O porție generoasă de paste este ideală în zilele aglomerate. Majoritatea rețetelor cunoscute conțin carne, smântână sau ouă, însă există și variante perfecte pentru zilele de post. Acest sos se prepară ușor în casă, iar cei dragi nici nu vor bănui că nu conține ingrediente de proveniență animală.
Paste cu sos de post
Multe sortimente de paste conțin ou și nu pot fi integrate în rețetele de post. În unele supermarketuri se pot găsi și variante fără ou sau din făină integrală. Pentru această rețetă pot fi folosite penne, fusili sau chiar spaghete.
Ingredientele de care vei avea nevoie:
- 300 grame de paste fără ou
- 3 roșii
- 3-4 căței de usturoi
- câteva roșii deshidratate
- măsline negre uscate (opțional)
- câteva frunze de busuioc verde/uscat
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare și piper
Mod de preparare
Pastele fără ou se pun la fiert în apă cu sare. Între timp, roșiile și usturoiul se spală și se taie în cubulețe. Într-o tigaie se pune uleiul de măsline și se adaugă usturoiul tocat. După două minute se toarnă deasupra roșiile tăiate și se lasă la foc mic.
După ce sosul începe să fiarbă, se adaugă roșiile deshidratate și măslinele. De asemenea, frunzele de busuioc uscat se presară împreună cu sarea și piperul.
Paste cu sos de post
Sosul se lasă la fiert pentru încă 4-5 minute, iar după ce se îngroașă ușor se poate opri focul. Pastele fierte se scurg de excesul de apă și se adaugă peste sos. Acestea se amestecă bine, iar deasupra se presară busuiocul verde.
Persoanele care nu țin pot post adăuga parmezan ras, iar preparatul va avea un gust aparte. De asemenea, fulgii de drojdie inactivă adăugați deasupra au un gust similar cu cel al brânzei maturate și pot fi folosiți în zilele de post. Totodată, pastele se pot pune și la cuptor pentru 10-12 minute.