Pasajul Basarab, deschis cu fast și fără aviz. Vezi cum arată după inaugurare | VIDEO
- Antoaneta Etves
- 18 iunie 2011, 16:38
Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis să inaugureze astăzi, cu mare fast, Pasajul Basarab, deşi specialiştii Inspectoratului de Stat în Construcţii spun că nu au semnat recepţia lucrării. După ce au luat pasajul la picior, miile de bucureșteni prezenți la ceremonie au putut admira parada la care au participant fanfare, motocicliști pe Harley Davidson și mașini de epocă. În plus, ei au primit drept suveniruri tricouri, şepci, căni şi umbreluţe, cu inscripția "Pasajul Basarab".
UPDATE 5. În jurul orei 12.00 s-a încheiat parada la care au defilat ansambluri populare, maşini de epocă, dar şi "fete din Bucureşti", sumar îmbrăcate. Iar de la 12.30, în parcarea Careefour, va avea loc un concert susţinut de Horia Brenciu. Unul dintre puţinii oficiali veniţi la inaugurare a fost primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Primarul Sorin Oprescu a explicat faptul că de mâine circulaţia va fi deschisă autoturismelor şi tramvaielor. "În trei luni, totul o să fie gata lifturi, scări rulante", a mai spus Oprescu. Bucureştenii sunt invitaţi astăzi să viziteze podul, fiindcă de mâine el va fi rezervat exclusiv maşinilor.
Diseară, de la ora 21.00, primarul Sorin Oprescu le va de băut constructorilor care au lucrat la acest proiect şi împreună vor sparge o sticlă de şampanie de pod. Bucharest Summer Parade a fost deschisă de constructorii pasajului, fiind secondați de motocicliști posesori de Harley Davidson. UPDATE 4. Întrebat de jurnaliștii prezenți la inaugurare cum comentează declarațiile reprezentanților de la Inspectoratul de Stat în Construcții, potrivit cărora Pasajul Barasab nu are toate avizele de siguranță, primarul Sorin Oprescu le-a transmis „să mă lase în pace”. UPDATE 3. În jurul orei 11.00 începe Bucharest Summer Parade, la care participă în jur de 3.500 de persoane. Printre invitații speciali se numără Fanfara Angelys, Fanfara Valahia, Fanfara Ploieşti şi Fanfara Jandarmeriei. De asemenea, în cadrul paradei vor defila motocicliști, maşini retro şi autoturisme tunate, reprezentanţi ai minorităţilor şi ai constructorului, precum și Ansamblurile Ciuleandra, Doina Dunării și Mugurel de Prahova. UPDATE 2. La doar jumătate de oră de la deschiderea oficială, sute de bucureşteni se înghesuie deja pe pod, unde au început să se distribuie tricouri, şepci, căni şi umbreluţe care au înscripţionate pe ele "Pasajul Basarab". Pe lângă steagul României, au mai fost puse alte patru drapele, ce reprezintă naţionalitatea celor care au muncit pentru realizarea pasajului: nemţi, spanioli, italieni şi danezi. Imnul României a fost întrerupt după un minut şi înlocuit cu "Fetiţe dulci ca în Bucureşti" şi alte melodii cântate de Dan Spătaru. UPDATE 1. Zeci de fete care ţin în mâini baloane cu heliu, îmbrăcate în costume de marinar, sunt înşirate de-a lungul Pasajului Basarab, care a fost deschis în această dimineaţă pentru circulaţia pietonilor. Bucureştenii de vârsta a treia, "dotaţi" cu umbreluţe, au început deja să ia la pas pasajul, iar mai mulţi elevi de la Palatul Copiilor, îmbrăcaţi în costume, au fost aduşi de autorităţile locale să facă atmosferă la inaugurare. Peisajul este completat de un steag tricolog uriaş, despre care primarul Sorin Oprescu spune că a fost pus pentru a arăta că "podul ăsta este al românilor şi este un motiv de mândrie". Rezultatele testelor nu au ajuns la ISC Potrivit secretarului general al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Marin Bucur, rezultatele testelor privind rezistenţa pasajului, care au fost efectuate în perioada 30 mai - 2 iunie, nu au ajuns la Inspectorat, iar reprezentanţii ISC nu au fost solicitaţi pentru a participa la recepţia lucrării.
"Este prima dată când o autoritate locală, care efectuează o lucrare de infrastructură rutieră, nu cere avizul Inspectoratului, înaintea de inaugurarea ei. Conform legii, ei sunt obligaţi să ceară aviz. Municipalitatea îşi va asuma întrega răspundere pentru deschiderea pasajului şi pentru eventualele probleme", a explicat, pentru EVZ, Bucur.
El a mai precizat că nici măcar proiectantul nu avea cum să valideze rezultatele testelor într-un timp aşa de scurt: "Mai mult, i-am cerut acestuia să pună la dispoziţie toate datele rezultate în urma testelor efectuate atunci când podul a fost încărcat cu sarcina maximă admisă pentru a vedea cum se comportă construcţia".
Municipalitatea: investitorul nu era obligat să invite ISC-ul
Pe de altă parte, Municipalitatea se apără şi susţine că ISC-ul dezinformează grav opinia publică şi induce panică în mod nejustificat în rândul populaţiei. "Regulamentul nu prevede obligativitatea investitorului de a invita reprezentanţii ISC. (...) Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor prevăzute de legislaţia în vigoare, rezultatele acestora confirmând siguranţa şi stabilitatea acestuia în cele mai dificile condiţii de exploatare. În acest moment, Pasajul Basarab este 100% sigur pentru punerea în exploatare" , potrivit biroului de presă al Primăriei Capitalei.
Reprezentanţii Municipalităţii mai susţin că toate testetle au fost confirmate de către proiectanţi, consultanţi şi specialişti din România şi din Spania şi consemnate în rapoartele pe care aceştia leau înaintat către Comisie. Oprescu bea şampania la ora 21.00
La ora 21.00, primarul general Sorin Oprescu se va întâlni pe pasaj cu constructorii care au lucrat la acest proiect, pentru a ciocni o cupă de şampanie şi a le mulţumi pentru contribuţia pe care şi-au adus-o la finalizarea celei mai mari lucrări de infrastructură din ultimii 20 de ani din Romania. Podul Basarab va fi deschis publicului pe parcursul întregii zile.
Accesul pietonilor se va face numai din rampele de pe arterele N. Titulescu şi Vasile Milea şi va fi permis numai pe sensul dinspre Şoseaua N. Titulescu, spre bulevardul Vasile Milea.
Pasajul Basarab va avea o garanţie de 120 de luni şi va realiza legătura între Bulevardul Nicolae Titulescu - Şoseaua Orhideelor – Podul Grozăveşti, iar de aici vor fi două sensuri pe Şoseaua Grozăveşti şi Bulevardul Vasile Milea. "Este prima dată când o autoritate locală, care efectuează o lucrare de infrastructură rutieră, nu cere avizul Inspectoratului, înainte de inaugurarea ei" MARIN BUCUR secretar general ISC