Partidul populist din Bulgaria refuză mandatul de guvernare. Alegeri anticipate în perspectivă

Bulgaria. Sursa foto: Dreamstime

Partidul Populist din Bulgaria ITN a respins joi oferta de a forma un nou guvern național, deschizând astfel calea pentru președintele Rumen Radev de a convoca alegeri anticipate.

ITN a luat această decizie în urma declarației partidului de centru-dreapta GERB și a fostului său partener de coaliție Noi Continuăm Schimbarea (PP), care au anunțat că nu sunt în măsură să formeze un nou guvern.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda înțelegerii anterioare care prevedea o rotație guvernamentală.

Bulgaria, în pragul alegerilor anticipate

La începutul lunii curente, premierul Nikolai Denkov, reprezentant al partidului PP, și-a prezentat demisia în conformitate cu înțelegerea preexistentă, pentru a face loc ministrului de externe, Mariya Gabriel, din partea GERB.

Cu toate acestea, Gabriel nu a reușit să formeze un nou guvern. Denkov și-a dat demisia pentru a permite GERB să conducă guvernul pentru o perioadă de nouă luni, așa cum s-a stabilit după alegerile din anul precedent.

Cu toate acestea, au apărut neînțelegeri între partenerii de coaliție din Bulgaria după ce au existat încercări de a modifica protocolul inițial.

Sursa foto: Wikipedia/ Pudelek (Marcin Szala)

Președintele a început să caute un premier interimar

Miercuri, Denkov a refuzat invitația președintelui Rumen Radev de a încerca să formeze un guvern.

Ulterior, ITN a fost următoarea formațiune invitată să încerce să formeze guvernul din Bulgaria.

Alegerile sunt cea mai înaltă formă de democraţie, vom mai ţine acest dosar pentru câteva secunde şi vi-l vom returna gol, cu un mandat neîndeplinit”, i-a spus lui Radev Ivailo Valcev, vicepreşedintele grupului parlamentar al ITN, în cadrul unei întâlniri.

Președintele Radev a anunțat că va începe căutarea unui prim-ministru interimar pentru a forma un cabinet care să coordoneze organizarea alegerilor anticipate.

Sursa foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bulgaria, unul dintre cele mai corupte state europene

Bulgaria, statul membru cel mai sărac al Uniunii Europene și unul dintre cele mai corupte, a fost martorul unei instabilități politice crescânde începând cu protestele anticorupție din 2020.

De la acea dată până la alegerile din aprilie 2023, țara a fost guvernată de guverne interimare, numite de către președintele Radev, în lipsa unei coaliții stabile alese.

În scrutinul din aprilie anul precedent, GERB a ocupat locul întâi, obținând 69 de mandate în parlamentul format din 240 de locuri.

În același timp, Blocul condus de PP a câștigat 64 de mandate. Conform Constituției bulgare, parlamentul nu poate fi dizolvat înainte de alegerile anticipate, potrivit News.ro.