Scandalul insolvenței Euroins. Compania a transferat 1,58 miliarde de lei în Bulgaria, sub ochii ASF. Precizările companiei Eurohold. Update
- Ionel Sclavone
- 29 martie 2023, 14:54
Compania de asigurări Euroins a transferat sume importante de bani, obținute de la asigurații români, pentru polițele RCA în Bulgaria. Sumele au fost folosite pentru achiziții la companii deținute de acționarii Euroins. Mai multe documente interne indică faptul că afacerile din Bulgaria, ale grupului care deține firma, au fost finanțate cu banii asiguraților.
UPDATE: În urma publicării materialului, Euroins a trimis următoarele precizări:
„Documentele au fost furnizate anterior tuturor autorităților și instituțiilor de reglementare relevante, inclusiv ASF.
Așa cum a fost deja anunțat public și în conformitate cu instrucțiunile unui raport emis de ASF, pe 9 februarie 2023, Euroins România a semnat un contract de reasigurare cu EIG Re, parte a grupului Euroins Insurance Group AD. Acest contract de reasigurare este standard pentru toate grupurile de asigurări de top din Europa și respectă pe deplin cerințele ASF.
Conform contractului de reasigurare și în conformitate cu practica și normele internaționale în reasigurare, Euroins Romania plătește EIG Re o primă în baza acestui contract. De asemenea, EIG Re primește active de la Euroins România, dar în același timp își asumă și PASIVELE EIG Re, care la data încheierii acordului se ridicau la peste 2,76 miliarde de lei. Potrivit contractului de reasigurare semnat, EIG Re a fost obligată să plătească suplimentar cu 1 miliard de lei peste această sumă în cazul unor plăți suplimentare care ar avea loc, precum și să acopere 87% din daunele din portofoliul Euroins România în 2023. Contractul de reasigurare cu EIG Re este retroactiv și valabil de la 1 ianuarie 2023. Doar pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 17 martie 2023, suma plătită în baza acestui contract a fost de peste 450 milioane lei.
Pentru 2022, Euroins România a înregistrat prime brute subscrise în valoare de peste 2 miliarde de lei, dar a plătit daune de peste 1,6 miliarde de lei. Peste 1 miliard de lei din această sumă a fost primit de la reasigurători în cadrul acelorași contracte la care ASF a avut obiecții în 2023.
Eurohold și EIG Re își rezervă dreptul de a furniza informații suplimentare și dovezi cu privire la abuzurile comise de angajații ASF în zilele următoare”, se arată în comunicatul Eurohold.
Asociații companiilor de asigurări nu pot folosi banii obținuți de la asigurați, conform legii, pentru a finanța alte afaceri, decât într-o foarte mică măsură. Sumele obținute trebuie păstrate pentru a acoperi prejudiciile înregistrate de adigurați.
Or, mai multe documente interne ale Euroins, indică faptul că legea nu a fost respectată în acest caz. Conform unei investigații jurnalistice, reprezentanții Euroins au transferat 1,5 miliarde de lei la firma de reasigurare EIG Re din propriul grup, Eurohold. Iar mai apoi, acești bani au fost utilizați pentru finanțarea altor afaceri în interiorul grupului din Bulgaria. Operațiunile financiare de la Sofia s-au desfășurat în momentul în care, teoretic, compania era supravegheată de statul român.
La finalul lunii ianuarie, în spațiul public a apărut inormația conform căreia ASF a depus plângere penal împotriva Euroins. Reprezentanții asigurătorului erau acuzați că au ținut o raportare paralelă cu statul român și au respins nejustificat, fără să analizeze, mii de dosare de pagubă. În aceeași perioadă, ASF a a solicitat Euroins lămuriri în legătură cu suma de 400 de milioane de euro care îi lipseau pentru a atinge nivelul de solvabilitate prevăzut de lege.
Conform jurnaliștior de la Libertatea, ASF știa de doi ani că la Euroins sunt probleme, lucru ce a rezultat din mai multe analize economico-financiare, însă le-a trecut cu vederea. În 2022, vicepreședintele ASF Cristian Roșu declara că despre problemele de la Euroins că „toate turbulențele au fost absorbite deja”. Se întâmpla cu un an înainte ca aceeași Autoritate să declare insolvența Euroins.
Euroins a transferat 1,58 miliarde de lei în Bulgaria
În luna februarie 2023, Euroins amenința că, având în vedere forța sa economică, în cazul în care autoritățile de la București vor lua măsuri împotriva sa, vor pune în pericol aderarea României la Schengen. În același timp, compania pregătea transferul sumei de 500 de milioane de euro de la asigurații români, către compania mamă de la Sofia. Astfel, după preluarea administrării Euroins de către stat, banii asiguraților și activele companii nu au mai putut fi recuperate
Conform documentelor obținute de jurnaliști, transferul celor 1,58 de miliarde de lei, de la Euroins către compania mamă din Bulgaria s-a făcut prin intermediul unei alte firme de reasigurare, EIG Re, din cadrul aceluiași grup Eurohold.
Pe 9 februarie 2023, printr-un contract de reasigurare între cele două companii surori, partea română a plătit 855 de milioane de lei în cash și instrumente financiare, la care se adaugă creanțe din reasigurări în valoare de 732 de milioane de lei. În total, suma de 1,58 de miliarde de lei a plecat dinspre Euroins către EIG Re.
Pe cale de consecință, în urma operațiunilor interne, statul român va trebui să achite prin FGA, pagubele rezultate în urma insolvenței Euroins pentru asigurații RCA.
Problemele Euroins cunoscute de ASF
ASF știa de problemele cu care se confruntă Euroins, se mai arată în investigație, fapt dovedit de concluziile unui control inopinat la compania de asigurări Pe 24 august 2022, Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale de Asigurări din ASF, și-a anunțat șefii cu privire la aceste probleme. El a spus că Euroins nu a prezentat o serie de de documente la control.
Legat de transferul celor 1,58 miliarde, conducerea a răspuns că nu a fost consultată înainte de semnarea contractului de reasigurare cu EIG Re. Autoritatea a afalt abia după ce s-a realizat transferul banilor că acest lucru s-a petrecut.
„În urma analizei informațiilor transmise de societate cu privire la transferul activelor în baza contractului de reasigurare mai sus menționat, ASF a solicitat societății explicații cu privire la transferul către EIG Re a unor activelor pentru care s-au constatat anumite neconformități în ceea ce privește numărul de titluri transferate, coroborat cu valoarea transferată”, au arătat reprezentanții ASF.
Statul român poate pune cruce celor 1,58 miliarde de lei
Ulterior, ASF a dispus ca Fondul de Garantare, în calitate de administrator interimar al Euroins, să facă „toate demersurile necesare în vederea desființării, cu efect retroactiv, a contractului de reasigurare încheiat cu EIG Re, respectiv pentru recuperarea activelor transferate în temeiul acestui contract”.
Conform ASF, reasigurarea Euroins în propriul grup nu-i rezolva problemele de solvabilitate. Reglementatorul a descoperit lipsa a 2,19 miliarde de lei, echivalentul a 445 de milioane de euro, bani necesari pentru ca societatea să fie solvabilă. La audierile din Parlament, președintele ASF, Nicu Marcu, a descris operațiunile Euroins drept fraudă.
În replică, după ce autoritățile române au declarat intrarea în insolvență a Euroins, grupul bulgar Eurohold a anunțat public că va rechiziționa activele Euroins România deținute în Bulgaria. Bulgarii au acuzat „acțiunilor ilegale ale autorităților române de supraveghere financiară”.
Mai mult, conform ASF, reasigurarea semnată cu EIG Re prevede că, în situația în care Euroins intră în administrare, atunci obligațiile celeilalte părți încetează. Cu alte cuvinte, cei 1,58 de miliarde de lei rămân în grupul Eurohold, iar statul român le poate pune cruce.