Partidul-stat: Mazăre scapă de-o afacere murdară

Partidul-stat: Mazăre scapă de-o afacere murdară

Radu Mazăre şi-a pus propriul subaltern director la Inspectoratul în Construcţii, imediat ce se declanşase o anchetă despre trei turnuri construite la Mamaia.

Partidul e în toate ce sunt! La Constanţa, directorul regional al Inspectoratului în Construcţii a fost schimbat fulgerător după ce şi-a permis să verifice două autorizaţii de construcţie emise de primarul PSD Radu Mazăre. Joi şi vineri, 17-18 mai, a trimis doi inspectori la Primăria Constanţa, iar luni, pe 21, directorul Petrişor Cruceanu a fost demis prin ordin de la Bucureşti. De cine credeţi? De celebrul Aurel Grăjdan. După un interimat de 3 zile al altei persoane, la şefia ISC Constanţa a aterizat chiar şeful de la Disciplina în Construcţii din Primăria lui Mazăre, Dayan Fetislam, adică cel care, cu o săptămână înainte, era vizat de controlul Inspecţiei în Construcţii. Nimic nu se compară cu eficienţa edilului Radu Mazăre. Trei turnuri la preţ de impozitare de doi lei

În septembrie 2011 şi pe 3 mai 2012, adică în ultimele zile ale Guvernului Ungureanu, Radu Mazăre a semnat două autorizaţii importante: una pentru trei turnuri (P+9) pe malul lacului Siutghiol (Mamaia) şi alta pentru un hotel pe spaţiul verde de lângă singurul parc al Constanţei, în apropiere de City Mall. Inspectorilor le-a fost atrasă atenţia de faptul că, din 2009, nu se mai poate construi nimic în Mamaia, PUZ-ul fiind anulat în Justiţie, definitiv şi irevocabil.

"Dar cel mai mult ne-a intrigat valoarea declarată a celor trei turnuri, cu 150 de apartamente de lux: 27.606 lei. Adică la ISC a plătit o taxă de 27 de lei iar la Primărie 276 de lei. Avem şi chitanţele", au povestit inspectorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceştia nici n-au apucat să vadă dosarele, pentru că, efectiv, de joi până luni, când l-au revocat din funcţie pe Petrişor Cruceanu, nu li s-a permis accesul în Primăria Constanţa, fiind opriţi la poartă.

Ulterior, noul numit, Daylan Fetislam, fostul angajat al lui Mazăre, a răspuns întrebării EVZ astfel: "Eu n-am niciun drept să controlez o autorizaţie emisă de Primărie, nu e treaba Inspecţiei în Construcţii". Din acest moment, cercul s-a închis perfect în Constanţa.

De-acum nu-l mai anchetează nimeni

Radu Mazăre a părut picat din Lună la interviul cerut de EVZ. "Eu n-am dat nici o autorizaţie după ce s-a anulat PUZ-ul Mamaia", a fost prima sa reacţie. A cerut lămuriri de la viceprimar şi a explicat: "Omul are sechestru asigurator de la DNA, ne-a dat în judecată să-i dam autorizaţie şi a câştigat în instanţă, cu obligaţia «de a face». Dacă nu-i dădeam, era caz penal".

Despre a doua autorizaţie, a spus iarăşi: "Nu ştiu nimic", dar viceprimarul Făgădău era pregătit: "Este o vilă turistică, are aviz de mediu, e pe terenul proprietarului, nu e spaţiu verde acolo" - infirmă acesta ipoteza inspectorilor de la ISC. "Să fim serioşi, facem primărie şi mâncăm documente de 12 ani!", a închis Radu Mazăre discuţia. Din acest moment, n-are cine să-l mai verifice, totul e pe încredere. Beneficiarii sunt vechi amici ai primarului

La hotelul din marginea parcului, şantierul e la turaţie maximă, turnându-se fundaţia. Aceasta deşi în Mamaia e interzis să se construiască între 15 mai şi 15 septembrie, şi asta scrie chiar în autorizaţia semnată de Radu Mazăre. Cine este proprietarul complexului? Coincidenţă, Constantin Zelcă, vechi amic al primarului, care deţine hotelurile Oxford şi Malibu, din Mamaia. Ca idee, de ani de zile şedinţele Consiliului Local Constanţa se ţin la Malibu.

Şi la complexul rezidenţial de pe lacul Siutghiol se lucrează la turaţie maximă. Blocurile aparţin altui prieten al lui Mazăre, Goergică Giurgiucanu şi culmea este că pe 15 septembrie 2011 a cerut autorizaţia iar a doua zi i-a şi fost eliberată. Afacerile lui Giurgiucanu s-au intersectat de multe ori cu Primăria, iar omul de afaceri apare pe lista celor 37 de trimişi în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale a 100 ha de terenuri în Constanţa, prejudiciul fiind de 114 milioane de euro. E o listă deschisă de Radu Mazăre, deci e un privilegiu să te afli pe ea. Cei de pe listă sunt legaţi prin fire invizibile, constituind reţeaua de interese la nivelul judeţului.

Joi, 17 mai, ISC demarează o anchetă la Primăria Constanţa, iar luni, 21 mai, directorul regional este zburat din funcţie. Aşa-i în tenis

Lupul e paznic Cercul s-a închis complet în Constanţa. Chiar dacă direcţia regională a ISC descoperă o fărădelege la vreo autorizaţie, notificarea nu o poate face decât prefectul judeţului, singurul care poate ataca în contenciosul administrativ un act ilegal. Or prefecţii sunt numiţi politic, fiind din aceeaşi tabără cu primarii şi şefii de Consilii Judeţene. Aşa-i legea. Ce poate face ISC? Să dea o amendă, 300 de lei, adică floare la ureche. "Eu n-am niciun drept să controlez Primăria, nu e treaba Inspectoratului în Construcţii." Dayan Fetislam, fostul subaltern al lui Mazăre, pus la ISC

La Mamaia, la viitorul complex rezidențial cu 150 de apartamente de lux, a început organizarea de șantier FOTO: FERI PRESESCU