Pasarelă în intersecţia morţii

Pasarelă în intersecţia morţii

Colegii unei tinere călcate de două maşini pe o trecere de pietoni de pe DN7 cer o reacţie de la Primăria Deva şi de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri.

Foştii colegi de liceu ai unei fete de 18 ani, ucisă într-un accident de circulaţie pe o trecere de pietoni, vor ca Primăria Deva şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) să ia măsuri pentru ca ase menea tragedii să nu se mai repete.

Ei au anunţat că vor întocmi o petiţie prin care vor strânge semnături în încercarea de a determina cele două instituţii să construiască o pasarelă care să înlocuiască periculoasa trecere de pietoni de la intersecţia DN 7 cu drumul spre Sântandrei şi cu şoseaua spre aerodromul Săuleşti, zonă în care se află şi o fabrică de biciclete cu sute de angajaţi.

Accident pe întuneric, la viteze mari

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 19 februarie, în jurul orei 18.30, Daniela Toma, elevă la Colegiul Naţional "Decebal" din Deva, a traversat DN 7, pe zebră, pentru a ajunge în staţia de autobuz. Un microbuz al cărui şofer nu a observat- o din cauza întunericului şi a luminii de la maşinile care veneau din sens opus a lovit-o şi a proiectat-o pe a doua bandă de mers, sub roţile unui autocar, care a târât-o apoi 30 de metri.

"Ne lipseşte mult tuturor. În ziua aceea urma să mergem la teatru. Trecuse pe trecerea aceea în fiecare zi, patru ani la rând", spune Andreea Ardelean, una dintre prietenele Danielei. Colegii tinerei spun că accidentul ar fi putut fi evitat dacă zona, aflată pe unul dintre cele mai aglomerate drumuri din ţară (40.000 de vehicule/ zi), ar fi fost iluminată şi trecerea de pietoni ar fi fost presemnalizată corespunzător.

Într-o zonă în care limita de viteză e 70 de km la oră, mai toţi şoferii trec cu peste 100 de km/h, mai ales cei care nu cunosc bine zona, deoarece au impresia că au ieşit din Deva (cei care merg spre Sebeş) sau nu au intrat încă în oraş (cei care circulă spre Arad), pericolul fiind permanent.

Ideea e bună, dar nu sunt bani

Comisarul Dan Micu, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara, spune că încurajează orice modernizare pe DN 7: "Noi am făcut propuneri de modernizare a unor intersecţii de pe traseul drumurilor naţionale ce tranzitează judeţul, pentru a reduce numărul punctelor negre de pe şosele. Nu ne vom opune nici ideii unei pasarele la Sântandrei".

Viceprimarul Devei, Cosmin Costa, susţine că primăria nu respinge ideea unei pasarele la intersecţia respectivă, dar spune că e prea scump: "Avem de doi ani un proiect pentru o pasarelă peste Calea Zarandului, parte din DN 7, ca să facem legătura cu cealaltă parte a oraşului Deva, dar ar fi costat cel puţin 1 milion de euro. Conform noilor reglementări legale, nu mai putem ridica pasarele metalice, ci doar pasarele din beton, într-un anumit regim de înălţime şi cu îndeplinirea mai multor condiţii care ţin de siguranţă", spune el.

Potrivit celuilalt viceprimar, Marcel Morar, şi dacă ar fi bani, ridicarea pasarelei ar fi posibilă abia anul viitor: "În primele şase luni din 2011 suntem obligaţi să plătim parte din datorii, iar în a doua jumătate a anului s-ar putea face demersurile legate de aprobări, proiecte şi licitaţii. Abia în 2012 s-ar putea ridica acea pasarelă, dacă ar fi bani şi n-ar fi considerate prioritare alte investiţii".