Parlamentul României a primit o factură la curent de 1 milion de lei. Ce măsuri au fost propuse pentru reducerea consumului de electricitate

Sursa: Dreamstime.com

Palatul Parlamentului a primit o factură la curentul electric pe luna februarie în valoare de un milion de lei, pentru un consum de circa un milion de Kwh. În total, clădirea este iluminată cu ajutorul a peste 200 de mii de becuri led, iar administrația centrală anunță că are de gând să propună noi măsuri de reducere a consumului energetic.

Date fiind costurile mari la energie electrică, autoritățile statului iau în calcul eficientizarea consumului, pornind de la un studiu de fezabilitate derulat în prezent și care are în vedere utilizarea sistemului de cogenerare, dar și a altor resurse regenerabile, precum sisteme fotovoltaice, pompe de căldură, ș.a.

Cum vrea să reducă Parlamentul prețul facturilor la energie

Mai exact, Parlamentul vrea să reducă consumul energetic prin măsuri ca:

  • modernizarea instalațiilor de iluminat prin înlocuirea celor vechi cu surse led
  • diminuarea cu 50% a iluminatului exterior
  • reducerea la o perioadă de două ore a iluminatului festiv al fațadei în zona dinspre Parcul Izvor, beneficiind de iluminat economic pe bază de led
  • implementarea unui sistem cu aport de inteligență artificială pentru monitorizare și control prin care să reducă la jumătate consumul de energie, în toate zonele administrate (proiect în pregătire)
  • utilizarea de centrale de cogenerare de înaltă eficiență şi alte resurse regenerabile: sisteme fotovoltaice, pompe de căldură (proiecte în pregătire), conform Antena 3.

România are cel mai scump curent din Europa

Experții în energie au transmis că pe români îi așteaptă o iarnă grea. În comparație cu alte țări, avem aproape cea mai scumpă energie electrică din Europa, iar prognozele nu sunt deloc îmbucurătoare. Pe 25 august, prețul la bursă pentru energia de a doua zi a depășit în anumite intervale orare chiar și 700 de euro/MWh.

Astfel, țara noastră ocupă unul dintre locurile fruntașe în ceea ce privește tranzacționarea energiei, cu 616 euro/MWh. Pentru că piața este interconectată, tarifele plătite de noi sunt aproape similare cu cele din țările vecine.

Totuși, prețurile sunt mult mai mari decât în alte state, cum este cazul Norvegiei, care a încheiat tranzacții cu 324 de euro sau Spania și Portugalia, cu 182 euro/MWh. Specialiștii spun că acestea sunt prețuri dinamice pentru tranzacții încheiate pe loc în funcție de necesitățile fiecărei țări și nu se reflectă neapărat în factura finală a consumatorului.