Un procent îngrijorător din rândul persoanelor infectate cu coronavirus prezintă organele afectate chiar și la 4 luni de la depistarea infecției cu coronavirus, arată un studiu britanic de ultimă oră.
Primele rezultate, obținute de la 200 de pacienți, arată că aproape 70% dintre cei testați au unul sau mai multe organe afectate, inclusiv inima, plămânii, ficatul și pancreasul, la 4 luni după debutul COVID-19, conform unui studiu apărut în The Guardian, citat de Libertatea.
Tinerilor sănătoși cu simptome continue de COVID-19 încep să li se deterioreze mai multe organe. Un medic legist rupe tăcerea: „Ordin care a interzis autopsiile la morții de Covid”, după 4 luni de la infecție, iar descoperirea reprezintă un pas spre găsirea de tratamente pentru anumite simptome cu care se confruntă persoanele infectate cu COVID-19, informează publicația britanică.
Peste 60.000 de persoane din Marea Britanie se confruntă cu stări de oboseală, probleme de memorie și de respirație, iar Institutul Național de Sănătate a anunțat că va lansa o rețea de peste 40 de clinici COVID, unde se vor evalua simptomele fizice și psihologice ale pacienților.
Studiul Coverscan evaluează impactul pe termen lung al Covid-19 asupra sănătății organelor la aproximativ 500 de subiecți cu risc scăzut, adică cei tineri și fără probleme majore de sănătate, cu simptome de coronavirus. Studiul implică o combinație de scanări RMN, analize de sânge, măsurători fizice și chestionare online.
„Vestea bună este că afectarea organelor este una ușoară, dar totuși sunt implicate mai multe organe. Trebuie să aflăm în ce măsură afectarea continuă sau dacă situația se îmbunătățește”, explică Amitava Banerjee, cardiolog și profesor la University College London.
Colapsul organelor
În unele cazuri, a existat o corelație între simptome și organele afectate, mai notează The Guardian. De exemplu, deficiențele cardiace sau pulmonare sunt legate de respirație, în timp ce deficiențele hepatice sau pancreatice au fost asociate cu simptome gastro-intestinale. Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat 100% că organele sunt afectate din cauza simptomelor continue, iar datele nu au fost încă evaluate științific pe scară largă.
Infecția cu noul coronavirus afectează toate organele, susține și medicul Sabrina Zurac, directorul medical al spitalului Colentina. Medicii români au făcut autopsia unor pacienți decedați din cauza COVID-19. Dacă nu ar fi avut boala, aceștia ar fi putut trăi și zeci de ani de acum încolo, chiar dacă sufereau de alte afecțiuni, ținute însă sub control, a fost concluzia acestora.