Parlamentul European pune piciorul în prag. Vrea alegeri noi în Belarus, dar fără amestecul Rusiei!

Parlamentul European pune piciorul în prag. Vrea alegeri noi în Belarus, dar fără amestecul Rusiei!

Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au cerut, printr-o declarație comună, noi alegeri prezidențiale în Belarus, pe fondul convingerii că lidera Opoziției a câștigat de facto alegerile.

După cum se știe, rezultatul alegerilor în Belarus este contestat puternic nu numai pe plan intern, ci inclusiv pe plan internațional. Liderii grupurilor politice din Parlamentului European condamnă violențele aplicate de forțele de ordine fidele regimului Lukașenko împotriva protestatarilor pașnici.

„Cerem alegeri noi și libere în Belarus”, este intitulată declarația comună semnată, luni, de liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European, respectiv liderul PPE Manfred Weber, liderul S&D Iratxe García Pérez, liderul Renew Europe Dacian Cioloş, Ska Keller şi Philippe Lamberts - co-preşedinţi ai Verzilor şi Ryszard Legutko şi Raffaele Fitto, co-preşedinţi ai Conservatorilor.

Scrutinul ar fi fost câștigat de Opoziție

„Aplaudăm poporul din Belarus pentru curajul și hotărârea sa și îi sprijinim cu fermitate dorința pentru schimbare democratică și libertate. Alegerile prezidențiale din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte și informații credibile arată că scrutinul a fost câștigat de Svetlana Tihanovskaia. Drept urmare, nu recunoaștem realegerea în funcția de președinte a lui Alexandr Lukașenko, pe care îl considerăm o persona non grata în Uniunea Europeană. Ne alăturăm poporului din Belarus în solicitarea sa pentru alegeri noi și libere, sub supravegherea observatorilor independenți”, se arată în scrisoarea deschisă a principalilor lideri PE.

Sute de mii de oameni au ocupat străzile

„Condamnăm cu fermitate arestările, violenţele şi torturile groaznice împotriva protestatarilor paşnici şi solicităm o anchetă completă a acestor acţiuni care nu pot rămâne nepedepsite. În această chestiune, îi reamintim lui Alexander Lukashenko de responsabilitatea pe are o are. Condamnăm germ şi suprimarea internetului şi a media, blocadele stradale, intimidarea jurnaliştilor pentru a opri fluxul de informaţie despre situaţia din ţară. Cerem eliberarea imediată a celor care au fost reţinuţi în mod arbitrar şi a deţinuţilor politici care au fost reţinuţi înainte şi după campania electorală”, conform sursei citate.

Liderii Parlamentului European au însă și o doleanță specială, ei cer Rusiei să nu intervină în noile alegeri, după ce liderul de la Kremlin a dat asigurări, la finalul săptămânii trecute, lui Lukașenko că acesta poate conta pe susținerea Rusiei în acest conflict.

Declarația comună a Parlamentului European vine după ce Uniunea Europeană a dat undă verde, vineri pentru sancţionarea represiunii din Belarus produse după scrutinul prezidenţial contestat puternic de Opoziţie. Cel puţin nouă state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană au cerut instituirea de noi sancţiuni împotriva Belarusului

După ce Aleksandr Lukașenko, președinte în funcție de 26 de ani al Belarusului, a câștigat din nou alegerile cu peste 80% din voturile exprimate la scrutinul din 9 august, sute de mii de oameni au ieșit în stradă, în toată țara, pentru a protesta și pentru a acuza fraudarea alegerilor. Protestele au fost reprimate violent și s-au soldat cu morți, sute de răniți și mii de persoane reținute sau arestate, potrivit antena3.ro.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News