Pastila contra depresiei postpartum a fost aprobată de FDA

Depresia postpartum, o afecțiune psihiatrică gravă, poate fi acum tratată; © Rayp808 | Dreamstime.com

Prima pastilă contra depresiei postpartum a fost aprobată de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii.

Pastila contra depresiei postpartum aprobată acum de FDA acționează mai rapid decât alte antidepresive, astfel că trebuie utilizată doar timp de două săptămâni.

Zurzuvae, de la Sage Therapeutics Laboratories, este „primul medicament oral indicat pentru tratamentul depresiei postpartum la adulți”, a anunțat FDA într-un comunicat.

Șoc fizic și psihologic care poate dura diverse luni, depresia postpartum este o „situație gravă și potențial fatală, în care femeile simt tristețe, sentiment de vinovăție și inutilitate”, amintește Tiffany Farchione, responsabil de psihiatrie la FDA.

Aproximativ jumătate de milion de proaspete mame americane suferă de depresie postpartum în fiecare an.

„A avea acces la medicamente pe cale orală va fi o opțiune benefică pentru multe dintre aceste femei, care se confruntă cu sentimente extreme și uneori periculoase pentru propria viață, inclusiv gânduri de sinucidere”, a adăugat Farchione.

Potrivit a două studii citate de FDA, pacienții care au primit Zurzuvae „au arătat îmbunătățiri mult mai mari ale simptomelor lor decât cei din grupul placebo”.

Pastila contra depresiei postpartum - cum acționează

Medicamentul oral pentru depresia postpartum, care a obținut aprobarea autorității americane de medicamente FDA, „reprezintă o noutate importantă și un instrument de intervenție important, cu aspecte inovatoare precum viteza de acțiune, dar va trebui totuși evaluat de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și va trebuie produsă o documentație științifică ulterioară, dincolo de studiile interesante deja publicate”, a declarat pentru Agenția ANSA președintele Societății Italiene de Psihiatrie (SIP), Emi Bondi.

Acesta, explică Bondi, „este un medicament pe bază de hormoni și ipoteza că hormonii ar putea acționa asupra depresiei este prezentă de câțiva ani, iar deja în 2019 FDA a aprobat un alt medicament, tot un derivat al progesteronului, care totuși trebuia administrat intravenos și avea un cost considerabil, în ciuda faptului că și-a demonstrat eficacitatea. Utilizarea sa a fost redusă progresiv”.

Inovația acestui nou medicament, pe de altă parte, subliniază președintele SIP, „constă în faptul că se prezintă într-o variantă de pilule și, prin urmare, este mai ușor de utilizat. În plus, are un răspuns rapid și trebuie luat timp de 14 zile: rezultatul este vizibil deja la a treia zi de administrare, în timp ce utilizând antidepresivele serotoninergice, care se folosesc astăzi în depresia postpartum, trebuie să așteptăm de la 15 până la 20 de zile pentru a avea efect”.

Orice boală a copilului poate agrava situația mamei. Sursa foto: 146726072 © Jesada Wongsa | Dreamstime.com

Noul medicament (zuranolone), clarifică psihiatrul, „este un neurosteroid, adică un hormon care acționează la nivel neurologic și reprezintă versiunea sintetică a unui metabolit al progesteronului, care este responsabil de efectele psihice ale progesteronului. Datele pe care se bazează experții sunt că în sarcină se înregistrează o creștere a hormonilor progesteron și estrogeni de până la 10%, cu un colaps în perioada postpartum. Se pare că scăderea acestor hormoni ar putea sta într-adevăr la baza, la subiecții predispuși, a debutului depresiei postpartum”.

Aceasta, amintește psihiatrul, „este o boală foarte importantă care afectează 10% dintre femeile care nasc și care în forme grave poate duce chiar la fapte extreme de sinucidere sau pruncucidere. Chiar și la formele mai puțin grave, însă, rămâne o patologie importantă pentru femeie și pentru relația mamă-copil care – concluzionează – este puternic compromisă”.

(Traducerea: Oana Avram, RADOR)