Paşte în rate. Pensionarii fac împrumuturi pentru pulpa de miel
- Mihai Oprea
- 14 aprilie 2017, 00:00
Ca în fiecare an, una dintre cele mai defavorizate categorii, pensionarii, dacă vor să aibă ceva pe masa de Paşte, se văd obligaţi să facă împrumuturi. Unii aşteaptă minute în şir în faţa ghişeului şi pentru 15 lei
Este trist, dar adevărat. A existat, în urmă cu mai mulţi ani, potrivit preşedintelui Casei de Ajutor Reciproc Omenia Bucureşti, un bărbat care venise să ia împrumut suma de 15 lei. Nu l-a putut lăsa să facă acest lucru şi i-a dat banii de care avea nevoie din propriul buzunar. „Este trist ce se întâmplă cu bătrânii noștri. Omul avea nevoie de 15 lei ca să îşi repare ochelarii şi îi era ruşine să le ceară copiilor. Aşa că a ales să vină la CARP. Sunt mulţi amărâţi care se împrumută pentru câteva zeci de lei“, ne-a declarat Gheorghe Chioaru.
Zilele trecute, sediul Casei de Ajutor Reciproc Omenia de pe strada Amurgului din sectorul 5 al Capitalei a fost luat cu asalt de pensionarii care voiau să facă împrumuturi ca să aibă masa îmbelşugată de Paşte.
Credite de până în 100 de lei
În faţa ghişeului, Petrina Sasu, o femeie de 74 de ani, era toată numai un zâmbet. „Am fugit direct la piaţă. Mă duc să iau un miel întreg sau o pulpă, iar de restul, medicamente. Am luat 430 de lei şi îi dau repede în şase luni“, ne-a spus râzând pensionara. În spatele acesteia, o altă doamnă. „Merg şi eu în piaţă dacă mă aştepţi. Trebuie să iau nişte ouă“, striga Ana Capano, bucuroasă.
De sărbători, pensionarii fac împrumuturi şi de sume care nu depăşesc 100 de lei.
Cele mai mici dobânzi
În ultima perioadă, pe piaţa liberă au apărut, ca ciupercile după ploaie, zeci de instituţii financiare nebancare care dau împrumuturi cu dobândă anuală efectivă (DAE) de peste 1.000%. Casa de Ajutor Reciproc Omenia, care nu are nicio legătură cu aceste instituţii, are ca scop principal acordarea de împrumuturi și întrajutorarea reciprocă a membrilor. Marea majoritate a sumelor încasate din dobânzile mici, cuprinse între 1% şi 14% pe an, sunt folosite pentru subvenţionarea activităţilor de asistenţă socială şi a compensării parţiale a serviciilor cu tarif redus. Membrilor li se acordă împrumuturi cu rambursare între 6 şi maxim 24 rate.