu Turcia, în contextul în care comunitatea musulmană ar urma să construiască o moschee în Bucureşti. Preotul a mai arătat că ar fi normal ca ortodocşii din Turcia să beneficieze de un gest similar.

„Este o temă care a fost iniţiată în anul 2005. Încă din anul 2005, autorităţile statului român au informat Patriarhia Română despre această dorinţă sau intenţie a autorităţilor turce. Patriarhia Română îşi păstrează inclusiv astăzi acelaşi punct de vedere: n-are nimic împotriva construirii unui lăcaş de cult pentru comunitatea musulmană, dar, în mod firesc, trebuie să existe principiul reciprocităţii. Altfel spus, dacă în Bucureşti s-a oferit un teren pentru comunitatea musulmană, în mod firesc, la Istanbul, în condiţii similare, trebuie să se acorde un teren şi pentru Biserica Ortodoxă Română. Deci, din punctul acesta de vedere, totul este clar. Am remarcat în presă că se face referire la faptul că s-ar fi oferit un teren în reciprocitate Bisericii Ortodoxe Române. Până în acest moment, nu există acest teren oferit de autorităţile turce Bisericii Ortodoxe Române, bineînţeles prin intermediul statului român”, a explicat preotul.

Totodată, Constantin Stoica a spus că Biserica nu este atât de bine finanţată de stat, aşa cum se insinuează, rolul ei fiind unul mult mai complex.

„Biserica desfăşoară şi activitate educaţională. Există un parteneriat, o legătură între şcoală şi biserică, bineînţeles şi familie. Educaţia este o prioritate. Cele 3 miliarde de euro, suma pe care dumneavoastră o înaintaţi, este împărţită la 15.000 de unităţi bisericeşti. Nu este o sumă care să se adune la Patriarhia Română. Fiecare unitate are propriul buget, propria activitate. Sunt aproape 800 de instituţii sociale, dintre care 125 sunt educaţionale, iar efortul financiar al Bisericii din resursele proprii pentru susţinerea lor se ridică, de exemplu anul trecut, la peste 20 de milioane de euro”, a spus părintele Stoica.