EXCLUSIV. Cum recunoști corect o afecțiune psihică? Renumit psihiatru: Pare că sufletul nu e la locul potrivit (VIDEO)

EXCLUSIV. Cum recunoști corect o afecțiune psihică? Renumit psihiatru: Pare că sufletul nu e la locul potrivit (VIDEO)Sursa: Arhiva EvZ

Pandemia ne-a dat total lumea peste cap. Societatea resimte, după aproape doi ani de luptă cu virusul Covid-19 și derivatele lui, o oboseală cronică, aproape o epuizare. Însă cel mai afectat s-a dovedit a fi creierul uman, cu efecte dramatice pe termen lung. Psihiatrul Gabriel Diaconu, invitatul medicului Lucian Duță în podcastul Fără anestezie, a analizat modul în care putem pune un diagnostic corect.

În primul rând, consideră psihiatrul Gabriel Diaconu, pandemia a acutizat confuzia care se face în stabilirea unui diagnostic de specialitate. Această confuzie exista oricum.

Diaconu: Diagnosticul e o convenție

Invitatul în studioul EVZ a accentuat că atunci când vine vorba de știința psihiatriei lucrurile sunt foarte complicate, de multe ori fiind vorba de o interpretare subiectivă a limitelor normalității.

„Vocabularul prin care să ne reprezentăm ce e normal și ce nu e normal e profund infuzat cultural. La un moment dat, medicina a încetat să fie o artă a vindecării și a devenit un bun de larg consum. Eu le spun pacienților mei că diagnosticul pe care eu îl pun e o convenție. Acest diagnopstic e o trambulină în favoarea unui set de soluții cu care vin în fața omului.

Gabriel Diaconu în studioul EVZ

Când nu cuplezi emoțional bine la o situație, e o problemă

Mai mult, boala psihică se află la limita dintre rațiune și emoție, consideră psihiatrul. „Sunt oameni care vin la doctor în momentul în care subiectiv li se pare că nu mai judecă bine sau că intelectul începe să-i trădeze. Sunt și oameni care constată că deși rațional nu pare, nu cuplează bine emoțional la o situație. Pare că sufletul nu e la locul potrivit".

Boala psihică intervine când, în raport cu convenționalul, observăm o disfuncție emoțională. „Drama zilelor noastre e că vocabularul medical a fost demagnetizat.  E greu, mai nou, să încurajezi oamenii să-și spună povestea în limba aia frumoasă învățată de la mama și tata. Avem limba asta nouă de oameni cu acces la Google și Wikipedia", a completat Gabriel Diaconu.

„Jobul meu nu e să remodelez mintea individului"

O altă sursă a unei tulburări psihice survine în urma unui șoc, mai explică specialistul. „E o narațiune foarte greu de digerat, o întâmplare ieșită din comun care intră în contradicție flagrantă cu ordinaritatea vieții. Jobul meu e să redau o anumită structură, dar nu să remodelez mintea individului, ci cât să reflectez înapoi cam cum se aude. Normalitatea începe de la două minți".

În opinia specialistului, chiar și credința este un construct cultural, tocmai de aceea este foarte atent când vine vorba de tulburări din spectrul religios. „Nu etichetez niciodată o viziune de natură religioasă ca o halucinație", a punctat Gabriel Diaconu.

Emisiunea integrală cu Gabriel Diaconu poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro