Partidul Liberal Neos se retrage din negocierile pentru formarea guvernului de coaliție austriac

Beate Meinl-Reisinger. Sursa foto: Facebook

Liberalii de la Neos, cel mai mic dintre cele trei partide de centru care negociau pentru formarea unei noi coaliţii guvernamentale în Austria, au încetat discuțiile. Anunțul a fost făcut vineri, de către preşedinta partidului.

Neos renunță la negocieri

Partidul liberal Neos a anunțat că nu va mai participa la viitoarele negocieri pentru formarea unei coliții. Negocierile aveau drept scop excluderea de la guvernare a Partidului Libertății, de extremă dreapta, care a câştigat alegerile.

Beate Meinl-Reisinger, liderul Neos, a susținut în cadrul unei conferințe de presă, că negocierile cu Partidul Popular (OeVP) al cancelarului Karl Nehammer şi cu social-democraţii (SPOe) au fost lipsite de ambiţie şi nu au înregistrat progrese suficiente.

Beate Meinl-Reisinger. Sursa foto: Facebook

Cu toate acestea, ea a mai adăugat că partidul liberal este în continuare dispus să îşi ofere ajutorul în parlament pentru proiectele care au fost deja stabilite în cadrul negocierilor, sugerând că SPOe şi OeVP pot forma o coaliție singure, chiar dacă ar avea o majoritate de doar un singur loc în camera inferioară.

„Nu spunem nu reformelor, compromisurilor care au fost deja obținute”, a declarat Meinl-Reisinger.

Purtătorii de cuvânt ai OVP şi SPO nu au comentat încă anunţul făcut de Beate Meinl-Reisinger.

FPOe așteaptă să formeze un nou Guvern

Partidul Libertăţii (FPOe), care s-a clasat pe primul loc în alegerile parlamentare din septembrie, este eurosceptic şi favorabil Rusiei. Cu toate acestea, până în acest moment, nu a format un nou guvern.

Herbert Kickl, liderul FPO. Sursa foto: x.com

În urma unor sondaje de opinie se arată că prijinul FPOe nu a făcut decât să crească de când a obţinut 29% din voturi în alegerile din 29 septembrie, în fața OeVP, care se afla la putere în trecut.

De asemenea, negocierile celorlalte partide au fost considerate de partid drept nedemocratice, fiind menite să creeze o „coaliţie a învinşilor”.

O coaliție guvernamentală formată din trei partide ar fi fost o premieră din 1949 în Austria, care se confruntă cu o economie în declin, precum și cu un deficit bugetar uriaș, confrom AFP.com