Parlamentul European impune noi standarde de comercializare. Produsele afectate de aceste măsuri sunt mierea, sucurile de fructe și gemul.
Parlamentul European încearcă să protejeze apicultorii din UE de concurența neloială. De asemenea, se încearcă reducerea importurilor de miere frauduloasă și creșterea transparenței în beneficiul consumatorilor.
Parlamentul European anunță modificările la Directiva mierii
Parlamentul European aduce modificări benefice pentru apicultori. De aceste noi reguli vor beneficia și apicultorii români:
„Țările în care a fost produsă mierea vor fi enumerate în ordinea descrescătoare a proporției. Pe etichetă se va indica procentul exact al fiecărei țări de proveniență, cu o marjă de eroare tolerată de 5%.
Este o îmbunătățire a legislației în vigoare și a propunerii Comisiei Europene, prin care se introducea doar obligația de a include pe ambalaj țările de proveniență a mierii”, anunță Dan Motreanu.
România este țara cu cel mai mare număr de stupi din Uniunea Europeană
Europarlamentarul Dan Motreanu a explicat că apicultorii români se confruntă cu afluxul de miere ieftină venită din afara UE:
„Mierea românească este calitate și respectă normele UE. Însă, producătorii români de miere se confruntă cu afluxul de miere ieftină și potențial frauduloasă din afara UE”, a explicat europarlamentarul Dan Motreanu.
Pentru a limita frauda cu miere, Parlamentul European a pus bazele unui sistem de trasabilitate. Astfel, va avea loc urmărirea întregului istoric al mierii importate de la apicultori sau operatori de recoltare.
Parlamentul European vrea să intensifice controalele și să detecteze falsificarea mierii
Comisia va veni cu o metodologie armonizată pentru a determina originea și autenticitatea mierii:
„A fost adoptat amendamentul PPE pentru instituirea unui centru de referință al UE pentru miere. În acest fel, vor fi îmbunătățite controalele și va fi detectată falsificarea mierii.
Varianta finală privind trasabilitatea este similară cu cea pe care am discutat-o și susținut-o în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală. Pentru sucuri de fructe, gemuri, jeleuri, marmelade și piure de castane îndulcite, țările de origine a fructului vor fi, de asemenea, indicate pe eticheta frontală”, mai spune europarlamentarul .