Cei care doresc să primească ajutor de încălzire din partea statului pentru această iarnă trebuie să parcurgă o serie de pași. Mai precis, ei trebuie să completeze o cerere și o declarație pe proprie răspundere. Ajutorul pentru încălzire va diferi în funcție de venitul fiecărei familii în parte, dar și de o serie de alte condiții.
Ajutorul de încălzire se acordă încă din 1 noiembrie 2021, în acord cu prevederile legislative ale Legii consumatorului vulnerabil. Astfel, și în iarna aceasta, consumatorii cu venituri mici vor putea beneficia din partea statului de o sumă de bani pentru plata facturilor la încălzire.
Cei interesați trebuie să depună o cerere până pe data de 15 octombrie 2022, pentru a putea beneficia de ajutorul din partea statului, pentru perioada 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023.
Pe lângă cerere, persoanele interesate vor trebui să completeze și o declarație pe proprie răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.
Conform prevederilor legislative, consumator vulnerabil de energie este „persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale”.
Ce trebuie să faci pentru a primi ajutorul de încălzire din partea statului
După ce declarația pe propria răspundere și cererea au fost completate, acestea se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria localității de domiciliu.
Pot cere ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, pe perioada sezonului rece, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului, se arată în Legea consumatorului vulnerabil.
De asemenea, ajutorul pentru încălzire se acordă numai familiilor și/sau persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței acordate în baza contractelor de muncă sau a legislației specifice ramurilor economice.
Ajutorul pentru încălzire se acordă în funcție de venituri
Ajutorul se acordă în funcție de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure. Suma de bani va fi suportată de la bugetul de stat, iar ea va fi acordată astfel:
- în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;
- în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
- în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
- în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
- în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
- în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
- în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
- în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
- în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
- în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură, se arată în cuprinsul legii.