Pasajul Basarab, inspectat pe motive de siguranţă

Pasajul Basarab, inspectat pe motive de siguranţă

O echipă a Inspectoratului de Stat în Construcţii merge azi la proiectantul Pasajului pentru a verifica datele rezultate în urma celor trei zile de teste.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a cerut inspectorilor ISC, instituţie subordonată Ministerului Dezvoltării şi Turismului, să verifice astăzi datele rezultate în urma testelor efectuate la Pasajul Basarab.

"La prima oră, o comisie a ISC-ului va merge la proiectant, ca să vadă ciferele rezultate în urma testelor efectuate pe pod. După ce vor analiza toate datele, vom vedea dacă întârzierea inaugurării podului are vreo legătură cu testele", a explicat, pentru EVZ, prefectul Capitalei.

Conform legii, inspectorii au dreptul să ceară datele rezultate în urma testelor şi să verifice dacă pasajul este sigur sau nu. În plus, dacă în timpul exploatării pasajului vor avea loc accidente soldate cu victime, din cauza unor defecţiuni tehnice ale pasajului, ISC poate formula plângeri penale împotriva factorilor de decizie care au hotărât proiectarea, construirea şi darea în folosinţă a podului.

Potrivit municipalităţii, pe 2 iunie, proiectantul a primit de la constructorul pasajului toate datele rezultate în urma încărcării podului timp de trei zile cu diferite sarcini, pentru a testa rezistenţa construcţiei.

Proiectantul a primit joi datele finale

"Informaţiile complete ale testelor vor fi trimise proiectantului spaniol, cel care, pe 8 aprilie, a recomandat constructorului efectuarea unor teste su plimentare cu încărcare maximă a podului, inclusiv cu linia de tramvai. Săptămâna viitoare se va primi punctul de vedere oficial al proiectantului, singurul care poate valida testele efectuate", a precizat, vineri, biroul de presă al municipalităţii, răspunzând la o solicitare făcută de EVZ.

Totodată, reprezentanţii mu nicipalităţii au atras atenţia că pasajul Basarab este unul dintre cele mai importante proiecte dezvoltate în ultimii 20 de ani în Bucureşti, în care s-au investit banii bucureştenilor.

"Aşadar, nimeni nu-şi poate permite să pună în pericol un astfel de obiectiv", au conchis reprezentanţii Primăriei Capitalei, care au atras atenţia că orice comentariu, altul decât cel al proiectantului acestui obiectiv, "este tendenţios şi nu are fundament real".

"Menţionăm că promovarea unor astfel de comentarii poate aduce grave prejudicii oraşului nostru", se mai precizează în răspunsul biroului de presă al Primăriei Capitalei.

"Nu va avea nevoie de reparaţii 100 de ani"

Prezent în prima zi a testelor, pe 30 mai, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că, odată finalizată perioada de teste, 30 mai-1 iunie, va mai fi nevoie de maximum 72 de ore pentru a se stabili dacă pasajul poate fi dat în folosinţă.

"După ce se vor termina aceste probe, îi vom da drumul. Nu am o estimare exactă a acestui moment, este o chestiune de ore şi de zile. Trebuie să vedem rezultatele testelor, apoi să-şi dea acordul proiectantul şi constructorul pe ele. După finalizarea testelor, pentru prezentarea rezultatelor mai este nevoie de 48 până la 72 de ore", a declarat, lunea trecută, edilul-şef.

Şefii de şantier susţin că, dacă pasajul este bine întreţinut, acesta nu va avea nevoie de reparaţii 100 de ani.

  • Pasajul Basarab, înainte de deschidere. VEZI IMAGINI PANORAMICE 360°

TESTE

12 tramvaie au urcat pe pasaj

Lunea trecută, în prima zi a testelor, au fost programate patru probe, cu şase tramvaie, 14 camioane şi o încărcătură maximă de 826 de tone, iar marţi au fost realizate tot patru probe, cu 12 tramvaie, 32 de camioane şi o încărcătură maximă de 1.828 de tone. Miercuri au fost făcute ultimele două probe, cu 13 tramvaie, 23 de camioane şi o încărcătură maximă de 1.467 de tone.

Inaugurarea pasajului suprateran Basarab din Capitală fusese anunţată pentru martie, însă a fost amânată, pentru a se realiza noi teste de rezistenţă a construcţiei, teste care au fost recomandate de proiectant.

Ne puteți urmări și pe Google News