Pastele catolic 2024. Cele mai frumoase obiceiuri de Înviere

Pastele catolic 2024. Cele mai frumoase obiceiuri de Înviere Sursa foto: Pixabay

Paștele catolic se sărbătorește în acest weekend, pe 31 martie. În România, comunitatea catolică ajunge la peste un milion de credincioși. Biserica Greco-Catolică și credincioșii de rit bizantin se pregătesc pentru acest praznic important. O mare parte dintre românii care sărbătoresc Paștele catolic păstrează multe tradiții și obiceiuri legate de acest moment al anului.

Obiceiuri legate de Paștele catolic

Înainte de miezul nopții, credincioșii catolici iau parte la slujba cunoscută sub numele de Vigilia Pascală, care marchează Învierea Domnului. Conform tradiției, alături de preoți, aceștia înconjoară lăcașurile de cult cu lumânări aprinse în mâini, pe care apoi le duc acasă. Conform tradiției, lumânările aprinse se Înviere sunt păstrate timp de trei zile aprinse în casele credincioșilor.

Rugaciune

Sursa foto: Dreamstime.com

În Duminica Paştelui, în bisericile greco-catolice și în cele de rit bizantin are loc liturghia de dimineaţă, precum binecuvântarea bucatelor pascale. Credincioșii aduc în lăcașurile de cult coșuri pline cu drob, pască, cozonac și carne de miel.

Paștele Catolic

Sursa foto: Arhiva EVZ

Paștele Catolic. Mesele îmbelșugate, stropite cu apă sfințită

În coșurile aduse la  slujbă, credincioșii catolici pun și carnea de miel. Aceasta simbolizează învierea lui Isus Cristos. De asemenea, sarea de masă nu lipsește din lista de alimente. În concepția acestora, sarea are puterea de a îndepărta răul. De asemenea, coșul include și anumite preparate din carne de miel, menite să aducă abundența în restul anului. Hreanul nu lipsește niciodată din coșurile credincioșilor catolici, care spun că acesta ar reprezenta un adevărat simbol al puterii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, cozonacul se numără printre bucatele așezate spre sfințire în biserici. Pe lângă tradițiile xe țin de latura religioasă, acest praznic este legat și de obiceiuri populare.  Stropitul se numără printre acestea, reprezentând o altfel urare pentru cei dragi.  Credincioșii catolici poposesc în casele rudelor pentru a le ura un an îmbelșugat. De asemenea, se crede că persoanele care au primit această urare se vor bucura de recolte bogate în lunile de toamnă.