Partidul lui Tăriceanu rămâne în Guvernul Dăncilă chiar și fără voia șefului

Partidul lui Tăriceanu rămâne în Guvernul Dăncilă chiar și fără voia șefului

Taifunul pe care l-a creat alegerea lui Teodor Meleșcanu președinte al Senatului a creat impresia că partidul a făcut implozie.

Senatorul a fost exclus din partid și grupul ALDE de la Senat s-a dizolvat. Ieri, o grupare ostilă liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu, din cauza deciziilor acestuia de a face alianță cu Victor Ponta, s-a delimitat și a acceptat oferta PSD: de a reface guvernarea în formula inițială.

Amenințați cu excluderea, aceștia se leagă de un fir de ață. Potrivit surselor EVZ, Tăriceanu este demolat nu atât pe motive politice, cât din cauză că Meleșcanu a sacrificat o prietenie de-o viață pentru o funcție.

Lidera PSD Viorica Dăncilă le-a oferit unora din ALDE o variantă de revenire în coaliție și Guvern fără să pericliteze calitatea lor de membri ai partidului. Mai precis, s-a prevalat de art.996 din noul Cod de procedură civilă care le-ar da acestora dreptul să conteste decizia de excludere și să rămână membri ai partidului până la o decizie definitivă a instanței. Mai precis premierul vrea să evite votul din Parlament și vrea să tragă de acest Guvern cât mai mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scenariul pe care se mizează

Sfătuitorii, probabil juriști, ai premierului au oferit celor din ALDE o variantă pe care ei o consideră câștigătoare în fața deciziilor de excludere anunțate de Tăriceanu. Aceștia, inclusiv Meleșcanu, contestă decizia în instanță.

Statutul nu bate legea

Potrivit articolului citat mai sus aceștia pot măcar tergiversa decizia. „Instanța de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparența de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara, precum și pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări”, se arată în textul articolului de lege. Asta înseamnă că aceștia pot deschide un proces în instanță având ca obiect ordonanța președențială. Aceasta are două momente procesuale: în primă fază, suspendarea deciziei de excludere, iar în a doua, anularea. În acest fel, dacă judecătorul admite cererea, ei au toate șansele să-și atingă scopul, adică să rămână membri ALDE. Deputatul ALDE Toma Petcu a declarat pentru EVZ că art 22 din Statut este foarte clar și că aceștia pot fi excluși deoarece „până la soluționarea definitivă a contestației, hotărârea de sancționare produce efecte depline”. Ceea ce au omis sau nu au luat în considerare este că Statutul unui partid politic nu poate intra în contradicție cu Constituția sau cu legile organice.

Le e mai dragă puterea decât partidul

șefia Senatului pe Teodor Meleșcanu, cu aportul câtorva trădări din partea Opoziției. Această redută fiind câștigată, liderei PSD Viorica Dăncilă i-a fost mai ușor să convingă trei parlamentari ALDE să ia locul celor plecați. Grațiela Gavrilescu se întoarce la Mediu, Ioan Cupă la Energie și la Alexandru Băișanu la Relația cu Parlamentul. Viorica Dăncilă va trimite aceste propuneri la Cotroceni. Reamintim că președintele Klaus Iohannis i-a respins propunerile anterioare și a trimis-o în Parlament unde să ceară vot de încredere.

Un șiretlic care nu ține

Purtătorul de cuvânt al ALDE Varujan Vosganian spune că „un astfel de șiretlic nu poate să convingă pe nimeni”. El a adăugat că manevra a reușit în Senat, dar va fi un eșec la Guvern. „Faptul că în Senat o astfel de manevră a reușit, asta nu înseamnă că poate reuși și în Guvern. Meleșcanu a fost ales pentru că era senator, deci a contat numărul de voturi. În Guvern nu contează asta, pentru că, potrivit reglementărilor interne, oricine acceptă o ofertă de a merge în Guvern este radiat automat din ALDE, deci nu se poate spune că este membru ALDE, din moment ce el nu mai este parte a partidului”, a spus deputatul liberal-democrat. Vosganian a mai spus că premierul a aflat că cei trei au un preț și a fost dispusă să plătească.