„Avem o colaborare cu BVB încercând să convingem mediul de afaceri că listarea la bursă înseamnă transparentizare”, iar pentru asta este nevoie de audit a spus președintele CCIR, Mihai Daraban, cu ocazia evenimentului.  

Acesta a menționat că, în prezent, „băncile nu sprijină mediul de afaceri”, așa încât finanțarea prin piața de capital este una dintre cele mai bune alternative. 

Gabriel Radu, președintele CAFR, a explicat că una din acțiunile care va urma semnării protocolului va fi o conferință ce va fi organizată pe data de 11 noiembrie, în care reprezentanții mediului de afaceri vor afla care sunt beneficiile auditării business-ului. 
De asemenea, în același scop vor fi organizate mai multe mese rotunde. 

Deschidere către piețele externe

O modalitate de dezvoltare a business-ului este și deschiderea către piețele externe. 

„Capitalul românesc este destul de fragil. Deși sistemul cameral reprezintă toate tipurile de capital, există o preocupare să ne concentrăm pe capitalul românesc. Dacă ne uităm la primii 100 de exportatori, doar trei firme sunt românești”, a mai spus președintele CCIR.

Firmelor românești le este foarte greu să recupereze piețele de export pierdute, așa încât strcutura exporturilor s-a păstrat aproape intactă în ultimii ani, 70% din exporturi mergând către țările UE, 15% către piețele non-UE și restul în alte țări. În opinia lui Mihai Daraban, companiile de servicii ar trebui să participe la licitații din alte țări: „nu avem pretenția să câștige firme românești licitații în Germania, dar în Asia se poate”.