Parteneriat istoric public-privat. UE și Bill Gates, front comun pentru a accelera dezvoltarea tehnologiei curate

Bill Gates

Comisia Europeană a anunțat un parteneriat cu Bill Gates, cu scopul de a debloca noi investiții pentru proiecte de tehnologie curată și proiecte de energie durabilă în valoare totală de până la 1 miliard de dolari (820 milioane de euro) pe parcursul a cinci ani (2022-2026).

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și miliardarul-filantrop Bill Gates au anunțat miercuri un parteneriat între Comisie și Breakthrough Energy Catalyst, o companie a fondatorului Microsoft. Parteneriatul presupune utilizarea de tehnologii de captare CO2 și de producție Hidrogen verde. Exact aceleași lucruri le regăsim şi în proiectele depuse de România prin PNRR.

Obiectivul celor doi este de a reduce costurile și de a accelera implementarea tehnologiei curate în conformitate cu Acordul de la Paris

În ceea ce privește UE, se așteaptă ca finanțarea parteneriatului să provină din fondul emblematic destinat cercetării și dezvoltării al blocului, Horizon Europe și, de asemenea, prin intermediul fondului de inovare cu emisii reduse de carbon, în cadrul programului InvestEU.

Foarte important, parteneriatul va fi, de asemenea, deschis investițiilor naționale de către statele membre ale UE prin InvestEU, a menționat comisia. Acesta a adăugat că o cerere de exprimare a interesului pentru potențialii parteneri de implementare a InvestEU este deschisă în prezent până la 30 iunie 2021.

În acest sens, două proiecte majore de energie sunt trimise de România, prin PNRR, către Comisia Europeană

Proiectele românești sunt construite de asemenea pe o structură public-privată. Compania privată este GSP Power, companie deținută de omul de afaceri român Gabriel Comănescu. ROMGAZ, compania controlată de Ministerul Energiei este partenerul public al proiectului.

Proiectele de energie de la Halânga și Constanța au câteva componente inovative în ceea ce privește dezvoltarea unui sistem complex de producție energie care, în final, poate ajunge să emită zero CO2.

Potrivit finance.yahoo, proiectele UE în parteneriat cu Bill Gates, se va concentra inițial pe patru sectoare care sunt prioritizate pentru potențialul lor de a produce reduceri substanțiale ale emisiilor regionale, și anume:

-Hidrogen verde;

-Combustibili sustenabili;

-Captarea directă a aerului (proces de captare a dioxidului de carbon direct din aerul ambiant);

-Depozitarea energiei pe termen lung.

Într-o altă declarație de susținere, Gates, fondatorul Breakthrough Energy, a adăugat: „Decarbonizarea economiei globale este cea mai mare oportunitate de inovare pe care a văzut-o vreodată lumea. Europa va juca un rol critic, după ce a demonstrat un angajament timpuriu și consecvent față de climă și un leadership de lungă durată în știință, inginerie și tehnologie. Prin acest parteneriat, Europa va pune bazele solide pentru un viitor în care tehnologiile curate să fie fiabile, disponibile și accesibile pentru toți”, mai scrie sursa menţionată.