În jur de 2,8 milioane de români au polițe RCA la compania Euroins și toate aceste contracte rămân în vigoare până la expirare, dacă titularii polițelor nu decid să denunțe aceste contracte și să-și aleagă alt asigurător RCA.
Potrivit Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), contractele de asigurare încheiate cu Euroins rămân valabile până la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situații: titularul poliței denunță contractul de asigurare, se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept, lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.
Din cele 7,5 milioane de poliţe RCA, aproape 2,8 milioane sunt încheiate cu Euroins
Florin Bujgoi, proprietar service auto: Avem în jur de 30 la sută dintre clienţi păgubiţi Euroins. Eu ca service nu ştiu de unde încasez banii. Mai lucrez ce am de lucrat, dar până când nu o să am şi eu răspunsul cine o să-mi plătească reparaţiile o să stau puţin mai relaxat în a-mi lua clienţi, maşini păgubite de posesori de poliţa Euroins.
Polițele RCA ale Euroins vor rămâne în vigoare încă 90 de zile de la momentul în care instanța decide deschiderea procedurii de faliment. Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF: Un deţinător de poliţă Euroins se poate îndrepta către fondul de garantare al asiguraţilor. FGA va plăti toate drepturile creditorilor de asigurări conform legii adică toate daunele.
Pașii de urmat pentru a renunța la contractele de asigurare încheiate cu Euroins.
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA)poate plăti până la maxim 500.000 de lei pentru fiecare contract de asigurare al Euroins. Dar dacă cineva doreşte să renunţe la contractul cu Euroins şi să-şi primească banii înapoi, o poate face prin completarea unui formular de denunţ pe site-ul Fondului de Garantare. Cu amendamentul că, pentru o poliţă la orice alt asigurător de pe piaţă, va plăti mai mult.
Radu Soviani, analist economic: Deja prețurile sunt mult mai mari decât în Bulgaria, decât în Polonia, decât în Germania. Asta pentru că supravegherea lasă de dorit. Între timp, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară lucrează la un plan pentru plafonarea preţurilor. Propunerea va fi prezentată Ministerului de Finanţe.
Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF: Vrem să facem acest nivel de tarif astfel încât atât clienţii, cât şi societăţile de asigurări să poată să-l susţină.
Adrian Negrescu, analist: Plafonarea tarifelor RCA este o greșeală. Este o eroare pentru că va duce la creșterea puternică a tarifelor imediat după ridicarea plafonului aşa cum s-a întâmplat în 2016, informează observatornews.ro.