Încă un an trăim cu COVID-19. Minim! Anunțul specialiștilor

Încă un an trăim cu COVID-19.  Minim! Anunțul specialiștilor

Efectele pozitive ale unui viitor vaccin împotriva COVID vor putea fi văzute în timpul verii viitoare, iar viața va reveni la normal până în iarna viitoare.

Estimarea îi aparține profesorului Ugur Sahin, cofondator al BioNTech, una dintre companiile farmaceutice care dezvoltă un vaccin împotriva COVID-19. El a precizat că în această iarnă, chiar dacă statele vor demara campanii de vaccinare, nu va avea un impact major asupra limitării numărului de infecții.

Săptămâna trecută, reprezentanții BioNTech și ai Pfizer au anunțat că în urma analizelor preliminare, a rezultat că vaccinul lor ar putea avea eficiență în cazul a peste 90% dintre persoanele care ar putea contacta noul coronavirus. Compania a făcut teste pe aproximativ 43.000 de persoane. Într-un interviu pentru BBC, profesorul Sahin s-a declarat încrezător că vaccinul va reduce transmiterea între oameni și că va stopa boala. El a spus că vaccinul ar putea reduce la jumătate transmiterea, ceea ce ar avea un impact foarte mare.

„Sunt foarte încrezător că transmiterea între oameni va fi redusă printr-un astfel de vaccin extrem de eficient – poate nu cu 90%, dar poate cu 50% – dar nu trebuie să uităm că și asta ar putea duce la o reducere dramatică a răspândirii pandemiei”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, profesorul Sahin a precizat că va dura mai mult timp până când pandemia produsă de noul coronavirus va fi lichidată, iar viața va reveni la normal. În opinia sa, dacă totul va continua bine vaccinul va începe să fie administrat la „sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor”. El a precizat că obiectivul companiilor pe care le reprezintă este să livreze peste 300 de milioane de doze de vaccin, în întreaga lume, până în luna aprilie a anului viitor, moment în care se va putea vedea un impact asupra numărului de infectări.

„Vara ne va ajuta, deoarece rata infecției va scădea vara și, ceea ce este absolut essential, vom obține o rată ridicată de vaccinare până sau înainte de toamna sau iarna anului viitor. Pe de altă parte, profesorul Sahin a precizat că nu se știe încă cât timp va dura imunitatea după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Ce se întâmplă în România

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, în cel mai fericit scenariu, primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România în primul trimestru al anului viitor. Primii care vor fi vaccinați, a spus președintele, vor fi lucrătorii din domeniul medico-snitar și persoanele din categorii vulnerabile.

Declarația a fost făcută după o întâlnire cu reprezentanți ai sistemului de sănătate în care au fost discutate măsurile pentru gestionarea epidemiei COVID-19. Klaus Iohannis a subliniat că până la apariția vaccinului, autoritățile medicale din România vor trebui să pună la punct toate aspectele logistice, astfel încât campania de vaccinare să poată demara în bune condiții